Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Δημοκρατική παιδεία κατά της βίας

Του Κωνσταντίνου Χολέβα - Πολιτικού Επιστήμονος

Η κοινωνία μας έχει πολλά προβλήματα. Δεν αντέχει άλλη βία, άλλο μίσος.. Η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται είναι καταδικαστέα. Ιδιαιτέρως δε η ρατσιστική βία είναι απεχθής και αντίθετη με την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοσή μας και με τη δημοκρατική συνείδηση του λαού μας. Είναι αναγκαία η διδασκαλία της πραγματικής δημοκρατίας στα σχολεία και η απόρριψη κάθε μορφής ολοκληρωτισμού από τους νέους μας.

Είναι ευχάριστο εν προκειμένω ότι το πρόγραμμα του νέου Λυκείου δίνει έμφαση στην Πολιτική Παιδεία. Να αναζητηθούν κείμενα από την ελληνική γραμματεία όλων των ιστορικών περιόδων που καταδεικνύουν ότι Ελληνισμός και υγιής πατριωτισμός συμβαδίζουν με μία αντίληψη υπεύθυνης δημοκρατίας, στην οποία όλοι έχουμε δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις. Ο Επιτάφιος του Περικλέους είναι απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε μαθητή και μαθήτρια και λυπούμαι που καταργήθηκε από τη Γ΄ Λυκείου. Επίσης τα κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή τονίζουν τη σύνδεση πατριωτισμού και δημοκρατίας. 

Το μάθημα της Ιστορίας μπορεί και πρέπει να οικοδομεί την εθνική συνείδηση με πίστη στη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού, χωρίς εκδικητικότητα για οποιονδήποτε άλλον λαό Το ζητούμενο, είναι να δώσουμε την κατάλληλη δημοκρατική παιδεία στους νέους μας για να μην γίνονται θαυμαστές ολοκληρωτικών προτύπων. Η νεολαία είναι ενθουσιώδης, χρειάζεται ηρωικά πρότυπα, από τα οποία είναι γεμάτη η ελληνική ιστορία. Ας δώσουμε στα παιδιά μας υγιή πρότυπα πατριωτισμού και γενναιότητος για να μην γίνονται θαυμαστές αντιδημοκρατικών ιδεών και προτύπων. 

Η προσπάθεια των αποδομητών της εθνικής μνήμης να γράψουν μία νέα τεχνητή ιστορία χωρίς εθνικούς ήρωες και μάρτυρες αφήνει ένα ψυχικό κενό στα ελληνικά νιάτα, το οποίο σπεύδουν να καλύψουν οι προπαγανδιστές των διαφόρων μορφών βίας, ανελευθερίας και ολοκληρωτισμού. Δημοκρατική παιδεία σημαίνει να διδάσκουμε την ηρωική ιστορία του Ελληνισμού χωρίς συμπλέγματα μειονεξίας ή εθνικής αλαζονείας. 

Εξάλλου το αντιχριστιανικό και νεοπαγανιστικό πνεύμα των οπαδών του ρατσισμού θα εξουδετερώσουμε διδάσκοντας την ανθρωπιά και την ανεκτικότητα της Ορθοδοξίας μας και όχι μια ανούσια θρησκειολογία. Η Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία συνδύασε θαυμάσια τον πατριωτισμό με την καταδίκη του ρατσισμού. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός προφήτευε την απελευθέρωση των Ελλήνων, αλλά ταυτοχρόνως τούς καλούσε να σέβονται τους αθιγγάνους ως ισοτίμους συνανθρώπους τους. Ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι απορρίπτουμε τη μισαλλοδοξία! 

Κ.Χ. 3.10.2013

Πηγή: www.antibaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: