Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε σε Θεία Λειτουργία στην Έφεσο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα, για άλλη μια φορά, στα Μικρασιατικά παράλια.
Σήμερα το πρωί χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, όπου και ο τάφος του Αποστόλου και Ευαγγελιστού της αγάπης, ιερουργούντων του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Κύριλλου Συκή και του Δευτερεύοντος διακόνου Ανδρέου.
 
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκύνησε συγκινημένος τον τάφο του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.
Πρέπει να σημειωθεί πως στο κεντρικό κλίτος της περίφημης αυτής Βασιλικής, μπροστά από το ιερό βήμα σώζονται θραύσματα του μαρμάρινου άμβωνα, όπως και του κιβωρίου. Σε αυτή τη θέση ανασκαφτήκαν τρεις τάφοι, από τους οποίους ο ένας θεωρείται ότι είναι ο τάφος του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Οι κίονες και ο γλυπτός διάκοσμος του ιερού βήματος ανήκουν σε ανακατασκευή που έγινε κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο (10ος- 12ος αιώνας).
  
  
 
Στην Θ. Λειτουργία παρέστησαν: ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Άγκυρα Φώτης Ξύδας, η Γενική Πρόξενος στη Σμύρνη Χαρά Σκολαρίκου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής, οι Αντιπεριφερειάρχες Λέσβου, Χίου, Λήμνου και Σάμου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου Ηράκλειτος εκπαιδευτικός Ιωάννης Δημητριάδης με όμιλο προσκυνητών από την Πιερία και όμιλος προσκυνητών από τον Πειραιά, με επικεφαλής τον π. Γεώργιο Γεωργακόπουλο.

Σήμερα το απόγευμα ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει στον Εσπερινό στον Ναό της Παναγίας στα Αλάτσατα και αύριο το πρωί θα προστή της Θ. Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα από την Έφεσο

Δεν υπάρχουν σχόλια: