Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Το ανύπαρκτο υπουργείο Τουρισμού ας κάνει κάτι χρήσιμο ΔΩΣΤΕ ΤΟ "ΞΕΝΙΑ" ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ & ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου – πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Εδώ και αρκετό καιρό ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές Αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών, πρωτοφανείς σπατάλες για φολκλόρ και φιέστες στο μέχρι πρότινος υφιστάμενο Υπουργείο Τουρισμού και δη επί πρωθυπουργίας Καραμανλή. Βεβαίως, το Υπουργείο Τουρισμού ήταν ένα καλοστημένο εργαλείο για να καλύπτει κάθε "πλάγια" ανάγκη (παράβαλε απάτη) ήθελαν οι εκάστοτε κυβερνώντες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.

Εάν διαβάσει και μελετήσει κανείς πόσα κονδύλια (και που) διέθεταν οι ινστρούχτορες του υπουργείου αυτού – που υποτίθεται ότι "πατρονάριζαν" την προβολή της χώρας μας προς τα έξω – θα φρίξει ή θα … φτύσει…(!). Ευτυχώς, το υπουργείο αυτό καταργήθηκε (ένα από τα ελάχιστα καλά που έκανε το ΠΑΣΟΚ επί Γιωργάκη), ενσωματώθηκε με το Πολιτισμού και ευτυχώς – τουλάχιστον σήμερα – προΐσταται σε αυτό ένας σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος, ο γνωστός δικηγόρος και βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης. 

Στη Χίο, το εν λόγω υφυπουργείο, πλέον, έχει αρκετά σοβαρά θέματα να δει: Καταρχήν τι θα γίνει με τη Μαρίνα του Νοσοκομείου- Καστέλου, τι θα γίνει με την Νέα Μονή, την Κρήνα, τον Ανάβατο, κ.α. μνημεία και αξιοθέατα του νησιού μας, τι θα γίνει με τον θρησκευτικό Τουρισμό (βλέπε Αγ. Μαρκέλλα, κ.α. - σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χίου) και επίσης τι θα γίνει με το κτίριο που στέγαζε το πρώην Ξενοδοχείο "ΞΕΝΙΑ" ή (για τους νεότερους) μέχρι πρότινος την Λέσχη Αξιωματικών της 96 ΑΔΤΕ. Ως γνωστόν και η πλαζ έναντι του κτιρίου αυτού ανήκει, κατά μέρος, σε εταιρία του Υπουργείου Τουρισμού πλην όμως οι άνθρωποι αυτοί (ανεύθυνοι όντες) την παράτησαν στο έλεος του Θεού από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, δίχως ποτέ να ασχοληθεί το συγκεκριμένο Υπουργείο με την αξιοποίηση και ανάδειξή της, στην οποία προέβη ο Δήμος Χίου, επί πολλών δημοτικών Αρχών (κυρίως, όμως από την περίοδο Παντελάρα και εφεξής οπότε υπάρχουν και λουόμενοι κατά τους θερινούς μήνες).

Σήμερα, πέραν της πλαζ υπάρχει ανοικτό το ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην "ΞΕΝΙΑ". Και τούτο διότι, όσο χρονικό διάστημα το είχε μισθώσει ο Στρατός αξιοποιείτο επαρκώς, επισκευάζετο δε επαρκέστατα οσάκις απαιτείτο. Όμως, εδώ και μήνες, οπότε αποχώρησε ο Στρατός, έχει αφεθεί στο έλεος των καιρικών συνθηκών και ήδη η φθορά του πανδαμάτορα χρόνου έχει αρχίσει να εμφανίζεται. Παράθυρα έχουν σπάσει. Τα φυτά και τα δέντρα, στον οπίσθιο και πλάγιο χώρο, έχουν μεγαλώσει πολύ και χρειάζονται κλάδεμα, από την πλευρά της οδού Σουρία σε λίγο θα αρχίσουν να πέφτουν από τους εξώστες σοβάδες (είναι έτοιμοι), με ότι αυτό συνεπάγεται… Το πολύ σε ένα χρόνο, εάν δεν υπάρχει χρήση-συντήρηση του κτιρίου, οι ζημιές δεν θα είναι άμεσα επισκευάσιμες και θα απαιτούνται πάλι … μελέτες…, εργολαβίες, κλπ.

Είναι λυπηρότατο να καταλήξει και το κτίριο αυτό (και μάλιστα στην πλέον περίοπτη θέση, στην είσοδο της πόλης μας από τα νότια και το αεροδρόμιο) όπως τα κτίρια του Νοσοκομείου- παλία αρχοντικά που καταρρέουν και το μόνο που γίνεται είναι να κλείνονται οι περιβάλλοντες αυτά δρόμοι με σιδεριές και συρματοπλέγματα μην σκοτωθεί κανένας διερχόμενος…! Αίσχος και ντροπή. Όνειδος για τον σύγχρονο άνθρωπο που αποδείχθηκε ανάξιος απόγονος ενδόξων, ευπατριδών, προγόνων ! 

Ας κινηθούν δραστικά οι ιθύνοντες και ας ζητήσουν το κτίριο να δοθεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις, σε συνεργασία με την τοπική Εκκλησία και τα φιλανθρωπικά σωματεία:

1) Ως στέγη ανύπαντρων μητέρων με ανήλικα παιδιά (ξέρετε πόσες υπάρχουν στη Χίο και ζουν με εξευτελιστικά έσοδα αναγκαζόμενες να νοικιάζουν σπίτια ?). 

2) Ως στέγη του συνόλου των Προνοιακών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου (και αυτών που περιήλθαν στο Δήμο από την τέως Νομαρχία αλλά και εκείνων που προυπήρχαν και εντάχθηκαν στον ΄΄υπεροργανισμό΄΄ του Δήμου. Ομοίως και εκείνων που υπάρχουν σήμερα στη δικαιοδοσία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου). 

3) Ως χώρο δωρεάν διεξαγωγής εκδηλώσεων, ομιλιών, συναντήσεων των συλλόγων ΑμεΑ και των φιλανθρωπικών σωματείων. 

4) Ως χώρο συσσιτίου απόρων συμπολιτών μας. 

5) Ως χώρο κοινωνικού παντοπωλείου.

Εάν ήμουν Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος ή Αντιδήμαρχος θα στέγαζα την υπ΄αριθμ. 1 δραστηριότητα στον 2ο όροφο του κτιρίου. Την αριθμ. 2 στον 1ο όροφο του κτιρίου (υπάρχει και επαρκέστατος χώρος για γραφείο Αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών και συνεδριάσεων χωρητικότητας τουλάχιστον 20 ατόμων). Και τις αριθμ. 3, 4 και 5 δραστηριότητες στο ισόγειο του κτιρίου (τις καθημερινές συσσίτια - εκεί που εσθίονταν οι στρατιωτικοί- και τα Σαββατοκύριακα χώροι εκδηλώσεων, ομιλιών, χοροεσπερίδων, κλπ). Επίσης, μπαίνοντας δεξιά μπορεί να γίνει το κοινωνικό παντοπωλείο. Τέλος, στον αύλειο χώρο του κτιρίου (στην δυτική του πλευρά) δημιουργία αθλοπαιδιών για τα παιδιά των ανύπαντρων μητέρων. 

Το όλο εγχείρημα είναι πολύ εύκολο να γίνει και με μικρό, σχετικά για το μέγεθός του, κόστος. Εάν αθροίσουμε τα ενοίκια που πληρώνει σήμερα ο Δήμος για να μισθώνει μηνιαίως τα γραφεία της πρόνοιας και το κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα για τα γραφεία της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μπορεί να πληρώσει τα μηνιαία έξοδα λειτουργίας του "Ξενία". Εάν δεν κάνω λάθος, από παλαιότερη πληροφόρηση (που είχα ως μέλος του Δ.Ο.Π.), το σύνολο των ενοικίων αυτών πρέπει να ξεπερνά τις 4.000 Ευρώ μηνιαίως. Αντίστοιχα, θα μεταφερθεί εκεί και το κόστος των ανελαστικών δαπανών των γραφείων των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Από την άλλη, θα γίνει κάτι συστηματικό και εφόσον υπάρχει σοβαρή υποδομή και εθελοντισμός που δίδει κίνητρα στους πολίτες (όχι απλά ανακοινώσεις δραστηριοτήτων για την είσπραξη "εύγε" και "μπράβο" που επιφέρουν λίγο έργο και πολύ ντόρο…), τότε είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν τουλάχιστον 50 εθελοντές που θα δεχθούν είτε να μαγειρεύουν, είτε να πλένουν, είτε να εργασθούν ως φύλακες, για τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ο καθένας. Προσωπικά, μπαίνω πρώτος εθελοντής. Όπως, επίσης, ότι πάμπολλοι θα είναι και οι επιχειρηματίες που θα στηρίξουν την προσπάθεια με την δωρεάν διάθεση υλικών εστίασης. Ας μιμηθούμε την τεράστια, πλήρως επιτυχημένη προσπάθεια του χιώτη Ιερέα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Αντωνίου Παπανικολάου, με την "ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ". Η δράση αυτή θα είναι αποκλειστικά έργο εθελοντών και μόνο. Εάν ξεκινήσουμε με … μελέτες και τα τοιαύτα, δεν θα γίνει τίποτα. Σας το υπογράφω ! 

Έτσι παράγεται ουσιαστικό έργο. Αρκεί να υπάρχει καλή πρόθεση και όρεξη για δουλειά. Και –ασφαλώς – το υφυπουργείο Τουρισμού να διαθέσει το κτίριο στην τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμο από κοινού, να μοιραστούν και τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης) τουλάχιστον για 25 χρόνια και με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα 10 Ευρώ. Η προσπάθεια μπορεί να τελεσφορήσει, εάν "κυνηγηθεί" εντατικά και ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, το πολύ σε ένα εξάμηνο από το πέρας της παραχώρησης.

Η όλη δραστηριότητα, προκειμένου να μην υπάρξει πολιτικός σφετερισμός από οιονδήποτε, αλλά και άλλου είδους εμπλοκές, προτείνω να τεθεί υπό την εποπτεία του Σεβ. Μητροπολίτη μας π. Μάρκου. Το σύνθημα μας ας είναι: "Κανένας πεινασμένος στη Χίο. Καμία μητέρα στο δρόμο".-

Δεν υπάρχουν σχόλια: