Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 14 χρόνια (2008-2022) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τελεσίγραφο εκκλησίας, σε πολιτεία για 300 χειροτονίες (vid)

Σύμφωνα με το Cosmo.gr:

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αποφάσισαν να στείλουν τη Δευτέρα(17/01)οι ιεράρχες , ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν , λιγότερους από 300 διορισμούς εφημερίων, για το 2011.

Στο σύνολο της η ιεραρχία τόνισε ότι η εκκλησία και συγκεκριμένα οι κληρικοί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θεωρούνται λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι για να υπαχθούν, στην ρήτρα της τρόικας ότι για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις θα γίνεται μια πρόσληψη.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος:

«Παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι υφιστάμενες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας να ζητήσει για το 2011 τον διορισμό μειωμένου αριθμού Εφημερίων, οι οποίοι με πολύ δυσκολία θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν, αναγνωρίσασα την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις δυσκολίες, τις οποίες σήμερα διέρχεται η Πατρίδα μας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει σε όλες τις πλευρές το μήνυμα της ανάγκης για περιστολή των δαπανών και η Εκκλησία το αντιλαμβάνεται»»

Αριθμητικά τώρα , το 2009 και 2010, συνταξιοδοτήθηκαν 423 κληρικοί, ενώ 297 συνταξιούχοι, συνεχίζουν να εργάζονται για να καλύψουν τα κενά. Οι ιεράρχες θεωρούν ότι τα λειτουργικά κενά ξεπερνούν τα 800και για αυτό βάζουν «πλαφόν» τους 300 διορισμούς εφημερίων για το 2011, ώστε ειδικά στα χωριά και την επαρχία οι εφημέριοι να εξυπηρετούν περισσότερους από έναν ναούς.

Καυτοί διάλογοι

Κατά τη συνεδρίαση της ιεραρχίας, δεν έλειψε και η κριτική προς τον Αρχιεπίσκοπο για τη συναινετική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην κυβέρνηση. 

«Η Ελλάς κέρδισε τους αγώνες με το πετραχήλι και το καριοφίλι. Εσείς Μακαριώτατε προσπαθήσατε με το πετραχήλι αλλά δεν φαίνεται να έπιασε», φέρεται να δήλωσε ο μητροπολίτης Καρυστείας Σεραφείμ

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος, επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο γιατί δεν καυτηρίασε τη στάση του νέου δημάρχου Αθηνών στην ορκωμοσία. «Ο δήμαρχος με τίμησε με την πρόσκληση του και με σέβεται. Εσείς δεν με σέβεστε", ανταπάντησε ο κ. Ιερώνυμος. 

Αίσθηση προκάλεσε η θέση του μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου ο οποίος ζήτησε η Εκκλησία να συνδράμει στην προσπάθεια μείωσης των δημοσίων δαπανών και να μην προχωρήσει σε κανένα διορισμό για το έτος 2011, αλλά και η άποψη του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου ότι θα πρέπει να τεθεί και το θέμα της διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών και των Αρχιερέων από την πολιτεία. 

Πάντως οι περισσότεροι ιεράρχες εξέφρασαν την αγωνία του ότι αν δεν διοριστούν εφημέριοι πολλά χωριά θα μείνουν χωρίς παπά. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταρτίστηκε κατάλογος με τους διορισμούς ανά μητρόπολη (ενδεικτικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών προβλέπεται ο διορισμός 10 κληρικών το 2011), που θα παραδοθεί στον κ. Ραγκούση από επιτροπή που θα αποτελείται από τους μητροπολίτες ΚαισαριανήςΔανιήλ, Ύδρας Εφραίμ και Σύρου Δωρόθεου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα λυθεί καθώς οι διορισμοί που σκέφτεται να προτείνει η κυβέρνηση στην εκκλησία για το 2011, ξεπερνούν τους 250.

Δείτε απόσπασμα των δηλώσεων του εκπροσώπου της ιεραρχίας μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: