Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Σενάρια αποχώρησης του Αρχιεπισκόπου

Ο κ. Ιερώνυμος ίσως σκέπτεται την επιστροφή στον τόπο καταγωγής του

Της Μαρίας Αντωνιάδου στο ΒΗΜΑ

«Oταν τελειώσω τη διακονία μου, θα ήθελα να ζήσω στον τόπο όπου μεγάλωσα, να κάνω τη βόλτα μου και να έχω τα βιβλία μου» δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Οινόφυτα. Η φράση αυτή του κ. Ιερωνύμου πυροδότησε για ακόμη μία φορά συζητήσεις από όλους όσοι εκτιμούν ότι κάποια στιγμή θα αποχωρήσει από τη θέση του Αρχιεπισκόπου.

Την άποψη αυτή έχει εκφράσει κατά το παρελθόν με έμμεσο τρόπο στη Σύνοδο της Ιεραρχίας αλλά και κατά τη διάρκεια ιδιαίτερων συνομιλιών του με στενούς συνεργάτες του. Πάντως οι ίδιοι οι στενοί συνεργάτες του έσπευδαν να πάρουν αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δήλωναν ότι ο κ. Ιερώνυμος «βρίσκεται μόνο στην αρχή του μακρόπνοου έργου που σχεδιάζει». Από την άλλη πλευρά, ιεράρχες μιλώντας στο «Βήμα» δήλωναν ότι και να σκεπτόταν ο Αρχιεπίσκοπος ένα τέτοιο ενδεχόμενο «δεν θα τον άφηναν να παραιτηθούν οι στενοί συνεργάτες του». 

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος σχεδόν κάθε εβδομάδα επισκέπτεται τη γενέτειρά του, έθεσε την περασμένη εβδομάδα τον θεμέλιο λίθο του Μουσείου Οινοφύτων και μιλώντας στους κατοίκους της περιοχής με τους οποίους μεγάλωσε τόνισε: « Όσο μεγαλώνουμε, αγαπάμε ακόμη περισσότερο τον τόπο όπου γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε. Διάφοροι σπουδαίοι άνθρωποι» πρόσθεσε «κατά καιρούς με έχουν τιμήσει με δώρα. Αυτά θα εκτεθούν εδώ στο μουσείο. Θα μας θυμίζουν ότι αυτά μένουν, εμείς φεύγουμε». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη ο κ. Ιερώνυμος βρέθηκε στο Φανάρι, από όπου γύρισε αργά το βράδυ. Μεταξύ άλλων συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι του κ. Ιερωνύμου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι το τρίτο που πραγματοποιεί από την ημέρα εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο πριν από τρία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: