Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

«Ασπίδα» Μητροπολιτών στη φτώχεια του λαού


Κοινωνικά παντοπωλεία και κοινωνικό φαρμακείο λειτουργούν σε πολλές Μητροπόλεις

Τα μανίκια σήκωσαν πολλοί Μητροπολίτες και στρώθηκαν στη δουλειά. Ψάχνουν νέους τρόπους και πόρους για να βοηθήσουν, βλέποντας πως οι άνθρωποι που πλήττονται από την οικονομική κρίση αυξάνονται με ταχύτητα φωτός…

Αν και τα έσοδα στα παγκάρια έχουν πέσει στην καλύτερη περίπτωση 30%, οι Μητροπολίτες συνεχώς πιέζουν τους ιερείς τους να ασχοληθούν με το προνοιακό τους έργο. «Δώστε σημασία στα ιδρύματα, στα συσσίτια γιατί από εκεί ξεκινούν και πολλά άλλα προβλήματα που και πάλι εσείς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Αν δεν λυθούν τα θέματα επιβίωσης, τότε έρχονται και τα οικογενειακά προβλήματα, τα προσωπικά αδιέξοδα κ.λπ. Ο Έλληνας τα τελευταία χρόνια αισθάνεται να πέφτει στο κενό και έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα του», έλεγε τις προάλλες σε σύναξη ιερέων Μητροπολίτης της κεντρικής Ελλάδος.

Χρηματικά βοηθήματα για να πληρώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ, οικονομική ενίσχυση για να πληρωθούν δίδακτρα φροντιστηρίων, ενισχυτική διδασκαλία εντός των ναών, συσσίτια, ολιγόωρη φύλαξη παιδιών για να εργαστούν οι γονείς, ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη από εθελοντές επιστήμονες είναι μερικά μόνο απ' όσα προσφέρουν οι Μητροπόλεις. Κάθε χρόνο η Εκκλησία συνολικά διαθέτει 100 εκατ. ευρώ για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Για το 2011 υπολογίζεται πως αυτό το ποσό θα είναι κατά πολύ αυξημένο.

Οι ανάγκες είναι τόσες και τα έσοδα λιγοστά, γι' αυτό και πολλές Μητροπόλεις προσπαθούν να φέρουν σε επαφή επιχειρήσεις με κόσμο που δεν έχει μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, ώστε να διευκολύνονται στις αγορές τους. Από τον Σεπτέμβριο δεν είναι λίγοι οι Μητροπολίτες που ενίσχυσαν την προσπάθειά τους ακόμη πιο πολύ:

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας εγκαινίασε στο Αγρίνιο πριν από λίγες μέρες το δικό της «κοινωνικό παντοπωλείο». Είναι ο χώρος όπου οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τρόφιμα. Συνήθως το ύψος των δωρεάν «αγορών» από τα κοινωνικά παντοπωλεία που μπορούν να κάνουν οι αναξιοπαθούντες καθορίζεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Μητροπόλεων.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, αντί για δώρα στη γιορτή του, ζήτησε να δώσουν τρόφιμα στο κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολής του.

Στη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες, εν όψει των Χριστουγέννων, το κοινωνικό παντοπωλείο των Τρικάλων.

Στη Μητρόπολη Δημητριάδος ο κ. Ιγνάτιος αύξησε τις μερίδες φαγητού που μοιράζει καθημερινά η Εκκλησία στις 1.600. Επίσης ανέπτυξε τον θεσμό του «κοινωνικού φαρμακείου» και τον «συμβουλευτικό σταθμό», όπου στο μεν πρώτο συμμετέχουν εθελοντικά φαρμακοποιοί του Βόλου και στο δεύτερο παρέχουν πληροφορίες και βοηθούν αφιλοκερδώς δικηγόροι και συμβολαιογράφοι.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Μητροπολίτης Σερρών εγκαινίασε το δικό του κοινωνικό παντοπωλείο και μοίρασε κάρτες σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και με αυτές «αγοράζουν» τα τρόφιμα.

Κοινωνικό παντοπωλείο λειτουργεί και από τη Μητρόπολη Κηφισίας στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Μαρούσι. Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλίου εγκαινίασε πριν από μία εβδομάδα κοινωνικό κατάστημα, όπου συγκεντρώνει μεταχειρισμένα ή καινούργια είδη ένδυσης και υπόδυσης, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται δωρεάν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Παρόμοιο κατάστημα δωρεάν διάθεσης ρούχων και παπουτσιών διαθέτει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον η Αρχιεπισκοπή μοιράζει καθημερινά 10.000 μερίδες φαγητού στις ενορίες της και στο ίδρυμα αστέγων του Δήμου Αθηναίων. Το τελευταίο δίμηνο ασθενοφόρα της Αρχιεπισκοπής με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές τριγυρνούν σε ενορίες και παρέχουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε φτωχούς ανθρώπους που λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη.

Οι Μητροπόλεις που κάνουν αξιοθαύμαστο και μερικές φορές πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα έργο (όπως στα ιδρύματα της Σπάρτης, της Αλεξανδρούπολης και της Θήβας) δεν είναι λίγες. Όμως στην Εκκλησία είναι κοινή πεποίθηση πως υπάρχουν Μητροπολίτες που, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν κάνουν όσα πρέπει και επιβάλλουν οι καιροί…



Πηγή: ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: