Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Tα «δώρα» του Αρχιεπισκόπου στον Πρωθυπουργό

Νίκος Παπαχρήστου 06/05/2011

Η αποδέσμευση και αξιοποίηση της εναπομείνασας Εκκλησιαστικής περιουσίας, το ζήτημα των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, το ευαίσθητο ζήτημα της «εικαζόμενης συναίνεσης» για τη δωρεά οργάνων, η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, η αποτροπή υποβάθμισης του μαθήματος των θρησκευτικών καθώς και η αποτελεσματικότερη συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας προς όφελος της Κοινωνίας σε αυτή την περίοδο που δοκιμάζεται από την πολυδιάστατη κρίση αναμένεται να τεθούν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο κατά την συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη μία μετά το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος θα συνοδεύεται από Ιεράρχες - μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, δεν θα πάει με άδεια χέρια στον Πρωθυπουργό. 

Θα καταθέσει σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις της με την Πολιτεία. 

Σε μια εξόχως συμβολική κίνηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στο υπόμνημα θα επισυνάπτονται - εκτός απρόοπτου - και όλες οι επιστολές της Ιεράς Συνόδου προς υπουργούς της Κυβέρνησης οι οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα αναπάντητες. Μεταξύ αυτών, κατά πληροφορίες, θα συμπεριλαμβάνεται και μια αναπάντητη επιστολή της Συνόδου προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στην οποία διατυπώνονται οι επιφυλάξεις της για τον όρο «εχθροπάθεια» που χρησιμοποιείται σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου» και αναφέρεται στην «καλλιέργεια και εξωτερίκευση αισθημάτων μίσους και αντιπαλότητας». 

Πολλοί Μητροπολίτες θεωρούν ότι μέσω του σχετικού άρθρου του εν λόγω νομοσχεδίου, με τον ασαφή όρο «εχθροπάθεια», επιχειρείται να τεθούν περιορισμοί, μεταξύ άλλων, και στη δυνατότητα της Εκκλησίας να ενημερώνει τον λαό για καταστροφικές λατρείες και επιθετικές θρησκευτικές παραδοχές. 

Σε ό,τι αφορά την δεσμευμένη ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να ζητήσει για άλλη μια φορά τον σεβασμό του Κράτους προς τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που διατάζουν την αποδέσμευση των μέχρι σήμερα ρυμοτομικώς δεσμευμένων ακινήτων της Εκκλησίας. 

Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ιερώνυμος, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, θα προτείνει την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης και με σαφή χρονικό ορίζοντα συνεργασίας με την Πολιτεία. 

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη συνάντησή του Αρχιεπισκόπου και της αντιπροσωπείας της ΔΙΣ με τον Πρωθυπουργό φαίνεται να είναι το ζήτημα των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ (Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπόλεων, Ι.Ναών) και της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος όπως τα διαθέσιμα των ΝΠΔΔ μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό της. Συγκεκριμένα η ΤτΕ έχει θέσει θέμα εφαρμογής του νόμου 1611 του 1950 που προβλέπει ότι όλα τα ΝΠΔΔ οφείλουν να έχουν κατατεθειμένα τα χρηματικά διαθέσιμά τους στην ΤτΕ, η οποία αποκλειστικά διαχειρίζεται και επενδύει τα εν λόγω ποσά σε κινητές αξίες του ελληνικού Δημοσίου (π.χ. ομόλογα), δηλαδή δανείζει το Δημόσιο. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού θα της αποστερήσει κάθε δυνατότητα στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης του πολυδιάστατου φιλανθρωπικού έργου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: