Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΑΣΤΗΚΕ ΦΕΤΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ?

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1944 η Χίος απελευθερώνεται από τα δεσμά της θεομίσητης Γερμανικής Κατοχής η οποία ποδοπάτησε κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπισμού και στο μυροβόλο νησί μας ήδη από τις 4 Μαΐου 1941.
Επί δεκαετίες, η τοπική κοινωνία, υπό την αιγίδα του Δήμου Χίου, τιμά την τοπική αυτή ημέρα μνήμης, με την τέλεση Επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα της Κατοχής, τους αγωνιστές, τους ήρωες αλλά και τον απλό άμαχο πληθυσμό που υπέστη τα πάνδεινα, αλλά και την κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του γενναίου υπολοχαγού Ιάσονα Καλαμπόκα στο κέντρο της πόλης μας.
Φέτος, όλως παραδόξως, καμία πρόσκληση, καμία ανακοίνωση, καμία γνωστοποίηση προς τον λαό για τον εορτασμό της επετείου αυτής ?
Τι συμβαίνει ? Ξεχάσαμε τους ήρωες του τόπου ? Ξεχάσαμε την ιστορία του έθνους μας ? Λησμονήσαμε τον αγώνα των προγόνων και τις θυσίες του λαού ? Θέλω να πιστεύω πως όχι. Και ότι, κάτι άλλο συνέβη, που δεν θα ξανασυμβεί, διότι είναι ντροπή μας ! Διότι λαός που λησμονεί το παρελθόν (την ιστορία του) δεν έχει μέλλον.
Το ζήτημα έθεσε, στον τοπικό Τύπο, και ο πολύς Πάνος Καρασούλης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, συναγωνιστής του Ιάσονα Καλαμπόκα και συγγραφέας των γεγονότων της τοπικής Εθνικής Αντίστασης, ευρισκόμενος στο μακρινό Βανκούβερ του Καναδά, ζητώντας μιαν εξήγηση λογική για την ολιγωρία αυτή που σημειώθηκε φέτος.
Άποψή μου είναι ο εορτασμός να γίνεται τη συγκεκριμένη ημερομηνία (10 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους), ανεξάρτητα με ποια ημέρα της εβδομάδας συμπίπτει, με τη συμμετοχή Εκκλησίας, Δήμου, Περιφέρειας και σχολείων, με εκδηλώσεις θρησκευτικού αλλά και εθνικού χαρακτήρα στον Μητροπολιτικό Ναό και τα σχολεία, για μεν τις θρησκευτικές (λατρευτικές) εκδηλώσεις αυθημερόν, για δε τις εκδηλώσεις στα σχολεία την πρώτη προηγούμενη -του εορτασμού- εργάσιμη ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: