Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η Εκκλησία στη μάχη κατά της κρίσης

Μητροπόλεις και δήμοι συστρατεύονται για την οργάνωση συσσιτίων ή τη λειτουργία κοινωνικών παντοπωλείων. «Σύννεφα» στις σχέσεις Εκκλησίας - υπουργείων 

Πρώτο μέλημα για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στις μέρες που διανύουμε είναι η στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας

Τη στιγμή που η οικονομική κρίση πλήττει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, η Εκκλησία εντείνει τις προσπάθειες συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας δομές και λαμβάνοντας μέτρα ανακούφισης για χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Η συστράτευση δυνάμεων Εκκλησίας και δήμων σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να έχει βρει τη «χρυσή τομή», όπως για παράδειγμα στη διανομή συσσιτίων ή στη λειτουργία από κοινού κοινωνικών παντοπωλείων. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο και με τα υπουργεία, όπου κατά καιρούς διαπιστώνεται δυσκολία στη μεταξύ τους συνεργασία.

Πάντως στην εποχή της κρίσης, η Εκκλησία καλείται να αναδείξει το κοινωνικό της πρόγραμμα αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξή της στους αδύναμους πολίτες.

Στη κατεύθυνση αυτή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απευθύνει μήνυμα ενότητας, καλώντας όλους τους ιεράρχες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες στο ανθρωπιστικό τους έργο.

Δεν είναι, βέβαια, λίγοι οι μητροπολίτες που συχνά-πυκνά επισημαίνουν ότι η Εκκλησία προσφέρει περισσότερα από τις δυνατότητές της, απαντώντας στις βολές που δέχονται για το τεράστιο ύψος της κινητής και ακίνητης περιουσίας .

Μάλιστα και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, με ανακοίνωσή της την περασμένη Πέμπτη, τονίζει πως κανένας οργανισμός και καμία άλλη οργάνωση δεν επιτελεί τόσο μεγάλο έργο, όπως η Εκκλησία, προσθέτοντας πως η προσφορά της θα ήταν μεγαλύτερη αν αν δεν είχε ήδη προσφέρει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας της στο κράτος και αν μπορούσε να αξιοποιήσει τα δεσμευμένα απ' αυτό ακίνητά της.

Επίσης, ενημέρωνε ότι μόνο για το 2011 οι ιερές μητροπόλεις, οι ιεροί ναοί, οι ιερές μονές και τα εκκλησιαστικά ιδρύματα κατέβαλαν όλες τις νόμιμες φορολογικές εισφορές, που ανέρχονται στο ποσόν των 12.584.139,92 ευρώ.

«Γεγονός το οποίο ενίοτε αποσιωπάται, τα 700 περίπου εκκλησιαστικά ιδρύματα ανά την επικράτεια αποδεικνύουν ότι η ποιμαίνουσα Εκκλησία αφουγκράζεται τον πόνο και τις δυσκολίες των ανθρώπων και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους ανακουφίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Με συσσίτια, διανομή ρούχων, κέντρα στήριξης, ξενώνες,
ιατρεία και κοινωνικά παντοπωλεία προσπαθεί η Εκκλησία
να βοηθήσει τους πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ
  • Δίκτυο αλληλεγγύης σε 192 σημεία της Ελλάδας
12.000 μερίδες φαγητού μοιράζονται καθημερινά, ενώ διανέμονται πάνω από 2.000 πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης

Σε 192 σημεία πανελλαδικά υλοποιείται το δίκτυο αλληλεγγύης και βοήθειας της Εκκλησίας διά μέσω της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των κατά τόπους μητροπόλεων.

Συσσίτια, διανομή ρούχων, κέντρα στήριξης, ξενώνες, ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία είναι, μεταξύ άλλων, οι δράσεις της Εκκλησίας, οι περισσότερες των οποίων αναπτύσσονται στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής, Κ. Δίμτσα, μόνο στην Αθήνα μοιράζονται καθημερινά περισσότερες από 12.000 μερίδες φαγητού, ενώ διανέμονται πάνω από 2.000 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης σε ισάριθμες οικογένειες.

Επίσης λειτουργούν επτά κέντρα ψυχικά ασθενών σε όλη τη χώρα, πέντε στέγες γερόντων, οικοτροφεία, καθώς και ίδρυμα για παιδιά με σύνδρομο ντάουν.

Παράλληλα λειτουργεί κοινωνικό ιατρείο στο κτίριο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο τον πρώτο μήνα λειτουργίας του δέχθηκε περισσότερους από 500 ανασφάλιστους.

Πιλοτικά, τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσουν κινητές ομάδες με γιατρούς του ιατρικού συλλόγου, οι οποίοι θα επισκέπτονται αρχικά 10 ενορίες, με στόχο να εξυπηρετούν περί τους 200 ηλικιωμένους.

Η δράση της «Αποστολής», σε συνεργασία με τους γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, έχει στόχο την ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανήμπορων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας. Οι εξετάσεις θα γίνονται στις ενορίες κάθε Κυριακή, ενώ μία φορά τον μήνα θα τους χορηγούνται τα απαραίτητα φάρμακα.

Ανάλογη πρωτοβουλία πρόκειται να ξεκινήσει και για εμβολιασμούς μικρών παιδιών.

Η «Αποστολή» λειτουργεί κοινωνικό παντοπωλείο με τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, το οποίο καλύπτει 200 οικογένειες, ενώ μέχρι το Πάσχα πρόκειται να ανοίξουν δύο ακόμα. Το ένα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας, και το άλλο θα λειτουργήσει στην Αθήνα, αποκλειστικά από την «Αποστολή».

Ωστόσο, όπως τονίζει, ο διευθυντής της ΜΚΟ, οι αυξανόμενες ανάγκες είναι αδύνατον να καλυφθούν. «Η κατάσταση με τους ανθρώπους που υποφέρουν έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν, όμως η Εκκλησία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος», σημειώνει ο κ. Δίμτσας, προσθέτοντας ότι όλοι οι ξενώνες είναι ασφυκτικά γεμάτοι, ενώ καθημερινά αυξάνονται οι άνθρωποι που ζητούν στέγη για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: