Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

H Άγκυρα απαγόρευσε τη λειτουργία στην Αγία Σοφία

Στην ματαίωση της πρωτοβουλίας του για τέλεση θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφίας, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο ελληνοαμερικανός Κρις Σπύρου ύστερα από την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης να μην επιτρέψει να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε θρησκευτική τελετή στην βασιλική. «Η Τουρκική κυβέρνηση τόνισε σαφώς ότι δε θα επιτραπεί σε ομάδα, περίπου 200 ατόμων, υπό την ηγεσία του ελληνοαμερικανού Κρις Σπύρου να τελέσει λειτουργία στη βασιλική της Αγίας Σοφίας της. ''Προωθήθηκε μήνυμα στον οργανωτή της εκδήλωσης ότι η σχετική εκδήλωση αποτελεί προβοκάτσια" τόνισαν σε δημοσιογράφους τούρκοι διπλωμάτες» σημειώνεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Χουριέτ. Όπως δήλωναν συνεργάτες του ελληνοαμερικανού πολιτικού, του απεστάλη επιστολή από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα στην οποία χαρακτήριζε σαν προβοκάτσια και προκλητική οποιαδήποτε θρησκευτική εκδήλωση στην Αγία Σοφία.


Νωρίτερα σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης ο Κρις Σπύρου έκανε γνωστη σε συνοδοιπόρους του και υποστηρικτές του εγγχειρήματος την αναβολή του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι «κατόπιν προειδοποίησης από διπλωματικές πηγές οι περίπου 250 με 300 Έλληνες προσκυνητές, οι οποίοι επρόκειτο να τελέσουν θεία λειτουργία στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, δεν θα πραγματοποιήσουν την ενέργειά τους». Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην επιστολή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα καθώς και στις δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη οι "Αγιοσοφίτες" (!), το πρωί της Παρασκευή, θα κατευθυνθούν με λεωφορεία στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, στους Κήπους Έβρου, όπου θα τελέσουν ένα απλό τρισάγιο και θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Προηγουμένως ο κ.Σπύρου φέρεται να είχε αρνηθεί να εμφανιστεί στον τηλεοπτικό σταθμό του Έβρου, Δέλτα Τηλεόραση, όπου μίλησε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. 

Αντιδράσεις Ιεραρχών

"Μέχρι εδώ έδωσαν ένα μήνυμα.Φτάνει! Μην περάσουν τα σύνορα. Εαν εκεί τους περιμένει αστυνομία. Εαν τους απαγορεύσει να μπουν μέσα.Εαν γίνουν εμπλοκές και επεισόδια που λένε ότι θα μπουν μέσα και χωρίς να πληρώσουν εισητήριο. Που γίνονται αυτά τα πράγματα; Με τραμπούκικο τρόπο θα φερθούμε οι Έλληνες; Για όνομα του Θεού... έχουμε μια αρχοντιά και έναν Πολιτισμό. Έτσι τραμπούκικα; Και εγώ έχω πάει στην Αγία Σοφία, έχω κάτσει επτά ώρες μέσα, με τους χάρτες μου, με τα χαρτιά μου, τις σημειώσεις μου... Πλήρωσα και το εισητήριο μου και βγήκα. Θα σεβαστώ αυτό που είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είμαι τρομοκράτης να πάω να πως όχι εδώ κάποτε είναι Εκκλησία και εγώ είμαι δεσπότης και θα μπω μέσα" δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος εμφανώς ενοχλημένος και ανησυχος. 

"Μόνο με την άδεια του Πατριαρχείου μπορεί να γίνει κάτι"

Πριν ακόμα γίνει γνωστή η ματαίωση του εγχειρήματος αρκετοί Μητροπολίτες εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία αυτή. «Εγώ είχα πει από την συνέντευξη τύπου που έδωσε εδώ στη Θεσσαλονίκη ότι δεν μπορεί να γίνει έτσι. Πρέπει να πάει ένας επίσκοπος. Αλλά επίσκοπος δεν μπορεί να πάει γιατί εκεί Αρχιεπίσκοπος είναι ο Πατριάρχης. Ή τουλάχιστον είχα πει ότι πρέπει να είναι Ιερεύς ο οποίος θα πρέπει να μνημονεύσει τον Πατριάρχη. Μόνον τον Πατριάρχη μπορεί να μνημονεύσει. Επομένως θα έπρεπε να πάρει άδεια από τον Πατριάρχη. Είναι θέμα κανονικότητας. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να το γνωρίζει το Πατριαρχείο» είχε πει μιλώντας στο Αmen.gr, λίγες μόλις ώρες πριν την αναβολή του εγχειρήματος, o Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.. Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί ότι η όλη προσπάθεια γίνεται χωρίς συνεννόηση με τις πολιτικές Αρχές της γειτονικής χώρας και χωρίς άδεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και το ενδεχόμενο επεισοδίων ο Θεσσαλονίκης ήταν σαφής: «Βέβαια. Αν γίνει αυθαίρετα βεβαίως μας ανησυχεί και δεν το θέλουμε. Δεν το θέλουμε. Είναι περίεργη αυτή η προσπάθεια. Περίεργη. Και θέλω να τα γράψετε όπως τα λέγω. Δεν βλέπω ότι μπορεί να γίνει. Γιατί να δημιουργήσουμε ζητήματα. Ό,τι είναι να γίνει και όταν γίνει πρέπει να γίνει κυρίως με την άδεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου» πρόσθεσε ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

"Επικίνδυνες απόπειρες"

«Είναι απόπειρες πολύ επικίνδυνες που διαταράσσουν την ομαλή και ισόρροπη σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία με την Κυβέρνηση η οποία με τις τελευταίες της ενέργειες έδειξε ότι ξέρει να εκδηλώνει το σεβασμό στη θρησκευτική ελευθερία και στις μειονότητες. Μια τέτοια ενέργεια χωρίς την συγκατάθεση της Κυβερνήσεως και δίχως την Κανονική γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα έχει αρνητικά αποτελέσματα» είχε δηλώσει στο Amen.gr, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Διαβάστε το άρθρο της Χουριέτ: http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=no-tolerance-to-spirou-led-group-government-says-2010-09-16

Δείτε το δημοσίευμα του Athos.gr και ακούστε τον Μητροπολίτη Άνθιμο: http://www.athos.gr/s_articles-t_view-id_1495.html 

newsdesk Amen.gr με πληροφορίες από Athos.gr / εφημερίδα Χουριέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια: