Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου- Κήρυκα του θείου λόγου

Η Αγία μας Εκκλησία, στο διάβα των αιώνων, έχει αναδείξει εκατομμύρια Μάρτυρες ανά τον κόσμο, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους, έχυσαν το αίμα τους, για την αγάπη στον Χριστό, μη επιτρέποντας στον ίδιο τους τον εαυτό να απαρνηθεί την πίστη των Πατέρων τους, την πίστη στον αληθινό Θεό, την πίστη στην Ορθοδοξία, την Εκκλησία μας.

Περίπου 30 εκατομμύρια Αγίων Μαρτύρων αριθμεί η Αγία μας Εκκλησία. Μάρτυρες και των δύο φύλων, άνδρες και γυναίκες. Μάρτυρες όλων των ηλικιών, γέροντες, μεσήλικες, νέοι, έφηβοι, μικρά παιδιά, βρέφη. Μάρτυρες που έδωσαν ομολογία ενώπιον αθέων, αυτοκρατόρων, ειδωλολατρών, ηγεμόνων, βασιλέων, μαρξιστών, αρνητών της πίστης. Και ένεκα τούτου υπέστησαν μύριες όσες διώξεις, εξορίες, βασανισμούς, μαρτύρια.

Πρόσφατα, η Ιερά Μητρόπολις Χίου, με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία και επιμέλεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου, διοργάνωσε ημερίδα για τον βίο και την πολιτεία του Αγίου Νεομάρτυρος Αγγελή του Ιατρού, του εξ Άργους και εν Χίω μαρτυρήσαντος. Κατά κοινή ομολογία, επρόκειτο για μια εξαίσια ημερίδα, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι διαφώτισαν το παριστάμενο κοινό και ανέλυσαν διεξοδικά τα της βιοτής του Αγίου αυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, ο οποίος έχυσε το μαρτυρικό του αίμα στο νησί μας, στην πλατεία Βουνακίου και ήδη, μέχρι τις ημέρες μας, σώζεται ύφασμα με το αίμα του Μάρτυρα, όπως το περισυνέλεξαν ευλαβείς χριστιανοί στα 1813 (και ειδικότερα στις 3 Δεκεμβρίου), πριν από 200 ακριβώς χρόνια. Το ιερό αυτό κειμήλιο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, στο Βροντάδο, με την ευγενική παραχώρηση γνωστής, ευσεβούς οικογενείας του Βροντάδου. Ο δε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προανήγγειλε ότι, τον προσεχή Δεκέμβριο, θα τιμηθεί πανηγυρικά η μνήμη του εν λόγω Αγίου, με τη συμπλήρωση των 200 ετών από του μαρτυρίου του. Να σημειώσουμε ότι, ο Άγιος Αγγελής είναι ένας θαυματουργός Άγιος, στο δε συναξάρι μνημονεύονται πλείστα όσα θαύματά του.

Τις ημέρες αυτές είδε το φως της δημοσιότητας και μια λαμπρή έκδοση, που αφορά άλλον έναν Άγιο της τοπικής μας Εκκλησίας, τον Άγιο Νικήτα τον Νισύριο, τον εν Χίω αθλήσαντα και μαρτυρήσαντα, στις 21 Ιουνίου 1732, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Η περίπτωση του Αγίου Νικήτα είναι εξαιρετική και τούτο διότι αφενός μεν αποδεικνύει ότι το μαρύριο δεν έχει ηλικία για τον μάρτυρα-ομολογητή και αφετέρου διότι ο Άγιος χαριτώθηκε από τον Θεό με την θαυματουργική του δράση, στοιχείο που αποδεικνύει την ευαρέσκεια του Θεού για τη στάση και ομολογία του. Στο βιβλίο διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, ότι <<Τυφλοί τότε που άλειψαν τα μάτια τους με το αίμα του Μάρτυρα είδαν το φώς τους και δόξασαν τον Θεό και τον Άγιο Νικήτα>>, όπως και κατόπιν <<Ο Τούρκος Κριμλής, που με βαναυσότητα τον αποκεφάλισε, κατελήφθη αμέσως από τρέμουλο του σώματος του που τον συνόδευσε σε όλη του τη ζωή θυμίζοντάς μας τον Κάιν, προς τον οποίο είπε ο Θεός μας: ΄΄Στένων και τρέμων έση επί της γής΄΄ (Γεν. Δ΄, 14). Αλλά και το εξής παράδοξο, δείγμα της θείας μεσιτείας και επέμβασης: <<Οι αιμοβόροι και άπιστοι Αγαρηνοί βλέποντας τους Χριστιανούς της Χίου να παίρνουν από το μαρτυρικό σώμα του Νεομάρτυρος ότι μπορούσε ο καθένας για αγιασμό και ευλογία, μάζευαν από ένα κοντινό βόθρο ακαθαρσίες και τις έριχναν στο Άγιο λείψανο, για να το μολύνουν, αλλά εκείνο με τη βοήθεια του Θεού παρέμεινε καθαρότατο και λευκότατο σαν το χιόνι>>. 

Η έκδοση ανήκει στην Ιερά Μονή Αγίου Μάρκου Χίου, το δε περιεχόμενό της συνέγραψε ο μελίρρυτος Δρ. Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας). Στην έκδοση ο αναγνώστης, ευλαβής μελετητής των εκκλησιαστικών κειμένων, έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί τα της ζωής και δράσης του Αγίου Νεομάρτυρα Νικήτα του Νισυρίου, καθώς επίσης και την Ακολουθία και τον Παρακλητικό Κανόνα στον εν θέματι Άγιο, δηλαδή -εφόσον το επιθυμεί- να τιμήσει δεόντως τη μνήμη του Αγίου, με την τέλεση των ιερών Ακολουθιών που αρμόζουν στον εορτασμό του, με τη χρήση των ιερών αυτών υμογραφιών.

Το υπό αναφοράν βιβλίο διανθίζεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και εικονογραφία που σχετίζεται με τον Άγιο νεομάρτυρα Νικήτα.

Να σημειώσουμε ότι ο Δρ. Χαραλάμπης Μπούσιας έχει συγγράψει εκατοντάδες ιερές Ακολουθίες, τυγχάνει δε πιστός και δόκιμος συγγραφέας πολλών εκδόσεων που αφορούν Αγίους και Ιερές Μονές της τοπικής μας Εκκλησίας.

Εμείς χαιρόμαστε κάθε φορά που μια νέα έκδοση έρχεται να αναδείξει και να προβάλλει στο χιακό κοινό – και όχι μόνον – τη μορφή και τη μνήμη μιας ιερής προσωπικότητας, θεωρώντας εξαιρετικό ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως και ιερό καθήκον, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπως η σημερινή όπου ο σύγχρονος άνθρωπος μαστίζεται από την απιστία, την απελπισία και την ιστορική λήθη, αναζητώντας πηγαία πρότυπα ζωής και μίμησης.

Ό Άγιος Νικήτας ο Νισύριος, όπως και ο Άγιος Αγγελής ο Αργείος ο Ιατρός, αμφότεροι μαρτυρήσαντες στην ιερά νήσο Χίο, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα απόδειξης των όσων υπέστησαν οι Έλληνες Ορθόδοξοι από τους Τούρκους μουσουλμάνους επί τέσσερις και πλέον αιώνες, καθώς και παραδείγματα θάρρους, παρρησίας, ανδρισμού, ομολογίας, πιστής, υπομονής, καρτερίας, εκούσιας και θεληματικής υποταγής του οικείου-ανθρωπίνου θελήματος στο θέλημα του Θεού. Δηλαδή όλα εκείνα που χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος για να αντέξει να ζήσει πνευματικά μέσα στο σκοτάδι και την αναρχία της διεστραμμένης εποχής που μας περιβάλλει και έχει κυριεύσει. -

Δεν υπάρχουν σχόλια: