Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Γ. Γ. Θρησκευμάτων Αιφνιδιαστική προκήρυξη της θέσης που ήταν κενή από το 2004

Της Μαρίας Αντωνιάδου στο ΒΗΜΑ (20/12/2010)

Εντύπωση προκαλεί σε μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος η σημερινή προκήρυξη για τον διορισμό γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας. Η θέση παρέμενε απλήρωτη από το 2004 και ο τελευταίος που την κατείχε, επί υπουργίας κ. Π. Ευθυμίου, ήταν ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Μ. Κονιδάρης. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ η θέση δεν πληρώθηκε ποτέ ύστερα από αίτημα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος ήθελε να έχει απευθείας επικοινωνία με τα κυβερνητικά στελέχη.

Στο διάστημα του ενάμιση χρόνου που μεσολάβησε από την επανεκλογή του ΠαΣοΚ και πάλι η θέση παρέμενε ανενεργή. Σήμερα το πρωί όμως το γραφείο του Πρωθυπουργού ανήρτησε τον διαγωνισμό στο opengov.gr, καλώντας τους ενδιαφερόμενους για τη θέση του ΓΓ Θρησκευμάτων να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν «την ελληνική ιθαγένεια ήδη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να μην είναι αναμεμειγμένοι με υποθέσεις που δημιουργούν σύγκρουση συμφερόντων με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων».

Η πρόσκληση για την κάλυψη της θέσης προκαλεί εντύπωση στους ιεράρχες, καθώς προκηρύχθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο χωρισμού των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Ολα αυτά, μερικά μόνο εικοσιτετράωρα μετά το κείμενο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Προς τον λαό», στο οποίο τέθηκαν ζητήματα για τη στάση των πολιτικών και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρμοδιότητες του εκάστοτε ΓΓ Θρησκευμάτων υπάγονται οι σχέσεις με την εκκλησιαστική διοίκηση, η εκκλησιαστική εκπαίδευση και οι σχέσεις με ετεροδόξους και αλλόθρησκους. Μάλιστα, όπως σημειώνουν θεολόγοι, εκ της θέσεώς του ο ΓΓ Θρησκευμάτων θα μπορεί να προωθήσει ζητήματα όπως οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Κράτος αλλά και η ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα για τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: