Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011

Παιδιά που έχουν ανάγκη για ένα πιάτο φαΐ

OΛO KAI ΠIO MAKPIEΣ ΓINONTAI OI OYPEΣ ΣTA ΣYΣΣITIA ΠOY OPΓANΩNOYN OI ΔHMOI, H EKKΛHΣIA KAI ΔIAΦOPOI ΣYΛΛOΓOI ΠOΛITΩN

Kαθώς η πείνα εξαπλώνεται στην Aθήνα, ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης αναπτύσσεται για να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη προς το ζην

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η πείνα στις γετονιές της Αθήνας και των προαστίων, με αποτέλεσμα άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» να προσέρχονται πλέον σε συσσίτια προκειμένου να βρουν ένα πιάτο φαγητό.
Δήμοι, εκκλησίες, ενώσεις πολιτών και σύλλογοι γονέων δραστηριοποιούνται ώστε με αλληλέγγυο τρόπο να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη. 
«Το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί αναφορές από καθηγητές και συλλόγους γονέων που μας ενημερώνουν ότι υπάρχουν παιδιά που πεινάνε σε κάποια σχολεία της Αθήνας.
Καταφέρνουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες τους με τη συνεργασία του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών (ΔΒΑ), το οποίο ενισχύει με μερίδες τα σχολεία» τονίζει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αστέγων Αθηνών, Γιώργος Αποστολόπουλος.  
Στο ΔΒΑ έφτασαν πρόσφατα αιτήματα για αποστολή 40-50 μερίδων φαγητού σε νηπιαγωγεία και δημοτικά της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, στα Aνω και Κάτω Πατήσια και την Γκράβα.
Hδη στέλνει φαγητό σε δημοτικά και νηπιαγωγεία περιοχών του κέντρου όπως το Μεταξουργείο, η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Κολωνός, ο Βοτανικός, ο Λόφος του Στρέφη και το Θησείο, ενώ ταυτόχρονα προμηθεύει φαγητό τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. 
«Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών μπορεί να ταΐσει εκατοντάδες κόσμου. Η απάντηση στην πείνα είναι αυτή. Γι’ αυτό ως παράταξη ζητάμε να στηριχτούν οι περίπου 1.600 εργαζόμενοί του. Η κατανάλωση στα κυλικεία σχολείων της Αθήνας έχει μειωθεί κατά 30-40%», τονίζει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 
Oπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του ιδρύματος Αστέγων, παρατηρείται αύξηση 15% στον αριθμό των προσερχομένων στα συσσίτια σε σχέση με πέρσι, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η ποιοτική διαφοροποίηση των σιτιζομένων. «Πέρα από τον συνήθη πληθυσμό των συσσιτίων έχουμε πλέον πάρα πολλούς χαμηλοσυνταξιούχους, νεόπτωχους, καθώς και άνεργους επιχειρηματιές που έρχονται με το ...λάπτοπ στο χέρι. Eρχεται κόσμος από Κηφισιά, Βούλα και Π. Φάληρο. Τα πράγματα είναι ανησυχητικά». 
Στο κέντρο υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιούνται δύο συσσίτια καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Eνα 450 μερίδων το μεσημέρι και ένα 750 μερίδων το βράδυ. Στο μεσημεριανό προσέρχονται περισσότεροι Ελληνες και στο βραδινό περισσότεροι αλλοδαποί. Τα γεύματα ετοιμάζονται από το ΔΒΑ τις καθημερινές και από κέτερινγκ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. 
Ταυτόχρονα σημειώνεται αύξηση του αριθμού των οικογενειών οι οποίες αναζητούν βασικά είδη διατροφής μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου. Hδη 200 οικογένειες ανά εξάμηνο προμηθεύονται τα είδη πρώτης ανάγκης από εκεί. Το δεύτερο εξάμηνο του 2011 προστέθηκαν 200 νέες αιτήσεις.  
Ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει συγκροτήσει τους τελευταίους μήνες και ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης. Περιλαμβάνει δίκτυο εθελοντών γιατρών, μητροπολιτικό ιατρείο στην παλιά βάση Ελληνικού, κοινωνικό φαρμακείο.  
Τον τελευταίο μήνα δημιουργήθηκε τράπεζα τροφίμων, η οποία λειτουργεί με τη συνδρομή εθελοντών και φορέων. Συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης τα οποία διανέμονται σε 300- 400 άτομα από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου. 
«O αριθμός συνεχώς αυξάνεται. Η λογική της προσπάθειάς μας δεν είναι η φιλανθρωπία αλλά η αλληλεγγύη. O κόσμος που ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία μας είναι πολύς. Δεν είναι ενέργειες προβολής. Ταυτόχρονα εδώ και πολλά χρόνια προσφέρονται συσσίτια και από την εκκλησία της περιοχής με διακριτικό τρόπο» τονίζει ο Μάκης Χόρτης, συνεργάτης του δημάρχου
Χρήστου Κορτζίδη. 
Aνάλογες πρωτοβουλίες λαμβάνουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων. Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ) καταθέτει πρόταση με τρία σκέλη. Δημιουργία παρατηρητηρίου αλληλεγγύης για τη φτώχεια, συνεννόηση με τα κυλικεία ώστε να παρέχονται σάντουιτς, χυμός ή γάλα στους μαθητές που έχουν ανάγκη και, τρίτον, ενεργοποίηση των εστιατορίων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών για παροχή μερίδων φαγητού. 
Σε κάποιες περιοχές ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών εκτιμάται σε 1-2 ανά τάξη, ενώ αλλού η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική. Για παράδειγμα στα Πετράλωνα όπου το ποσοστό ανεργίας υπερβαίνει το 20%, καταγράφεται αντίστοιχος αριθμός μαθητών με δυσκολίες στη σίτιση. 
O σύλλογος γονέων του 2ου Δημοτικού Πετρούπολης δημιούργησε το 2011 ταμείο αλληλεγγύης και προμηθεύει τρόφιμα σε παιδιά και οικογένειες. «Διεκδικούμε την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης και όχι την φιλευσπλαχνία» τονίζει ο Δημήτρης Κοντός, αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ. 
Από την πλευρά της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δίνει 10 χιλιάδες μερίδες ή δέματα φαγητού ημερησίως σε 75 διαφορετικά σημεία της πόλης. O αριθμός των ατόμων που απευθύνεται στα συσσίτια αυξήθηκε κατά 35-40% τον τελευταίο χρόνο. 
Tο κεντρικό συσσίτιο πραγματοποιείται στο χώρο σίτισης αστέγων (Σοφοκλέους και Πειραιώς) και τα υπόλοιπα στις ενορίες. 
Αντίστοιχη δραστηριότητα στην Αττική αναπτύσσει η Μητρόπολη Πειραιά, η οποία παρέχει περί τις 2.000 μερίδες ημερησίως, οι Μητροπόλεις Περιστερίου, Νικαίας, Γλυφάδας, καθώς και ορισμένες εκκλησίες της Μητρόπολης Μεγάρων, που σιτίζουν από 1.500 έως 3.000 άτομα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η Εκκλησία μοιράζει περίπου 300 χιλιάδες μερίδες ημερησίως. 
«Στα συσσίτιά μας από το καλοκαίρι και μετά συρρικνώθηκε ο αριθμός των μεταναστών και αυξήθηκε των Ελλήνων. Eρχονται πολλοί παππούδες οι οποίοι δίνουν τη σύνταξη στα παιδιά και οι ίδιοι τρώνε στα συσσίτια. Κάποιους γέροντες που τους είχαν βάλει στα γηροκομεία, τώρα τα παιδιά τούς βγάζουν για να παίρνουν τη σύνταξη. Από το νέο έτος δρομολογείται στο ΚΕΣO υπηρεσία καταγραφής των πεινασμένων παιδιών στα σχολεία. Με πολύ διακριτικό τρόπο θα φτάνει ένα τσαντάκι φαγητό ώστε όταν φεύγει το παιδί να παίρνει φαγητό και για την οικογένεια. Αν πεινάει το παιδί, πεινάει και η οικογένεια», τονίζει η Μαίρη Πίνη, νέα διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Oικογένειας (ΚΕΣO) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: