Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Σε σύγχυση η Πρεσβυτέρα Ιεραρχία για το όριο ηλικίας

Αναδημοσίευση από το εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων Ρομφαία (συντάχθηκε από τον Αιμίλιο Πολυγένη):

Θορυβημένη είναι η Ιεραρχία από τις πληροφορίες για την θεσμοθέτηση, όσον αφορά το όριο ηλικίας στους Μητροπολίτες.

Γνωστοί Ιεράρχες για την πορεία και την ιστορία τους στην Εκκλησία, δήλωσαν στην Romfea.gr, ότι «η Κυβέρνηση υποτίθεται, ότι θέλει να θεσμοθετήσει όριο ηλικίας και να συνταξιοδοτήσει Ιεράρχες, σε μια μάλιστα περίοδο που είναι γνωστό, ότι στο πλαίσιο του μνημονίου (ΔΝΤ) γίνονται δραστικές περιστολές μισθοδοσίας και συντάξεων στο δημόσιο.»

Μάλιστα σχολιάζουν, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι ανάμεσα στους Ιεράρχες που δείχνουν ή ζητάτε η παραίτηση τους, είναι και ο Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ.

Να αναφερθεί, ότι ο κ. Σεραφείμ απολαμβάνει εκτιμήσεως της πλειοψηφίας των Ιεραρχών, ενώ ο ρόλος του ως Αντιπροέδρου αποτελεί θεσμό για την προστασία του Συνοδικού συστήματος.

Επίσης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι το θέμα δεν το θέτει η Κυβέρνηση αλλά Εκκλησιαστικοί κύκλοι στέλνουν μηνύματα στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις και αμφισβητήσεις των επιλογών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κατά την ετήσια Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο.

Παρακάτω ακολουθεί σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», που αφορά το όριο ηλικίας:

Πάμε για θέσπιση ορίου ηλικίας και στους μητροπολίτες; Κάτι τέτοιο φθάνει στα αυτιά μου, και για να πω την αλήθεια δεν μου φαίνεται εντελώς παράξενο σε μια χρονιά που είδε να αλλάζουν άρδην στη συνταξιοδότηση με την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχεται πιέσεις.

Από που; «Από κυβερνητικούς παράγοντες» είναι η απάντηση. Οι πιέζοντες υποβάλλουν στον Μακαριστό την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν -ή μάλλον είναι εντελώς αναχρονιστικό- να εκλέγεται κανείς ισοβίως μητροπολίτης.

Πράγματι, με το καθεστώς που ισχύει, μπορεί κανείς να έχει τη θέση αυτή έως ότου αποβιώσει -εκτός αν αποφασίσει να παραιτηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι να περιλαμβάνει η Ιεραρχία και μητροπολίτες που βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Ταιριάζει αυτό με τον ενεργητικό κοινωνικό ρόλο που καλείται να παίξει η Εκκλησία στην Ελλάδα του Μνημονίου;

Δώδεκα μένουν απ΄ έξω

Θα κάνει ο Ιερώνυμος εισήγηση στην Ιεραρχία να ασχοληθεί με το θέμα; Φαίνεται πως το σκέπτεται σοβαρά. Πιθανολογούμενο όριο ηλικίας είναι τα ογδόντα.

Mε έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε από τα ογδόντα δύο μέλη της Συνόδου θα «συνταξιοδοτούνταν» δώδεκα.

Είναι οι Μητροπολίτες Μαρωνείας Δαμασκηνός, Κεφαλληνίας Σπυρίδων, Χίου Διονύσιος, Μεγάρων Βαρθολομαίος, Καρυστίας Σεραφείμ, Καρπενησίου Νικόλαος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, Ιωαννίνων Θεόκλητος, Παραμυθίας Τίτος,Ιερισσού Νικόδημος, Φωκίδας Αθηναγόρας.

Οι υπέρ και οι κατά

Το θέμα της θέσπισης ορίου ηλικίας στους μητροπολίτες απασχολεί κορυφαίους ιεράρχες.

Υπέρ φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Βλέπει μάλιστα το όριο να τοποθετείται ακόμη και νωρίτερα από τα ογδόντα – στο κάτω κάτω της γραφής δεν συνταξιοδοτούνται οι καθηγητές πανεπιστημίου στα εξήντα πέντε τους χρόνια;

Στην άλλη πλευρά είναι ο επιφανέστερος θεολόγος της Ιεραρχίας, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος επιμένει ότι από θεολογικής απόψεως δεν τίθεται ζήτημα ορίου ηλικίας. Ούτως ή άλλως, η συζήτηση για το θέμα αναμένεται ενδιαφέρουσα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχεται πιέσεις για θέσπιση ορίου ηλικίας στους μητροπολίτες, θα κάνει εισήγηση στην Ιεραρχία να ασχοληθεί με το θέμα;

Φαίνεται πως το σκέπτεται σοβαρά. Από την πλευρά πάντως των μητροπολιτών, ο επιφανέστερος θεολόγος της Ιεραρχίας, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος (δεξιά στη φωτά) επιμένει ότι από θεολογικής απόψεως δεν τίθεται ζήτημα ορίου ηλικίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: