Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Εξώ φρενών ο Αρχιεπίσκοπος για το Ιερό φυλλάδιο – Παρασκήνιο και συγκρούσεις

Του Σωτήρη Σταθόπουλου από την RealNews

Την οργισμένη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προκάλεσε το φυλλάδιο «Προς το Λαό» που μοιράστηκε σε όλες τις εκκλησίες και υποστήριζε πως η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή από τους δανειστές της.

Οι φωνές του Ιερώνυμου ακούστηκαν μέχρι έξω από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο, παρά τους χαμηλούς τόνους που κράτησε επισήμως η Ελλαδική Εκκλησία.

Η υπογραφή που έφερε η ανακοίνωση στον επίλογο του κειμένου, Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος , δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Αρχιεπίσκοπο για να διαφοροποιηθεί.

Η ενόχλησή του έγινε ακόμη μεγαλύτερη από τον θόρυβο που ξέσπασε στα MME και εξαιτίας της κρίσης που πήγε να δημιουργηθεί με την κυβέρνηση.

Το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε ήταν έντονο και ο ρόλος που έπαιξαν ορισμένοι ιεράρχες για την έκδοση αυτού του φυλλαδίου καθοριστικός.

Ορισμένοι μητροπολίτες, μήνες τώρα, υποστήριζαν πως η Εκκλησία έπρεπε να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, αλλά αυτό «σκόνταφτε» πάντα πάνω στη σθεναρή αντίσταση του Αρχιεπισκόπου.

Σε δύο στρατόπεδα

Το φυλλάδιο απέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως η Εκκλησία απέναντι στην οικονομική κρίση δεν έχει ενιαία φωνή.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενστάσεις αλλά και επιδοκιμασίες από τους ιεράρχες που είδαν την προηγούμενη εβδομάδα να καταφθάνουν από τη Μονή Πετράκη οι κούτες με τα φυλλάδια στα μητροπολιτικά τους γραφεία.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι γηραιοί και συντηρητικοί μητροπολίτες, οι οποίοι αναπολούν, ιδίως αυτή την περίοδο, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, και από την άλλη οι λεγόμενοι μετριοπαθείς που ακολουθούν τη γραμμή του Ιερώνυμου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφωνούν με τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα.

Από τον Ιούνιο

Οι γκρίνιες ορισμένων σκληροπυρηνικών ιεραρχών (Θεσσαλονίκης Καλαβρύτων, Σπάρτης Πειραιώς Καισαριανής Σιατίστης κ.ά.) είχαν αρχίσει από το καλοκαίρι και πίεζαν τον Αρχιεπίσκοπο να εκδώσει μια ανακοίνωση απέναντι στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Ιερώνυμος όμως με διπλωματικό τρόπο παρέπεμψε το θέμα για την Ιεραρχία του Οκτωβρίου, παίρνοντας έτσι παράταση λίγων μηνών. Στη συνεδρίαση του φθινοπώρου, οι ιεράρχες έδωσαν εντολή στους εισηγητές ανάμεσά τους οι μητροπολίτες Σιατίστης και Δημητριάδος (που ήταν και υποψήφιος για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο), να ετοιμάσουν το κείμενο για την στάση της Ελλαδικής Εκκλησίας απέναντι στη κρίση.

Εκνευρισμός και συστάσεις

Η ιδιαίτερα σκληρή επιστολή της Ιεραρχίας παραδόθηκε στον αρχιγραμματέα της Συνόδου και εκείνος με τη σειρά του την έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Ιερώνυμο υποστήριξαν πως δεν θα άφηνε ποτέ να περάσει ο χαρακτηρισμός «υπό κατοχή», καθώς δεν ταιριάζουν τέτοιες εκφράσεις στον χαρακτήρα του, αλλά και στη μέχρι τώρα πορεία του.

Όλα δείχνουν πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο κείμενο της Ιεραρχίας λόγω και του βεβαρημένου προγράμματός του, αλλά και της εγχείρησης στην οποία υποβλήθηκε.

Ακολούθησε έντονος εκνευρισμός του Αρχιεπισκόπου αλλά και αυστηρές συστάσεις προς τους συνεργάτες του, οι οποίοι δεν του το επεσήμαναν για να τον προστατεύσουν.

Ο Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί αυτήν τη χρονική στιγμή να έρθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Εκτιμά πως θα αποπροσανατολιζόταν η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει σε συνεργάτες του πως η κόντρα αυτή θα ωφελούσε ουσιαστικά την κυβέρνηση, η οποία θα έβγαζε από το πρώτο πλάνο τις σκληρές αποφάσεις της για την οικονομία και ο λαός θα ασχολείτο με τη διαμάχη κράτους - Εκκλησίας.

Ρητή Εντολή

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, παρά το γεγονός ότι διαφωνούσε με τους σκληρούς χαρακτηρισμούς, δεν διαφοροποιήθηκε από το περιεχόμενο του φυλλαδίου.

Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού ο ίδιος έδωσε την εντολή για τη δημοσιοποίηση του επίμαχου κειμένου. Έδωσε οδηγία, μάλιστα, στον διευθυντή του γραφείου Τύπου, Χάρη Κονιδάρη, να δηλώσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος σέβεται πάντα τη συνοδικότητα και τις αποφάσεις της Ιεραρχίας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν ο ίδιος ο Ιερώνυμος συμφωνεί με το ύφος του κειμένου.

Η επόμενη εντολή που δόθηκε από την Αρχιεπισκοπή ήταν να μην υπάρξει συνέχεια, να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και γι' αυτόν τον λόγο δεν υπήρξε και καμία απάντηση στις επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και στη σκληρή κριτική από το ΚΚΕ.

Πηγή: ΡΟΜΦΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: