Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Αλβανίας Αναστάσιος: Η χειρότερη μορφή βίας είναι η ανέχεια

του Σωτήρη Σταθόπουλου στην εφημερίδα «REAL NEWS» (24.12.2010)

ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΗ ανησυχία ίου για την επίδραση που μπορεί να έχει η διεθνής οικονομική κρίση απέναντι σε κοινωνικά ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας. Σε συνέντευξη του στη Real news, ο κ. Αναστάσιος χρησιμοποιεί μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να περιγράψει τους φόβους και την αγωνία του για της οικονομικέ εξελίξεις: «Η ανέχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας». Καλεί, μάλιστα, τους Έλληνες να κάνουν την ελπίδα τους ακόμη πιο ισχυρή αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας.

Μακαριότατε, θα ήθελα την άποψη σας για τη διεθνή οικονομική κρίση...
Θεωρώ ότι είναι το αποτέλεσμα μιας στρεβλής οικονομικής δραστηριότητος μιας νοοτροπίας που λατρεύει το κέρδος θυσιάζοντας στον βωμό του την αξία του ανθρωπίνου προσώπου. Δραστηριοποιείται με βάση εγωιστικά κριτήρια και, τελικά, δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της ανθρωπότητος. Για την ουσιαστική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως αλλά και της φτώχειας του κόσμου, απαιτείται υπέρβαση της αδικίας ισόρροπη ανάπτυξη και καλλιέργεια της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.

Ποιοι είναι οι κοινωνικοί κίνδυνοι που μπορεί να υπάρξουν;
Με την καλπάζουσα ανεργία, την οποία προξενεί η οικονομική κρίση, η προτεραιότητα που δίνεται συνεχώς στα ατομικά συμφέροντα συμπνίγει μέχρι ασφυξίας την ευσπλαχνία και την κοινωνική ευαισθησία. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και πτωχών διευρύνεται δραματικά. Η αγανάκτηση δυναμώνει και η οργή ξεχύνεται απειλητική. Στον προηγούμενο αιώνα, πολλές από τις καταπιεζόμενες κοινωνικές ομάδες προσανατολίστηκαν σε ένα σύστημα το οποίο είναι γνωστό και είχε ταυτιστεί με τον ιστορικό υλισμό. Σήμερα, εμφανίζεται ένας άλλος πόλος έλξεως για εκείνους που κινούνται στα πλαίσια της εξαθλιώσεως ιδίως στην Αφρική και στην Ασία. Ένα κοινωνικό, ένα δυναμικό Ισλάμ, που χρησιμοποιεί τη θρησκευτική πίστη χωρίς να διστάζει για τις πιο ακραίες μεθόδους. Οι οικονομικά ανεπτυγμένες κοινωνίες που ξεκίνησαν από τη χριστιανική παράδοση, χωρίς όμως να μείνουν συνεπείς στην πληρότητα και στις αρχές της ιδιαίτερα στις αρχές της δικαιοσύνης και της αγάπης πρέπει να φροντίσουν να γίνουν ουσιαστικά δίκαιες και μέσα στον δικό τους τον χώρο αλλά και στον παγκόσμιο.

Γιατί πιστεύετε πως φθάσαμε σε αυτά το σημείο; Πού Οφείλεται η κρίση;
Οφείλεται στη στρεβλή οικονομική δραστηριότητα που έχει περιφρονήσει το ανθρώπινο πρόσωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη. Αν τα πλούσια έθνη συνεχίσουν να αδιαφορούν για την εξαθλίωση εκατομμυρίων συνανθρώπων μας μπορεί να δούμε πολλές εκπλήξεις και πολλές αναστατώσεις σε διάφορα σημεία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά γενικότερα του πλανήτη.

Φοβάστε, δηλαδή, κοινωνικές εκρήξεις;
Όσο η αδικία συνεχίζει, όσο η αλληλεγγύη είναι ναρκωμένη, όλα είναι πιθανά. Όπως τόνιζε ο Μαχάτμα Γκάντι, η ανέχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας . Οι λαοί αναζητούν πάντοτε τρόπους για να αντισταθούν στη βία και σε ό,τι σχετίζεται με αυτή: την υποκρισία, τη διαφθορά, την αδικία με τα αναρίθμητα προσωπεία της.

Εκτός από τον κίνδυνο της ενδυνάμωσης του Ισλάμ, βλέπετε να δημιουργείται και ένα νέο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της φτώχειας; 
Οτιδήποτε σχετίζεται με την αδικία και την υποκρισία με το ψέμα ουσιαστικά δημιουργεί αναστατώσεις. θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα να επιτρέψουμε και στον αιώνα μας οι χριστιανοί να συμμαχούμε κυρίως με τα στρώματα των κραταιών, αδιαφορώντας για τα εκατομμύρια συνανθρώπων μας στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η παρουσία της Εκκλησίας οφείλει να είναι αδιάκοπα προφητική και κριτική στα διάφορα φαινόμενα αναλγησίας απέναντι στην εξαθλίωση. Με θυσιαστική άσκηση της διακονίας της δίνοντας το παράδειγμα με ζωή λιτότητος και εγκράτειας.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες, που περνούν και αυτοί δύσκολες ώρες;
Να μην αφήσουμε τη συννεφιά, την κατήφεια, τη μελαγχολία και την απαισιοδοξία να βαραίνουν την καρδιά. Πάνω από όλα τα σύννεφα δεσπόζει ο ήλιος ο ήλιος της δικαιοσύνης όπως ψάλλουμε αυτές τις ημέρες για τον ερχομό του Σωτήρος Χριστού στη ζωή της ανθρωπότητος. Ας ενεργοποιήσουμε το Ορθόδοξο DNA που χαρακτηρίζει τον λαό μας στους αιώνες και μας έχει δώσει τη δυνατότητα να αντέξουμε στις πιο σκληρές φάσεις της ιστορίας μας: την πίστη, την αγάπη, την ελπίδα. Ας φροντίσουμε να εκφράζονται στην καθημερινότητα με συγκεκριμένο τρόπο. Ας προχωρήσουμε στον νέο χρόνο με τον ήλιο της δικαιοσύνης να φωτίζει τον νου, να θερμαίνει την καρδιά, να δυναμώνει την ελπίδα μας.

Φτώχια
«Για την ουσιαστική αντιμετώπιση της οικουμενικά κρίσεως αλλά και της φτώχειας του κόσμου απαιτείται υπέρβαση της αδικίας, ισόρροπη ανάπτυξη και καλλιέργεια της αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα»

Τον αποκαλούν κατάσκοπο
ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και η έντονη ανθελληνική προπαγάνδα συνεχίζονται από εφημερίδα ιταλικής ιδιοκτησίας και συμφερόντων. Τον θεωρούν κατάσκοπο της Ελλάδας και τονίζουν πως η χώρα μας έχει δύο πρεσβείες στα Τίρανα. Στα σχολεία, ακόμη και σήμερα τα παιδιά μαθαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν καταπατήσει αλβανικά εδάφη όπως είναι η Πρέβεζα, η Φλώρινα, η Καστοριά και η Άρτα και πάνω σε αυτά τα κεφάλαια δίνουν εξετάσεις. Ο κ. Αναστάσιος για τρίτη φορά αναγκάστηκε να στείλει απαντητική επιστολή στη συγκεκριμένη αλβανική εφημερίδα. «Όσα εκθέτω δεν σημαίνουν "απολογία". Απλώς σπεύδω να απενεργοποιήσω τον "εκρηκτικό μηχανισμό" των συλλογισμών και κατηγοριών (του συκοφάντη)», τονίζει στην επιστολή του. Και καταλήγει: «Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας έχει ήδη, δόξα τω θεώ, ανασυγκροτηθεί πλήρως από τα ερείπια στα οποία την είχε οδηγήσει ο αθεϊστικός διωγμός. Αναπτύσσεται δημιουργικά, με συνεχή αγώνα, παρηγορώντας τον λαό και ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο». Σε αυτό το έργο, ο Αρχιεπίσκοπος έχει αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις και αγωνίζεται επί 19 ολόκληρα χρόνια, συμμετέχοντας στις κακουχίες τις στερήσεις και τις δοκιμασίες του λαού.

Μήνυμα
Ας προχωρήσουμε στον νέο χρόνο με τον ήλιο της δικαιοσύνης να φωτίζει τον νου, να θερμαίνει την καρδιά, να δυναμώνει την ελπίδα μας», είναι το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας προς τους Έλληνες εν όψει του εορτασμού της γέννησης του θεανθρώπου και της Πρωτοχρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: