Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Κατά Μάρκον... γιορτή για την 9η Μαΐου, με αιχμές σε σκοτεινούς νοσταλγούς (Βίντεο)

Η Μονή Μυρσινιδίου έγινε το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε την Τετάρτη η Περιφερειακή Ενότητα Χίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, για να τιμηθεί η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νίκης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Παρουσία των αρχών του τόπου και πολιτών πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου, ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον καθηγητή Νίκο Χαβιάρα.
Στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα από σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ξενάγηση από τον Μητροπολίτη Χίου στο χώρο όπου εκτίθενται τα κειμήλια που σχετίζονται με την αντιστασιακή δράση της Μονής.
Αναφερόμενος στον ΕΑΜικό μητροπολίτη Χίου, Ιωακείμ Στρουμπή, ο Μητροπολίτης Χίου επανέλαβε τη βούλησή του να συμβάλει για την «τελική δικαίωσή του από την επίγεια Εκκλησία». Συνδέοντας την ιστορία με τη σύγχρονη πραγματικότητα ο Μητροπολίτης Χίου είπε σε μια αποστροφή του λόγου του: «…Τα δύσκολα χρόνια που εύχομαι να μην ξανάρθουν παρόλο που τα νοσταλγούν μερικοί…».
Επίσης έκανε λόγο για τη «νίκη του ελεύθερου κόσμου ενάντια στον ολοκληρωτισμό, τον οποίο κατάφερε να κατατροπώσει». Ως επίλογο για την αναφορά του στον αντιστασιακό ρόλο που διαδραμάτισε η Μονή Μυρσινιδίου και βέβαια για τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος διάλεξε μια φράση που, όπως είπε, είναι γραμμένη στο μαρτυρικό στρατόπεδο του Νταχάου: «Ποτέ πια!».

Ευγ. Κ.


Πηγή: Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: