Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

Eκκλησία Φουντώνει το κίνημα κατά της κάρτας του πολίτη

Της Μαρίας Αντωνιάδου στο ΒΗΜΑ (7/12/2010)

Φουντώνει διαρκώς στο εσωτερικό της Εκκλησίας το λεγόμενο κίνημα κατά της κάρτας του πολίτη. Δεκαπέντε μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι τις αρχές του 2011 οπότε και θα εκφράσει τις απόψεις της, αφού εν τω μεταξύ συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν για το νομοσχέδιο, ολοένα και περισσότεροι ιεράρχες δηλώνουν κάθετα την αντίθεσή τους στην κάρτα του πολίτη. Το φαινόμενο έχει αρχίσει να ανησυχεί τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους 12 μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου και εκτιμάται ότι θα απασχολήσει αναγκαστικά και τις συνεδριάσεις που θα έχουν από σήμερα Τρίτη ως την Παρασκευή στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη.

Περισσότεροι από 20 ιεράρχες φαίνεται ότι έχουν συνταχθεί με το ιδιότυπο «κίνημα κατά της κάρτας του πολίτη» που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Μάλιστα οι εννέα από αυτούς διατύπωσαν τις ενστάσεις τους αμέσως μετά το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου. Κατά της κάρτας έχει ταχθεί ακόμη και ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, τα μέλη του οποίου βρίσκονται διάσπαρτα σε όλες τις μητροπόλεις που απαρτίζουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. Όπως υποστηρίζουν «η κάρτα του πολίτη παραβιάζει κατάφωρα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και καταρρακώνει την ελευθερία του ανθρώπου», ωστόσο θα τοποθετούν εκ νέου αφού εκδώσει την οριστική απόφασή της η Ιερά Σύνοδος.

Σχεδόν ταυτόχρονα οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Γόρτυνος κ. Ιερεμίας, Πατρών κ. Χρυσόστομος, Αργολίδος κ. Ιάκωβος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Κυθήρων κ. Σεραφείμ δήλωσαν τις έντονες επιφυλάξεις τους. Χαρακτηριστικά του κλίματος που κυριαρχεί είναι τα όσα είπε σε συνέδριο ο Μητροπολίτης Αργολίδος, ένας ιεράρχης ο οποίος συνηθίζει να κρατά χαμηλούς τόνους. «Την κάρτα του πολίτη δεν την παίρνουμε» είπε ο κ. Ιάκωβος και πρόσθεσε: «Καλύτερα να πεθάνουμε από την πείνα». Αντίστοιχες, αν και σε διαφορετικούς τόνους, είναι οι αντιδράσεις και των υπολοίπων ιεραρχών.

Ο κύριος αντίπαλος του κ. Ιερωνύμου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος σε μια από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του δήλωσε ότι «στο θέμα της κάρτας του πολίτη ο Αρχιεπίσκοπος έχει αργήσει χαρακτηριστικά να πάρει θέση και αυτό τον εκθέτει όχι μόνο ως πρόσωπο, αλλά και ως πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου».

Όλες σχεδόν οι δηλώσεις και οι επισημάνσεις των μητροπολιτών έγιναν μετά τις 17 Νοεμβρίου οπότε η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι «αναμένει από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους 2011, και επομένως και προς τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της κάρτας του πολίτη». Ταυτόχρονα τόνιζε την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προλαβαίνοντας τη σχετική απόφαση, πριν καν συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος, είχαν ταχθεί κατά της κάρτας του πολίτη, οι Μητροπολίτες Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Κονίτσης κ. Ανδρέας, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, καθώς και πλήθος εκκλησιαστικών συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: