Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Στο νησί μας ο Μητροπολίτης Μεξικού, κ. Αθηναγόρας

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας στην Αϊτή
Γράφει η εφημερίδα "Η Αλήθεια":

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΞΙΚΟΥ, κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ

Με την απλότητα ενός ιερέα μιας μικρής ενορίας

Ο ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ 20 ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ολιγοήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στο νησί μας ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρας, στις 21 και 22 Αυγούστου. Τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείο «Χανδρής» μαζί με τον πατέρα Γ. Καλούδη, ιερέα της εκκλησίας Αγ. Τριάδας Σικάγου και την πρεσβυτέρα Σταματία Τσουκαλά με τους οποίους τον συνδέουν δεσμοί φιλίας. Ο Μητροπολίτης Μεξικού ταξίδεψε μέχρι τη Χίο για να χοροστατήσει στο γάμο της κόρης του πατέρα Γ. Καλούδη. 
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής μάς υποδέχθηκε με χαμόγελο και με την απλότητα ενός ιερέα μιας μικρής ενορίας. Κι όμως ο κ. Αθηναγόρας έχει στην ευθύνη της μητροπόλεώς του, που έχει έδρα το Μεξικό, 20 κράτη ανάμεσά τους Νικαράγουα, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Βενεζουέλα, Κολομβία, Κούβα, Αγ. Δομίνικο κ. ά. Η μητρόπολη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής είναι σχετικά πρόσφατη - ιδρύθηκε το 1996 -και συγκρινόμενη με τη Β. Αμερική έχει το μικρότερο αριθμό Ελλήνων που κυμαίνεται στις 5.000.
«Σκοπός μας είναι να παραμείνουν ορθόδοξοι και Έλληνες», λέει ο Μητροπολίτης Μεξικού.

«Το καινούργιο παιδί στη γειτονιά» 

Περιγράφοντας το θρησκευτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η Μητρόπολη Μεξικού ο κ. Αθηναγόρας μίλησε για μια φθορά του ρωμαιοκαθολικισμού, καθώς 15.000 Λατινοαμερικάνοι φεύγουν από την Καθολική Εκκλησία κάθε μέρα. Τη φθορά των καθολικών καρπώνονται κυρίως οι προτεστάντες που δίνουν το 10% των εσόδων κάθε ενορίας για την ιεραποστολή, αλλά και ευαγγελιστές, πεντηκοστιανοί και μορμόνοι. Στο Μεξικό μόνο υπάρχουν μόνο 1 εκατ. μορμόνοι. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής στην περιοχή, προφανείς: «Πήγα μόνος μου στην περιοχή, χωρίς χρήματα και με πολύ λίγο ελληνισμό. Δεν ήμασταν γνωστοί. Ήμασταν το καινούργιο παιδί στη γειτονιά.» 
«Τι μπορεί να προσφέρει ο χριστιανισμός σε μια περιοχή με τόσο οξυμένα κοινωνικά προβλήματα», ρωτήσαμε το Μητροπολίτη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής, κ. Αθηναγόρα. «Η Εκκλησία δεν είναι κυβέρνηση. Ο καθημερινός άνθρωπος ζητά να βρει λύση στα προβλήματα των καιρών. Εμείς δίνουμε ελπίδα και κουράγιο. Η ορθοδοξία δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αναπαυθεί πνευματικά. Η ορθοδοξία είναι η εκκλησία του ατόμου», μάς απάντησε. Ως παραδείγματα έμπρακτης στήριξης των αναξιοπαθούντων έφερε τα συσσίτια που δίνονται. Ο ίδιος στη Μητρόπολή του έχει γηροκομείο, ορφανοτροφείο, συντηρεί σχολείο με 1.200 παιδιά στην Αϊτή κ.ά. 
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής έχει να παραθέσει πολλές περιπτώσεις καθολικών, ακόμη και ιερέα οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν ορθόδοξοι. Στο ερώτημα αν κάνουν προσηλυτισμό ο κ. Αθηναγόρας απάντησε κατηγορηματικά. Άρχισαν με 5.000 ορθοδόξους και
έχουν φτάσει τις 545.000: Κολομβιανοί, Μεξικάνοι, Αϊτινοί κ. ά. «Δεν δεχόμαστε τον προσηλυτισμό, όπως κάνουν προτεστάντες και καθολικοί. Εμείς τα ζήσαμε αυτά στα καθολικά σχολεία. Ούτε πάμε με το πρόσχημα ότι είμαστε οι καλύτεροι κι εσείς οι χειρότεροι. Έχουμε ανοικτή την πόρτα της ορθοδοξίας. Πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση. Κάθε μέρα μου έρχονται λατινοαμερικάνοι και μου ζητάνε ορθοδοξία…».
Ο καταστροφικότατος σεισμός του Ιανουαρίου στην Αϊτή βρήκε το Μητροπολίτη Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής στην Ελλάδα. Έτσι μετέβη εκεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος και 50 τόνους τρόφιμα από την ελληνική κυβέρνηση και Εκκλησία. Έκτοτε πηγαίνει κάθε μήνα. Το ένα σχολείο που είχαν εκεί έχει καταρρεύσει και τώρα αναζητούν τρόπους να κτίσουν καινούργιο.
Σε ένα οικόπεδο λειτουργεί καταυλισμός 3.000 ατόμων εκ των οποίων 1.000 είναι παιδιά. «Δεν είναι όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι. Αυτό δεν έχει σημασία. Εμείς βοηθούμε τον άνθρωπο ασχέτως αν είναι ορθόδοξος ή όχι…» διευκρίνισε ο κ. Αθηναγόρας.
Πηγή των χρημάτων που διοχετεύονται σε αυτό το φιλανθρωπικό έργο είναι ενορίες, φίλοι και ιεραποστολικοί σύνδεσμοι από την Ελλάδα. Μικρή βοήθεια δέχεται από Παναμά και Βενεζουέλα που δεν επαρκεί, ωστόσο, ούτε για τα μηνιαία έξοδα της Μητροπόλεως.
«Δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα. Έχουμε ανάγκη από τον ένα οβολό για να κτιστούν σχολεία, για να σταλθούν παιδιά στην Ελλάδα, για να τυπωθούν κείμενα στα ισπανικά…», σημείωσε ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής και άφησε στη διάθεση της εφημερίδας τα στοιχεία όπου θα μπορούσαν να γίνουν οι όποιες δωρεές. 

Χωρίς δασκάλους;…

Σοβαρές αναμένεται να είναι οι συνέπειες από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει πίσω στην Ελλάδα αποσπασμένους εκπαιδευτικούς λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Αθηναγόρας εκτιμά ότι αυτό θα προκαλέσει φθορά στις ελληνικές κοινότητες στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική που δεν έχουν τη δυναμική των κοινοτήτων στην Β. Αμερική. «Εμείς είμαστε ένας και ο κούκος», λέει χαρακτηριστικά. «Είμαστε 1000 άνθρωποι σε ένα Μεξικό 110 εκατ. Είναι φθορά αν δεν έχουμε δασκάλους. Ποιος θα έλθει να διδάξει; Στο Καράκας είμαστε 500 οικογένειες σε μια πόλη 10 εκατ., 80 οικογένειες στη Βαλέντσια σε μια πόλη 3 εκατ. Ελάχιστοι είναι και οι ιερείς. Για πρώτη φορά η Μητρόπολη στέλνει στη Βενεζουέλα δεύτερο ιερέα Κολομβιανό, ελληνομαθή, με μισθό από την Εκκλησία της Ελλάδας.» 
Ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής δεν εγκαταλείπει τον αγώνα παρά τις δυσκολίες. Ένας από τους λόγους που ήλθε στην Ελλάδα ήταν για να πραγματοποιήσει επαφές με τα διάφορα υπουργεία προκειμένου να λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο της Γουατεμάλας Θεολογική Σχολή και Τμήμα Ελληνικών Σπουδών. Από την πλευρά του Πανεπιστημίου της Γουατεμάλας έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα και αναμένεται να υπογραφούν τα τελικά κείμενα. Ο κ. Αθηναγόρας θεωρεί πολύ σημαντικό να δίνονται τέτοια πτυχία αναγνωρισμένα στην Θεολογία και την Ελληνική Φιλολογία. Από τους αποφοίτους του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών ελπίζει να στελεχώσει με δασκάλους τα σχολεία αλλά και να ιδρύσει ανάλογα τμήματα σε άλλα πανεπιστήμια. «Ελληνική σημαία στο εξωτερικό σηκώνει η Εκκλησία και το πετραχήλι του παπά. Έχω σχολείο 70 Κουβανών από 15-70 χρόνων που μαθαίνουν Ελληνικά από κουβανό δάσκαλο. Υπάρχει σχολείο Κολομβιανών στην Κολομβία. Κάνουμε έργο και εθνικό», τόνισε ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι «δυστυχώς η Ελλάδα απουσιάζει από το χώρο της Λατινικής Αμερικής των 500.000.000...». 

«Στόχος να γίνουν φιλέλληνες…»

«Δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι Έλληνες θα μείνουν Έλληνες στη δεύτερη, τρίτη γενιά, απλά πρέπει να τους κάνουμε να γίνουν φιλέλληνες», λέει ο κ. Αθηναγόρας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το μέλλον του ελληνισμού στην περιοχή ευθύνης του.
Ο ίδιος αξιοποιεί το ενδιαφέρον και την αγάπη των Λατινοαμερικάνων για τη γλώσσα, τη ρίζα, την ιστορία και την κουλτούρα μας, και στοχεύει στο να αισθανθεί ο Αϊτινός, ο Κολομβιανός, ο Μεξικάνος «ότι η Ελλάδα είναι κοντά του, ότι υπάρχει μια συγγένεια». Κατά διαστήματα του τηλεφωνούν Μεξικάνοι, όπως συνέβη πρόσφατα όταν ένα κύριος του τηλεφώνησε και του ζήτησε δέκα αρχαία ελληνικά ονόματα για να βαφτίσει την κόρη του. Τελικά επέλεξαν να της δώσουν το όνομα Αριάδνη.
Θέλοντας να βοηθήσει τη χώρα του ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής σκέπτεται πώς να αξιοποιηθούν τα 3 εκατομμύρια πλούσιων Μεξικανών που μπορούν να ταξιδέψουν με άνεση στην Ευρώπη. «Καθημερινά φεύγουν 20 αεροπλάνα γεμάτα για Γαλλία, Ισπανία…» σημειώνει. Μάλιστα προτείνει τη διαμόρφωση ειδικών ταξιδιωτικών πακέτων που να σχετίζονται με την αρχαία Ελλάδα, όπως Ολυμπία, Μυκήνες κ.ά. Επίσης προτείνει τη διαμόρφωση ενός πακέτου θρησκευτικού τουρισμού που θα μπορούσε να προσελκύσει τους θρησκευόμενους Μεξικανούς, στα βήματα του Αποστόλου Παύλου π.χ Ρώμη, Κόρινθο κ.ά.

Υπέρ των μέτρων

Παρά την απόσταση που τον χωρίζει από την ελληνική πραγματικότητα ο κ. Αθηναγόρας παρακολουθεί τα συμβαίνοντα στην ελληνική κοινωνία για τα οποία ερωτώμενος είπε: «με πολύ πόνο παρακολουθώ και πολλή ελπίδα ότι θα γίνουν οι σωστές κινήσεις. Αυτό εσείς θα το κρίνετε που ψηφίζετε. Όσο σκληρά και δύσκολα ήταν τα μέτρα πιστεύω ότι ήταν απαραίτητα για να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν νομίζω ότι η χώρα είχε άλλη επιλογή εδώ που είχε φτάσει», σχολίασε.
Με προθυμία ο κ. Αθηναγόρας απαντά και στο ερώτημά μας για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Δεν είμαι υπέρ της φορολόγησης της γιατί η Εκκλησία επιτελεί ένα έργο. Ο κόσμος ακούει τα σκάνδαλα, ενώ υπάρχουν τόσα έργα φιλανθρωπίας», είπε ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής. Ως παραδείγματα έφερε «τη Μητρόπολη Ηλείας που συντηρεί 18 ιδρύματα, της Σπάρτης 16, τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.α.» Για όσους έχουν επηρεαστεί από τα σκάνδαλα στο χώρο της εκκλησίας ο Μητροπολίτης Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής κ. Αθηναγόρας είπε: «Μην πιστεύετε σε μας. Πιστεύετε στο Χριστό και την Παναγία. Εμείς είμαστε ταγοί…»
Ε. ΚΩΤΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: