Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011

Ο Γεώργιος Γεννάδιος τιμήθηκε για πρώτη φορά μετά το θάνατό του και την τιμή αυτή την απέδωσε η Εκκλησία

Τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης από πεντελικό μάρμαρο και ανάγλυφης ορειχάλκινης προτομής του Γεωργίου Γενναδίου (1784-1854) έκαναν την Κυριακή το πρωί ο Μακαριώτατος και ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Το μνημείο βρίσκεται στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας, αποτίωντας οφειλομένη τιμή για την προσφορά του Γεωργίου Γενναδίου ως κτήτορος, επιτρόπου και ευεργέτου του ιστορικού αυτού Ιερού Ναού. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων.
  
Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά του Γεωργίου Γενναδίου ο οποίος, όπως τόνισε, σε εποχές αγώνα για την απελευθέρωση του λαού και μεγάλης πενίας του προσέφερε τη δυνατότητα μόρφωσης σε όλους όσοι δεν είχαν καμία οικονομική δυνατότητα.

«Η ιδέα ότι ο δρόμος προς το μέλλον περνάει από την Παιδεία και τον Πολιτισμό είναι πιστεύω εξαιρετικά επίκαιρη. Προσωπικά είμαι απολύτως πεπεισμένος σε αυτό. Μόνο η επένδυση στην Παιδεία, την έρευνα, στην καινοτομία και τον Πολιτισμό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μέλλον διαφορετικό από το παρελθόν που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση. Και μαζί η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και ανιδιοτελούς προσφοράς που τόσο έντονα χαρακτήρισαν τη διαδρομή του ανθρώπου τη μνήμη του οποίου εμείς σήμερα τιμούμε. Είναι πιστεύω ο μόνος τρόπος για να διαμορφωθεί αυτή η άλλη γενεά των ελευθέρων πολιτών που στην εποχή που στην εποχή του προσπάθησε να διαπλάσει ο Γεώργιος Γεννάδιος» επισήμανε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης.
«Ο Δήμος Αθηναίων, εγώ προσωπικά, αποφασίσαμε πριν εβδομάδες να θέσουμε υπό την αιγίδα του Δήμου τη σημερινή εκδήλωση. Αυτό είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο σας Μακαριώτατε, στο φιλάνθρωπο έργο της Εκκλησίας. Και πιστεύω και μια μεγάλη διάψευση όλων εκείνων οι οποίοι επιθυμούν με συκοφαντίες να υπονομεύσουν τις σχέσεις του Δήμου με την Εκκλησία» είπε χαρακτηριστικά.

Tην τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, του Δήμου, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, της κοινωνίας και των ιδρυμάτων, για την σύσταση των οποίων πρωτοστάτησε και στη συνέχεια υπηρέτησε και υποστήριξε όλη του την ζωή o Γεώργιος Γεννάδιος, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, το Α’ Γυμνάσιο Αθηνών, την Αρχαιολογική Εταιρεία, την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το Νομισματικό Μουσείο, καθώς και την Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, που δώρισε στο έθνος προς τιμή του ο υιός του Ιωάννης Γεννάδιος.

Εκ μέρους των αποφοίτων του Α΄ Γυμνασίου Αρρένων Γενναδίου κατέθεσε ο γηραιότερος απόφοιτος κ. Κων/νος Δεσποτόπουλος.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για το μοναδικό μνημείο - εκτός από αυτό που υπάρχει στην πατρίδα του τα Δολιανά – που υπάρχει προς τιμήν του Γεωργίου Γενναδίου.Δεν υπάρχουν σχόλια: