Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Τα Θεοφάνεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Mε τη συμμετοχή πλήθους πιστών, Ρωμιών και προσκυνητών, γιορτάστηκαν σήμερα τα Θεοφάνεια στο Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε το πρωί της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου, Μοσχονησίων Αποστόλου και Ικονίου Θεολήπτου.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης ηγήθηκε της λιτανευτικής πομπής προς τον Κεράτιο κόλπο, όπου για ένατη χρονιά έγινε ο Αγιασμός των υδάτων διά της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.

Λίγο πριν ο Πατριάρχης ψάλλει το "Εν Ιορδάνη...", αντήχησε η φωνή του μουεζίνη, που καλούσε στην καθιερωμένη προσευχή τους μουσουλμάνους. Ο Πατριάρχης είπε: "Θα περιμένουμε να τελειώσει". Και ευθύς μόλις τελείωσε έριξε τον Σταυρό στα νερά του Κεράτιου κόλπου.
Αυτή η κίνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ερμηνεύτηκε από όλους ως σεβασμός στην διαφορετικότητα, ως κίνηση ανωτερότητας.
Τον Σταυρό έπιασε ο Δημήτρης Κουζούνης από την Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από την Πόλη.
Για πρώτη φορά τουρκικό κανάλι, το NTV, μετέδωσε απευθείας την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, στην οποία παρών ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: