Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ …ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΣΤΗ ΧΙΟ, ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ ΤΟΥ 2014 (& μια πρόταση για το δημοτικό κτίριο της οδού Απλωταριάς, αλλά και τη συγκρότηση νέου δημοτικού συνδυασμού !)

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

* Παρήλθε ο Δεκέμβριος και δεν προφθάσαμε να πούμε δυο λόγια για την υπέροχη εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου <<Ρωμανός ο Μελωδός>>, την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου το απόγευμα, στον Ι. Ναό Αγίας Άννας Καπέλας, προς τιμήν του Πρωτοψάλτη Λεωνίδα Σφήκα. 

Η εκλεκτή χορωδία του Συλλόγου απέδωσε εξαίσιους εκκλησιαστικούς ύμνους του ιερού Δωδεκαημέρου, υπό τη δ/νση του χοράρχη της, κ. Δημητρίου Ελ. Ζαννίκου, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ιωακείμ Ροδινός, αναφέρθηκε εν συντομία στην ειρμολογική επεξήγηση τους και στην αναγκαιότητα πραγματοποίησης της εν λόγω εκδήλωσης.

Να σημειώσουμε ότι, ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Χίου <<Ρωμανός ο Μελωδός>> πραγματοποιεί εκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του έτους. Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε, το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, στην -κατάμεστη κόσμου- πολιτιστική αίθουσα της Καλαμωτής, προσκληθείς από τον, πάντοτε πρωτοπόρο και εργώδη, Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμωτής, με τον ακάματο συντονιστή του, κ. Αντώνη Κοσσένα, κατά την οποία κεντρικός ομιλητής, κατόπιν εντολής και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου, ήταν ο γράφων (τα παρόντα), με θέμα <<Λαθών ετέχθης υπό το σπήλαιον>> (<<Κρυφά γεννήθηκες, Χριστέ, στη σπηλιά>>).

* Έφθασαν στα χέρια μας τρεις νέες, πανέμορφες, εκδόσεις.

Πρόκειται, καταρχήν, για την Ακολουθία και τον Παρακλητικό Κανόνα στον Άγιο, ένδοξο, Νεομάρτυρα Αγγελή τον Αργείο, θαυματουργό ιατρό, τον εν Χίω αθλήσαντα, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από του μαρτυρίου του, στην -τότε Τουρκοκρατούμενη- Χίο. Τις Ακολουθίες συνέταξε ο μελίρρυτος Δρ. Χαράλαμπος Μ. Μπούσιας, Μεγάλος Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και εκλεκτός φίλος της Χίου, με την ευγενική προτροπή και χορηγία της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων, Προβατείου Όρους, Χίου και του Ηγουμένου της, Αρχιμανδρίτου π. Αμβροσίου Ψωμιά. 

Η δεύτερη αφορά το εγκόλπιο (τσέπης) ημερολόγιο 2014 της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εκδιδόμενο προνοία και φροντίδι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Μάρκου, επίσης αφιερωμένο στον Άγιο Αγγελή, τον βίο και τη συμβολή του οποίου, με επιμέλεια και σπουδή, παρουσιάζει –στο πρώτο μέρος της έκδοσης –ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Λιαδής, Δρ. Θεολογίας.

Η τρίτη αφορά το νέο ημερολόγιο τοίχου του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής <<Το Πυργί της Χίου>>, με φωτογραφικό περιεχόμενο και θέμα τις παρέες των συγχωριανών σε κάποιες άλλες, παλαιότερες, εποχές. Μας ξύπνησε μνήμες αγαθές και ευχάριστες. Συγχαίρω τον Σύλλογο για το πλούσιο, πολυσχιδές έργο του και ευχαριστώ την ακούραστη Πρόεδρο του, κ. Μαρία Μπρή- Παπαμακαρίου, για τον ζήλο και την αγάπη της, που εκφράζει ποικιλοτρόπως, προς όλους μας.

* Κάθε ημέρα που περνά, βλέπουμε το κτίριο του <<Ξενία>>, στην άλλοτε ανθούσα περιοχή <<Μπέλα Βίστα>>, να καταρρέει. Και μαζί με αυτό καταρρέουν οι πόθοι και οι ελπίδες μας για πιθανή αξιοποίησή του. Ήδη οι χώροι του 1ου ορόφου του ιδιοκτησίας του Δήμου Χίου (εκ της πρώην Σχολικής Εφορίας- Βιβλιοθήκης <<ΚΟΡΑΗΣ>>). Έλεος, φτάνει πια. Οι παλαιότεροι έλεγαν δύο σοφές παροιμίες: τουλάχιστον 15 ανακοινώσεις και δελτία τύπου για το κτίριο αυτό. Κάθε Δήμαρχος πανηγυρίζει, όχι μόνο ότι είναι δικό του έργο η ανάπλασή του (καλά αυτό, ας γίνει και ας είναι όποιου να΄ ναι), αλλά δίνοντας την εντύπωση στον κόσμο ότι οι εργασίες ανάπλασης ξεκινούν αύριο το πρωί…

Για την ιστορία να πούμε ότι, το έργο αυτό σχεδιάστηκε από παλαιότερες δημοτικές Αρχές, όμως η μεγαλύτερη και σοβαρότερη δουλειά έγινε, από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, επί δημοτικής Αρχής Μεννή, οπότε και έλαβαν τέτοια εντολή. Τότε έγινε ΜΕΛΕΤΗ, και ΠΡΟΤΑΣΗ στο ΕΣΠΑ, κατάφερε δε να επιτύχει την αρχική ΠΡΟΕΝΤΑΞΗ του. Από εκεί και πέρα ας γίνει (που θέλει τουλάχιστον 5 χρόνια από σήμερα και θυμηθείτε<<περσινά ξινά σταφύλια>> και <<Όπου θέλει ο τσουκαλάς κολλά τ΄ αυτιά του τσουκαλιού>> ! Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εκδοθεί (όπου υπήρχε μικρή αίθουσα δεξιώσεων, ως λέσχη αξιωματικών) έχει διαλυθεί από τις δυσμενείς, χειμωνιάτικες, καιρικές συνθήκες δύο και πλέον ετών, με αποτέλεσμα να έχουν ξηλωθεί πόρτες, παράθυρα, τζάμια, σοβάδες, κουφώματα, κ.α. Θυμηθείτε το ότι, θα γίνει ατύχημα σύντομα, εάν ο χώρος δεν σφραγιστεί και απαγορευτεί η πρόσβαση οχημάτων και πεζών στον περιβάλλοντα χώρο του. Ντροπή για τους πολιτικούς της Χίου (βουλευτές, Περιφέρεια και Δήμο). Ας ρωτήσουν στη Σάμο να μάθουν τι έγινε με το εκεί <<Ξενία>>. Εδώ, δεν μπορούν να διευθετήσουν το <<Ξενία>>, που είναι έτοιμο και μιλάνε για αξιοποίηση των <<Ταμπάκικων>> που, Κύριος οίδεν, εάν θα αξιοποιηθούν ποτέ ? Αλήθεια, ήθελα να υποβάλλω, προς κάθε ιθύνοντα, το εξής, εύλογο, ερώτημα: Δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ από Χιώτες ευπατρίδες για να δημιουργηθεί εκεί (στα Ταμπάκικα) μια σύγχρονη δομή για την πανεπιστημιακή -και όχι μόνον- κοινότητα της Χίου. Και τώρα ναυαγούν όλα. Μήπως νομίζουν κάποιοι ότι, οι ευπατρίδες αυτοί είναι ηλίθιοι να ξαναδιαθέσουν χρήματα για οτιδήποτε κοινωφελές μέσα στη Χίο, όταν βλέπουν τα χρήματά τους να καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων ? 

* Πολύς λόγος έγινε τελευταία στη Χίο περί αυτοκτονιών, μακροθυμίας (ανοχής) της Εκκλησίας στο θέμα αυτό, κλπ. Έγινε ένα σοβαρότατο λάθος εκ μέρους ορισμένων ΜΜΕ αναφορικά με τον τρόπο που παρουσίασαν κάποια λεπτά ζητήματα και που υποδήλωσε άγνοια όσων πρεσβεύει η Εκκλησία μας, νομίζοντας ότι προσφέρουν, μέσα από τον σχολιασμό που έκαναν, θετική συμβολή σε εποικοδομητική στήριξη των πολιτών αλλά και των οικείων κάποιων εκ των εκλιπόντων. 

Δεν είναι σωστό να αναφερθώ σε πρόσωπα, για αυτόχειρες, κλπ. Είναι, όμως, ιερή υποχρέωση να επανέλθω, μόλις καθησυχάσει ο ΄΄κουρνιαχτός΄΄ και να παρουσιάσω γενικά –μέσα από ένα σημείωμα- άρθρο– τι πρεσβεύει η Εκκλησία μας γύρω από το ζήτημα αυτό και γιατί. Επίσης, τι ισχυρίζονται πολλοί (συνήθως οικείοι και φίλοι των αυτοχείρων) και επικαλούνται εσφαλμένα και γιατί. Ο κόσμος πρέπει να διαφωτίζεται και να μην μένει στην άγνοια. Ούτε να μεταφράζει τα λάθη ή τις ατέλειες (ή και την ανοχή άλλων) σε ένα είδος μιας πρόσκαιρης ανακούφισης όσων μένουν πίσω… Έτσι κι εγώ θα εφαρμόσω το του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του, Απόστολο Τιμόθεο: <<κήρυξον τον λόγον, επίστηθι ευκαίρως ακαίρως, έλεγξον, επιτίμησον, παρακάλεσον, εν πάση μακροθυμία και διδαχή. Έσται γάρ καιρὸς ότε της υγιαινούσης διδασκαλίας ουκ ανέξονται, αλλὰ κατὰ τας επιθυμίας τας ιδίας εαυτοίς επισωρεύσουσι διδασκάλους κνηθόμενοι την ακοήν, και από μεν της αληθείας την ακοὴν αποστρέψουσιν, επὶ δέ τους μύθους εκτραπήσονται. Συ δὲ νήφε εν πάσι, κακοπάθησον, έργον ποίησον ευαγγελιστού, την διακονίαν σου πληροφόρησον>> (Β΄ Τιμοθ. Δ΄, 2-5). Δηλαδή <<κήρυξε το λόγο, επίμεινε σε κατάλληλο και ακατάλληλο καιρό, έλεγξε, επιτίμησε, πρότρεψε με κάθε μακροθυμία και διδαχή. Γιατί θα υπάρξει καιρός που δε θα ανέχονται την υγιή διδασκαλία, αλλά κατά τις δικές τους επιθυμίες θα μαζέψουν για τους εαυτούς τους σωρό από δασκάλους, επειδή θα αισθάνονται φαγούρα στα αυτιά, και αφενός θα αποστρέψουν την ακοή τους από την αλήθεια, αφετέρου θα εκτραπούν προς τους μύθους. Εσύ όμως πρόσεχε σε όλα, κακοπάθησε, κάνε έργο ευαγγελιστή, εκτέλεσε πλήρως τη διακονία σου>> (Β΄ Τιμοθ. Δ΄, 2-5).

* Πολύς λόγος έγινε, μέσα από ανακοινώσεις του Δήμου- συνεντεύξεις κλπ. και για την ανάπλαση ενός παραδοσιακού, νεοκλασικού, κτιρίου στην Απλωταριά, το !) και ας πανηγυρίζει όποιος είναι τότε Δήμαρχος και κόψει την κορδέλα ! Πάντα έτσι δεν γίνεται ? Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα ! Όμως, έτσι πρέπει διότι στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοικητική βιοτή υπάρχει ροή, φυσική συνέχεια, όχι στασιμότητα. 

Πάντως, για όσους δεν γνωρίζουν καλά τα περί Δήμου Χίου, πρέπει να πω ότι, επειδή το εν λόγω κτίριο ανήκε στην πρώην Σχολική Εφορία {μέσα στην οποία είναι και το κτίριο της Βιβλιοθήκης <<ΚΟΡΑΗΣ>> - ΄΄ανάθεμα΄΄ κι αν το ξέρουν στο Δήμο Χίου (ή τη Βιβλιοθήκη) ότι τους ανήκει η Βιβλιοθήκη κτιριακά και γι΄ αυτό πάντοτε υπήρχε εκπρόσωπος του Δήμου στην Εφορία της (κάτι που κατήργησε η, υπό την Υπουργό κ. Γιαννάκου, κυβέρνηση της ΝΔ, προ οκταετίας περίπου), όπως και το ότι ο Δήμος οφείλει να την επιχορηγεί και υπάρχει ειδικός κωδικός εξόδων στον προϋπολογισμό του, για την επιχορήγηση της Βιβλιοθήκης (άκουγε κ. Μπελλέ, διότι οι προηγούμενοι δεν άκουγαν και δεν ζητούσαν χρήματα από τον Δήμο, που οφείλει να σας δίδει, έστω περιστασιακά, ως ο φορέας που εισπράττει έσοδα από ενοίκια κτιρίων που ανήκαν στην πρώην Σχολική Εφορία, δηλαδή κι εσάς)} και περιήλθε στο Δήμο Χίου οριστικά περί το 1990, καλό θα ήταν να υπάρξει μια συνεργασία με το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης <<ΚΟΡΑΗΣ>> (η οποία νυν ασφυκτιά χωροταξικά) αλλά και τη δ/νση του 1ου Γυμνασίου Χίου, πριν γίνει οτιδήποτε. Ο χώρος αυτός (του νεοκλασικού κτιρίου της Απλωταριάς) μπορεί γίνει είτε παράρτημα της Βιβλιοθήκης είτε ακόμη και να στεγάσει το Μουσείο Φυσικής και Ιστορίας του Γυμνασίου Αρρένων. Ασχολείται, όμως, κανένας σοβαρά με όλα τούτα στο Δήμο Χίου ή μεριμνούν και τυρβάζουν περί άγρας ψήφων, εν όψει δημοτικών εκλογών, δίδοντας –απαξάπαντες– συνεντεύξεις που μοιράζουν φρούδες ελπίδες ?

* Αλήθεια, με την ευκαιρία τούτη, οι πίνακες που είχαν εκτεθεί στο Μουσείο Νίκου Γιαλούρη (στο δημοτικό ακίνητο της οδού Βενιζέλου 75) που βρίσκονται ? Εκτίθενται κάπου ? Υφίσταται, πλέον, Μουσείο Νίκου Γιαλούρη ? Γιατί δεν μεταφέρεται μια μόνιμη έκθεση στο κτίριο της οδού Απλωταριάς, που θα δύναται να λειτουργεί με ωράριο όπως και των υπολοίπων Μουσείων ή των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου, ώστε να είναι επισκέψιμη από το ευρύ κοινό ? Περί Μουσείου Γιαλούρη, Πινακοθήκης, Ομηρείου, Φιλαρμονικής, θα επανέλθουμε λίαν συντόμως. Και με πολλά !

* Και, ξανά, με την ευκαιρία αυτή. Ντροπή στο Δήμο Χίου που δεν είδαμε στον τοπικό Τύπο να εκδώσει ούτε ένα ψήφισμα για τον πρόσφατο θάνατο της Μυρτώς Χανδρή, Χίας αρχόντισσας με μεγάλη καρδιά. Πέραν του ότι βοήθησε πολλούς Χιώτες προσωπικά, αλλά και διέθεσε χρήματα σε φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις, διέθεσε αρκετά και για τον Δήμο Χίου, προκειμένου να εξωραϊστεί το Μουσείο Νίκου Γιαλούρη, κατόπιν παρακλήσεως του τότε Δημάρχου Μάρκου Μεννή (περί το έτος 2005). Γιατί ο Δήμος την λησμόνησε σε χρόνο λιγότερο των 10 ετών από τη δωρεά της αυτή ? Μετά ζητάμε τη συνδρομή των εχόντων για κοινωνικούς σκοπούς. Τρομάρα μας ! <<Ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος>> (Γεώργιος Παπανδρέου). Τελικά, μόνο η Εκκλησία ξέρει και εκτιμά τους ευεργέτες και δωρητές της, γι΄ αυτό και πετυχαίνει μέγιστα αποτελέσματα. 

* Πολλοί με ρωτούν πότε θα αποκαλύψω όσα γνωρίζω περί υποψηφιοτήτων (για τον εν δυνάμει επικεφαλής αλλά και πιθανούς υποψ. συμβούλους) στο Δήμο Χίου και την Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Τους λέγω: <<υπομονή>>. Εάν ανοίξω το στόμα μου θα γίνει … πολιτικός σεισμός ! Δεν ήλθε ακόμη η κατάλληλη στιγμή, εξάλλου <<Τον γαμπρό τον ξυρίζουν στο τέλος>>. <<Σημεία και τέρατα>>, πολιτικά ασφαλώς, σε Δήμο και Περιφέρεια. Εάν ακούσετε θα σας πέσουν τα μαλλιά… Ένα, μόνο, θα πω: Αυτές τις εκλογές η αξιοπρέπεια θα είναι είδος υπό εξαφάνιση. Και όσοι, εδώ και χρόνια, επινόησαν τα γνωστά <<μωσαϊκά>>, τώρα αυτά θα τους συνθλίψουν ! Ιδιαίτερα οι δυο μεγάλοι των δυο αντιθέτων πολιτικών παρατάξεων που –στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας– συγκυβερνούν. Ανελέητη σφαγή ! Νέο <<μωσαικό>> θα αφανίσει τα δυο ήδη δηλωμένα. Προσωπικά, έχω μια απορία: Εγώ, έχω μαγνήτη (ή είμαι εξομολόγος και δεν το ξέρω) κι έρχονται όλοι σε μένα, από όλες τις παρατάξεις και τους συνδυασμούς, να μου πουν τον πόνο τους ?

Πάντως, για να μην σας κρατώ σε παρατεταμένη αγωνία θα δώσω τρία, μόλις, χαρακτηριστικά ενός νέου σχήματος, που εάν επιτύχει το εγχείρημα καθόδου του, θα σαρώσει τους πάντες, ενεργούς και μη έως σήμερα: Πρώτον, ο επικεφαλής είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ηλικιακά περί τα 35 έτη. Δεύτερον, ήδη συγκροτείται, προς εξυπηρέτησή του (από φίλους και υποστηρικτές) συνδυασμός, από άτομα που κανένας δεν μπορεί να φανταστεί και που φέρνουν –όντως– ανανέωση, σε ποσοστό 50 %, στο τοπικό πολιτικό στερέωμα. Και τρίτον, ακούστε: Στηρίζεται από οκτώ (8) πρώην Δημάρχους ΄΄Καποδιστριακών΄΄ Δήμων από διάφορες πολιτικές παρατάξεις !!! Προσωπικά, έχω ήδη πει κατ΄ επανάληψη στον τοπικό Τύπο ότι, τα μέχρι σήμερα εμφανισθέντα σχήματα είναι παρωχημένα, ότι είχαν να προσφέρουν στον τόπο το έδωσαν, δεν με εκφράζουν και θα μείνω αδρανής και ανενεργός στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Όμως, με ένα τέτοιο -νέο- σχήμα, μπορεί κάποιος νοήμων να μείνει στο σπίτι του ? Οψόμεθα το τέλος, καθότι <<τέλος καλό, όλα καλά>> !-

Δεν υπάρχουν σχόλια: