Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

ΜΝΗΜΗ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΑΡΧΙΕΠ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ- ΜΝΗΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΙΟΥ ΚΥΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ (+)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – Αναγνώστου- Βηματαρίου - πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Η 17η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα τιμής και μνήμης του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Ζακύνθου, του κατεξοχήν Αγίου της συγγνώμης. Για όσους δεν γνωρίζουν ο Άγιος Διονύσιος, εφαρμόζοντας πλήρως τον Θείο και Ευαγγελικό λόγο του Κυρίου μας, συγχώρεσε – δια του Ιερού Μυστηρίου της Μετανοίας και Εξομολογήσεως – τον φονιά του αδελφού του. Το κατά κόσμον επώνυμό του ήταν Σγουρός. Την ίδια ημέρα τιμώνται και ο Προφήτης Δανιήλ και οι Άγιοι Τρεις Παίδες (Μισαήλ, Αζαρίας και Ανανίας) οι οποίοι κατά θαυμαστό τρόπο και ενώ τοποθετήθηκαν σε ένα αναμμένο και καιόμενο από πύρινη φλόγα καμίνι, υπό των ασεβών (διότι αρνήθηκαν να προδώσουν την πίστη τους στον αληθινό Θεό), κατά θαυμαστό τρόπο έμειναν σώοι και αβλαβείς, οι δε φλόγες που τους κατέκαιγαν μεταβλήθηκαν σε αύρα δροσιάς. Έτσι, τιμώνται από το Πυροσβεστικό Σώμα ως οι προστάτες Άγιοί του.

Την ημέρα αυτή, επί 32 συναπτά έτη, τιμώνταν οι Άγιοι αυτοί με κάθε μεγαλοπρέπεια, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, οπότε διήγε τα ονομαστήριά του ο μακαριστός – ήδη – Μητροπολίτης μας, κυρός Διονύσιος.

Φέτος, ο λαμπρός και εξαίσιος διάδοχός του, Μητροπολίτης π. Μάρκος, τίμησε δεόντως τόσο τη μνήμη των Αγίων όσο και τη μνήμη του αοιδίμου προκατόχου και πνευματικού του πατρός. Αφ΄ εσπέρας τελώντας τον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ι. Ναίδριο του Αγ. Διονυσίου, μέσα στο τουριστικό – αθλητικό χωριό του Αίπους (είχε εγκαινιαστεί πριν από 10 περίπου χρόνια) και το πρωί την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε το Ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Διονυσίου και εν συνεχεία η Δοξολογία, μετά Αρτοκλασίας, υπέρ υγείας, διαφυλάξεως και ενισχύσεως των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου. Ο Μητροπολίτης μας, π. Μάρκος, ενεργώντας εμπνευσμένα, κάλεσε τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Νάνο, Προϊστάμενο του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου (Παναγίτσας) να μιλήσει για τον Άγ. Διονύσιο και τον εκλιπόντα Ιεράρχη της Χιακής Εκκλησίας. Η επιλογή του εν λόγω Κληρικού δεν ήταν διόλου τυχαία. Ο πατέρας του π. Χριστοφόρου, π. Γεώργιος Νάνος, ήταν ο Ιερέας του χωριού του Μητροπολίτη Διονυσίου (Καλημεριάνοι – Κύμης στην Καρυστία Ν. Ευβοίας) ο οποίος καθοδήγησε τον μικρό Νικόλαο Μπαϊρακτάρη (κατά κόσμον όνομα του αειμνήστου Διονυσίου) τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Έπειτα από πέντε περίπου δεκαετίες ο μικρός Νικόλαος – Διονύσιος πλέον και Μητροπολίτης Χίου – προχείριζε σε Αρχιμανδρίτη τον Γέροντά του, π. Γεώργιο Νάνο, μετά το αναπάντεχο φευγιό της συζύγου-πρεσβυτέρας του και την τίμια χηρεία του. 

Ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας π. Μάρκο, τόσο για το γεγονός ότι κάλεσε τον Αρχιμανδρίτη π. Χριστοφόρο Νάνο να μιλήσει δεόντως, όσο και για το γεγονός ότι απέδειξε και αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν λησμονεί τον πνευματικό του πατέρα, από τα χέρια του οποίου έλαβε τους δύο πρώτους βαθμούς της Ιεροσύνης.

Τις ιερές Ακολουθίες παρηκολούθησαν οι Αρχές του τόπου, αποτίοντας φόρο τιμής και μνήμης στον αοίδιμο Ιεράρχη αλλά και στα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου η οποία στέκει πλησίον της τοπικής μας κοινωνίας. 

Ευχόμεθα και του χρόνου με υγεία.- 

Γιώργος Φωτ. Παπαδόπουλος
Αναγνώστης – Βηματάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: