Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΥΦΛΩΝ Τα λεφτά υπάρχουν, η έγκριση του Καταστατικού τα μπλοκάρει

Γράφει σήμερα ο ΠΟΛΙΤΗΣ στο πρωτοσέλιδο και στην σελίδα 3:

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Τα λεφτά υπάρχουν, η έγκριση του Καταστατικού τα μπλοκάρει

Πραγματική αίσθηση έκανε η χθεσινή αναφορά του «π» στον Ισολογισμό του «Ιδρύματος Περίθαλψης Τυφλών Εις Μνήμη Γεωργίου και Μαρίας Πρινιά, Κων/νου και Πηνελόπης Μαδιά», κυρίως για το σημαντικό κεφάλαιο που διαθέτει σε τραπεζικούς λογαριασμούς στη Γενεύη της Ελβετίας, σε μετοχές
της Εθνικής και της ALPHA BANK, σε ακίνητο αλλά και άλλους μικρότερους λογαριασμούς.
Το Ίδρυμα δεν το διαχειρίζεται η Μητρόπολη Χίου. Πρόεδρός του είναι ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Διονύσιος, Γραμματέας του ο Αρχιερατικός Επίτροπος πατήρ Δημ. Γεόμελος, ωστόσο υπάρχουν και άλλα τρία μέλη μεταξύ των οποίων και συγγενής των δωρητών της σημαντικής αυτής περιουσίας που δόθηκε για την ενίσχυση και βέβαια αποκατάσταση των τυφλών, τουλάχιστον όπως πρωταρχικά είχε ξεκινήσει.

Παραθεριστικό Κέντρο

Το 1997 το Ίδρυμα έλαβε σάρκα και οστά και ξεκίνησε τη λειτουργία του βάσει της επιθυμίας των δωρητών να αποτελέσει εφόδιο στο δύσκολο αγώνα των τυφλών.
Ωστόσο, πολύ σύντομα διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των τυφλών της Χίου δε θα δικαιολογούσε, πόσο μάλλον εξυπηρετούσε, την λειτουργία Ιδρύματος. Όπως εξηγεί στον «π» ο πατήρ Δημ. Γεόμελος, «η πρώτη διέξοδος ήταν η απόφαση του Συμβουλίου να προχωρήσει στην ανέγερση Παραθεριστικού Κέντρου Τυφλών στο ακίνητο που διέθετε το Ίδρυμα στο Λατόμι και προς αυτή την κατεύθυνση ανατέθηκε σε μελετητές να εκδώσουν σχέδια και μελέτες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι μελέτες έγιναν, το κόστος αποτυπώθηκε, όμως εκεί εμφανίστηκε το Υπ. Υγείας, που για να συμφωνήσει με την ανέγερση, μια και τα Ιδρύματα υπάγονται στο εν λόγο υπουργείο, ζήτησε το Ίδρυμα να τεθεί υπό την εποπτεία του. Παράλληλα, υπήρξε και ο προβληματισμός της ετήσιας συντήρησής του, της απασχόλησης προσωπικού όλο το χρόνο, του εξοπλισμού του κ.α..

Αλλαγή σκοπού

Στο αδιέξοδο της διαβούλευσης το Δ.Σ. αποφάσισε να αναθεωρήσει το σκοπό ίδρυσης του Ιδρύματος. «Πήραμε την απόφαση να αφήσουμε το κεφάλαιο του Ιδρύματος ως έχει, να μην μεταβληθεί τίποτα στα περιουσιακά στοιχεία και να διαθέτουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες τους ετήσιους τόκους κεφαλαίου που φθάνουν περίπου τα 90.000-100.000 ευρώ. Αυτοί οι σκοποί για παράδειγμα ήταν η ενίσχυση φοιτητών που κάνουν μεταπτυχιακό σε κλάδους της Οφθαλμολογίας, να ενισχύουμε ασθενείς με παθήσεις των οφθαλμών, να βοηθάμε ασθενείς να προμηθευτούν οπτικά είδη κλπ. Από το 2009 καταβάλλουμε προσπάθειες να εγκριθεί αυτή η τροποποίηση του Καταστατικού Σκοπού και ακόμη δεν το έχουμε καταφέρει καθώς καθυστερεί πολύ η διαδικασία στην Περιφέρεια. Έχουμε ενημερώσει σχετικά και το δήμαρχο Χίου αλλά και όσους μπορούσαμε προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία», αναφέρει ο πατήρ Δημ. Γεόμελος στον «π».
Παράλληλα, στην αδυναμία διάθεσης των προσόδων, συμβάλλει και η «ακέφαλη» προς το παρόν Επιτροπή Κληροδοτημάτων του Υπ. Οικονομικών, που επίσης πρέπει να εγκρίνει την τροποποίηση του Καταστατικού Σκοπού.
Πάντως, το Ίδρυμα διατηρεί ενημερωμένο Βιβλίο Πρακτικών, Καταστατικό, έχει δεχθεί 3 οικονομικούς ελέγχους και όλα αυτά τα διαπιστώσαμε κατά την επίσκεψή μας στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

Και το Νοσοκομείο

Η απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος για μη χρήση του κεφαλαίου που έχει διαμορφωθεί είναι δεδομένη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί στα μέλη του πρόταση του Νοσοκομείου και μάλιστα πρόσφατα, για την ανάληψη του εξοπλισμού της Οφθαλμολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου» στη νέα πτέρυγα, πρόταση που βρίσκει σύμφωνα τα μέλη του Δ.Σ., όμως για την απόδοση μέρους των προσόδων και γι’ αυτό το σκοπό και όχι του κεφαλαίου. Ουσιαστικά δηλαδή, για να αποδίδεται στο Νοσοκομείο ένα ποσό ετησίως εν είδει ενίσχυσης. Και αυτό, όμως, βρίσκει εμπόδιο στην αδυναμία έγκρισης του Καταστατικού.Όπως και να έχει, το Ίδρυμα αργά ή γρήγορα ενδέχεται να βρεθεί με Καταστατικό. Ωστόσο, τα 14 χρόνια από την ημέρα ίδρυσής του και το ελάχιστο έργο που έχει παραχθεί, επιβάλλει σε όσους το διαχειρίζονται να επισπεύσουν δραστηριότητα, αν πραγματικά επιθυμούν να επιτελεί κοινωνικό έργο.
Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: