Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΤΟ ΘΕΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Ειλικρινά χαιρόμαστε για το γεγονός ότι, ο νέος Μητροπολίτης μας π. Μάρκος, ευθύς μετά την έλευσή του στη Μητρόπολή μας, καθιέρωσε σε τακτική βάση (και ιδιαίτερα τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής αλλά και - όπως πληροφορηθήκαμε - επιπλέον σε όλες τις μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές, το ιερό Δεκαπενταύγουστο, το ιερό Σαραντάμερο των Χριστουγέννων, στην εορτή των Τριών Ιεραρχών, σε τοπικές εθνικές και άλλες επετείους, κ.α. εορτές) την περιοδεία Ιεροκηρύκων, Κληρικών και λαϊκών, σε διάφορες Ενορίες και μάλιστα στα χωριά, δηλαδή την ύπαιθρο του νησιού μας, προκειμένου να κηρύσσουν τον λόγο του Θεού. Το θείο Κήρυγμα καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Κύριο και τους Αγίους Αποστόλους Του, συνεχίστηκε δε από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας και κάθε πιστό χριστιανό που γνωρίζει να τον μεταδίδει ορθά και με φόβο Θεού.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αποτελεί δέσμευση του Χριστού μας το θείο Κήρυγμα <<Ως αν ποιήσει και διδάξη ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών>>. Ορθή πίστη και ορθό φρόνημα μας χρειάζεται. Και αυτά μας τα δίδει η χάρις του Θεού όταν τον πλησιάσουμε. Όσοι είναι μακριά Του, υπάρχει πιθανότητα να πιαστούν από μια και μόνο φράση ενός Ιεροκήρυκα και τούτο να αποτελέσει την απαρχή της προσωπικής τους σωτηρίας και ηθικής ανάστασης. Ο Απόστολος των εθνών Παύλος αναφέρει <<Ουαί μοι εάν μη ευαγγελίζομαι>>. Αλλοίμονό μου, εάν δεν κηρύσσω. Το κήρυγμά μας πρέπει να είναι κήρυγμα μετανοίας, κήρυγμα σωτηρίας και ανάστασης, κατά το πρότυπο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου <<Μετανοείτε, ήγγικε γάρ η βασιλεία των Ουρανών>>.

Ορθά, λοιπόν, έπραξε ο Μητροπολίτης μας και όρισε περί τους 30 και πλέον Ιεροκήρυκες, 15 Κληρικούς και 15 λαϊκούς (Θεολόγους ή αποφοίτους Εκκλησιαστικών Σχολών ή Εκπαιδευτικούς ή Πτυχιούχους λοιπών παρεμφερών ειδικοτήτων με εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από την Εκκλησία) να διέρχονται την νήσο μας και να κηρύσσουν Χριστό και Ορθοδοξία. Ευχόμαστε το θεάρεστο αυτό έργο να καρποφορήσει επ ΄ αγαθώ της Εκκλησίας και σωτηρία των ανθρώπων. 

Χρέος όλων μας να συμβάλλουμε όπου και όπως μπορούμε, όταν και όποτε μας καλέσει η Εκκλησία. 

**************************************************

ΜΙΑ ΝΕΑ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΜΑΡΙΑΣ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Γ. ΓΙΑΤΡΑΚΟΥ

Με ιδιαίτερη χαρά παραλάβαμε το νέο πόνημα της συμπατριώτισσάς μας, Δρος Μαρίας – Ελευθερίας Γ. Γιατράκου, Καθηγήτριας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον τίτλο <<Παύλος Μελάς, ο πρωτοπόρος και Πρωτομάρτυρας του Μακεδονικού Αγώνα>> που μόλις κυκλοφόρησε.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Δρα Μαρία – Ελευθερία Γ. Γιατράκου, διότι φροντίζει πολλάκις μέσα από τα εμπνευσμένα και βαθυστόχαστα πονήματά της – που εκδίδει – να δίδει μαρτυρία Χριστού και Ελλάδας και να μεταδίδει την αύρα της αληθείας, υπό το πρίσμα της Ιστορίας την οποία άριστα κατέχει ως επιστήμη και, ως εκ τούτου, τα επιχειρήματα που προβάλλει είναι αφενός ατράνταχτα και αφετέρου λίαν πειστικά.- Γ.Φ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: