Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πρέπει να τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια όχι για να διχάσουμε, ούτε για να κάνουμε πολιτική»

Στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος - Σχετικό βιντεο

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», του τηλεοπτικού Σταθμού ΑΝΤ1, φιλοξενήθηκε σήμερα (20/12), ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη. Ο κ. Ιγνάτιος εκλήθη να τοποθετηθεί επί του κειμένου που η Ιερά Σύνοδος απέστειλε προς τον Ελληνικό λαό και επιγράφεται «Η Εκκλησία απέναντι στη σύγχρονη κρίση»

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως πρόκειται για κείμενο αγωνίας, που κατεγράφη στην συνεδρία της Ιεραρχίας τον περασμένο Οκτώβριο και δεν έχει καμία πολιτική διάσταση. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «Είμαστε αποδέκτες της αγωνίας του λαού που θέλει να διαπιστώσει τί συμβαίνει, να ξέρει την αλήθεια και κυρίως κάποιος να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το μέλλον του. Η Εκκλησία δεν κάνει πολιτικές παρεμβάσεις και δεν πρέπει να κάνει και όποιος κρίνει έτσι το κείμενο θα το αδικήσει... Η Εκκλησία θέλει να εκφράσει την αγωνία Της και το έντονο ύφος, που, ενδεχομένως, έχει το κείμενο, υπάρχει για να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις ευθύνες μας... Πρώτα εμείς οι Ιεράρχες κάναμε την αυτοκριτική μας, γιατί θεωρούμε πως δεν είμαστε αμέτοχοι ευθυνών για την κρίση που ζούμε σήμερα... Το κείμενο της Συνόδου επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνοχής στο λαό μας...»

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε: «Πλέον στην Ελλάδα μόνο η αλήθεια σώζει. Πρέπει να τολμήσουμε να πούμε την αλήθεια, όχι για να διχάσουμε, ούτε για να κάνουμε πολιτική. Εμείς δε μπορούμε να μιλήσουμε διπλωματικά, ούτε με προϋποθέσεις, αλλά, δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή που μάθαμε στην καχυποψία... Με το κείμενο εκφράσαμε την αγωνία μας. Αυτές τις διαπιστώσεις που μπορεί να είναι όντως σκληρά γραμμένες, είναι διαπιστώσεις που ακούγονται στους δρόμους, στα γραφεία, στους χώρους εργασίας, φθάνουν και σε εμάς. Καταγράψαμε την αλήθεια ακριβώς για να πάμε στην αλήθεια, για να δούμε τί πρέπει να κάνουμε πλέον. Να σταματήσουμε να ζούμε με καχυποψίες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε ελπίδα σ' αυτό τον τόπο... Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και έχουμε πλήρη συνείδηση του καθήκοντος και της διακονίας μας...»

Ερωτηθείς για την «αμύθητη» Εκκλ/κή περιουσία ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε: «Τα όσα λέγονται για την Εκκλ/κή περιουσία είναι μύθος... Η Εκκλησία δεν χρεοκόπησε ούτε χρειάστηκε να δανειστεί... Από την περιουσία που Της έχει απομείνει η Εκκλησία προσφέρει δωρεάν φαγητό σε χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά, διατηρεί 7000 κλίνες σ' όλη την Ελλάδα αγωνιζόμενη για την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, ο εθελοντισμός λειτουργεί στην Εκκλησία... Εργαζόμαστε για την συνοχή του λαού και θα σταθούμε δίπλα σ' όποιον αγωνίζεται πραγματικά και αληθινά γι' αυτόν τον λαό και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε...»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μισθοδοσία του ιερού κλήρου ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι «η μισθοδοσία είναι ανταποδοτική υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, έναντι της περιουσίας που τού προσέφερε η Εκκλησία...»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο έργο των κληρικών μας σήμερα στην Ελλάδα: «Η συντριπτική πλειοψηφία των κληρικών μας δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη προσφοράς και θυσίας στο λαό μας και αυτό το ξέρουν οι άνθρωποι που είναι στις ενορίες, το ξέρουν οι πτωχοί που έχουν ένα πιάτο φαγητό στα χέρια τους κάθε μέρα... Είμαστε άνθρωποι, όχι άγγελοι, αγώνα κάνουμε. Ασφαλώς υπάρχουν και οι κακές εξαιρέσεις. Αλλά δε μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα. Αυτό είναι ένα ακόμα σύγχρονο ελάττωμα που πρέπει, επιτέλους, να διορθώσουμε...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: