Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ… ΑΣΧΕΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ (Εφημ. "Η Αλήθεια)

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ… ΑΣΧΕΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι παπάδες δεν είναι πιόνια

4/2/2010


Σε νέα φάση όξυνσης εισέρχονται οι σχέσεις του Συνδέσμου Κληρικών Χίου και του Μητροπολίτη Χίου κ. Διονυσίου με αφορμή την άρνηση του πρώτου να αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό του Μητροπολίτη «άσχετοι». Παρά τις αντίθετες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί πριν από λίγες μέρες με τη συνάντησή τους και τη δυνατότητα συνεργασίας τους το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο.
Με έγγραφο που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σύνδεσμος ζητήθηκε από το Μητροπολίτη Χίου να ανακαλέσει εντός πέντε ημερών, αποκαθιστώντας τη θιγείσα τιμή και αξιοπρέπεια των ιερέων που όπως τόνισαν ήταν δική του επιλογή και χειροτονία αλλά και των συνταξιούχων που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους καλύπτοντας τα οργανικά κενά των ενοριών. «Ο χαρακτηρισμός είναι βαρύς, επίσης και η πρόθεση να διαχωριστεί ο Πρόεδρος από τα άλλα μέλη, βαρύ ατόπημα» σχολίασε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου. Παρά το ότι το έγγραφο πρωτοκολλήθηκε τη Δευτέρα 25 Γενάρη ωστόσο καμία απάντηση δε δόθηκε από την πλευρά της Μητροπόλεως. «Σ’ αυτό είναι συνεπής, στο να μη δίνει απαντήσεις», σχολίασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου. 

Δείχνοντας ότι δε διαγράφεται κανένα γεγονός που πλήττει το Σύνδεσμο, ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου θυμήθηκε ότι πριν από ένα χρόνο, εν μέσω Σαρακοστής δέχθηκαν «εξώδικο αγάπης»… Στη συνέχεια παρέθεσε μια σειρά από δραστηριότητες και παρεμβάσεις που έκαναν, όπως είπε χαρακτηριστικά «οι άσχετοι». Ως κορυφαίο γεγονός ανέφερε το συνέδριο των Κολλυβάδων Πατέρων σχολιάζοντας ότι το ανέλαβε ο Σύνδεσμος «αφού δεν τα κάνει η Μητρόπολη». «Μπορεί η Μητρόπολη να μην αναγνωρίζει το σύνδεσμο, αλλά η δουλειά του αναγνωρίζεται», είπε με νόημα ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πρακτικών του συνεδρίου «ως καρπό των ασχέτων» και το χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Με παρέμβαση του Συνδέσμου, τόνισε ο πατέρας Γεώργιος αποκαταστάθηκε η τάξη του προβαδίσματος, μια τακτική λανθασμένη επί μια δεκαετία. Με εγκύκλιο που εξέδωσε η Μητρόπολη ακολουθήθηκε το κανονικό προβάδισμα σύμφωνα με το πότε έγινε πρεσβύτερος ο ιερέας και όχι πότε έλαβε το Σταυρό.


Οι κληρικοί και το προσκύνημα της Αγ. Μαρκέλλας


Στα θετικά βήματα που έγιναν μετά από παρέμβαση του Συνδέσμου κατέταξε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου και την έκκληση της Μητροπόλεως προς τους ιερείς να αναλάβουν το προσκύνημα της Αγ. Μαρκέλλας δίνοντας προτεραιότητα σε ιερείς των Βορειοχώρων και πολύτεκνους.
Την ταλαιπωρία όσων επιθυμούσαν να τελέσουν μυστήριο σε εξωκλήσια θύμισε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου που έφτασαν στην περίπτωση των Νενήτων να γίνει γενική συνέλευση για να επιτραπεί η τέλεση μυστηρίου στην εκκλησία της Αγριδιώτισσας. «Και σε αυτό ο Σύνδεσμος που δεν… υπάρχει, βοήθησε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.
Επιτυχία του συνδέσμου θεωρεί ο Πρόεδρός του την αλλαγή της απόφασης της μητροπόλεως να λαμβάνουν οι ιεροψάλτες και οι νεωκόροι αυξήσεις της τάξης του 12%. Χρήματα που οι ναοί καλούνταν να πληρώσουν με δικά τους έξοδα. Τελικώς έγινε αποδεκτή η πρόταση του Συνδέσμου να παίρνουν ιεροψάλτες και οι νεωκόροι αυξήσεις της τάξης του 4%, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
Ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στο Σύνδεσμο Κληρικών και τη Μητρόπολη ήταν ο κατάλογος των ιεροψαλτών που ζητούσε ο πρώτος. Η άρνηση για την παράδοσή του στηριζόταν στο επιχείρημα ότι εμπίπτει στην αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου «δεν υπήρχε κόλλημα για τη χορήγηση των αποφοίτων. Η αρχή προσωπικών δεδομένων αναγνώρισε το Σύνδεσμο Κληρικών Χίου». «Ή δε ρώτησαν δικηγόρους ή κάποιοι κάνουν τους δικηγόρους», σχολίασε τη στάση της Μητροπόλεως στο συγκεκριμένο θέμα ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου.


Οι κενές θέσεις


Μήλον τις έριδος ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να είναι οι κενές εφημεριακές θέσεις. Υπάρχουν επίσης θέσεις που πλασματικά καλύπτονται από συνταξιούχους όπως σε Αγ. Ισίδωρο Πετροκοκκίνου, Αγ. Γιώργη Σταφυλά, Προφήτη Ηλία Βροντάδου, Αγ. Κήρυκο Βροντάδου και 6 ενορίες στα Βορειόχωρα. Το ζητούμενο είναι να προκηρύσσονται οι θέσεις και να μη γίνονται μυστικές διαβουλεύσεις, τόνισε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου. Ο ΙΣΚΕ έχει ήδη προσφερθεί να βοηθήσει το Σύνδεσμο να προσφύγει στα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου έστειλε σαφέστατο μήνυμα στους ιερείς αν χρειαστεί να γίνει κάποια μετάθεση ή πλήρωση θέσεων ή χειροτονία να μη γίνει με λάθος τρόπο. Ακόμη πιο σαφές και αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Μητρόπολη: «Ο Σύνδεσμος θα φτάσει μέχρι την Ιερά Σύνοδο, το Πατριαρχείο, προσβάλλοντας τις χειροτονίες ως απολελυμένες και παράνομες και τον πράττοντα ως παράνομο».


«Δεν είμαστε εξτρεμιστές»


Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συνδέσμου αξιοποίησαν την ευκαιρία της συνέντευξης για να απαντήσουν σε ζητήματα που είχαν τεθεί στο παρελθόν. «Εμείς λειτουργούμε με ήσυχη τη συνείδησή μας, δεν είμαστε εξτρεμιστικά στοιχεία επειδή ζητάμε τα αυτονόητα, γιατί ζητάμε την εφαρμογή και την τήρηση των δικαιωμάτων μας. Ένας δεσμευμένος παπάς χωρίς ελευθερία είναι πιόνι», είπε ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου και παρέπεμψε στα λόγια του Χριστού για την έρευνα των γραφών και την απελευθέρωση μέσω της αλήθειας. Υπενθύμισε επίσης ότι στόχος της ίδρυσης του Συνδέσμου ήταν η εξυγίανση του κλήρου και οι διαφωνίες που υπάρχουν δεν είναι προσωπικές αλλά έχουν να κάνουν με την κατάχρηση της εξουσίας.


«Κωμικοτραγικά αυτά που συμβαίνουν στη Μητρόπολη»


Χωρίς καμία προσπάθεια να εξωραΐσουν την κριτική του Συνδέσμου προς το Μητροπολίτη και το περιβάλλον του, ο Πρόεδρός του είπε: «Είναι κωμικοτραγικά αυτά που συμβαίνουν στη Μητρόπολη». Ανατρέχοντας στη συνάντηση που είχαν με τον Μητροπολίτη είπε ότι ήταν γόνιμη αλλά κάποιοι «πηδαλιούχοι» παρενέβησαν. Για μια ακόμη φορά στόχευσαν στο περιβάλλον του Μητροπολίτη λέγοντας: «Η κρίση του επηρεάζεται καταλυτικά από το περιβάλλον του» και συμπλήρωσαν: «Η διοίκηση της εκκλησίας γίνεται από τα γραφεία, ο Σεβασμιότατος έρχεται στη Χίο περιστασιακά».


«Δηλώσεις μετάνοιας»


Ιδιαίτερα καυστική ήταν επίσης η κριτική που έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου στις ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της Μητροπόλεως και είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση 7 εκ των 39 κληρικών που απάρτιζαν το Σύνδεσμο. Με το επιχείρημα ότι οι δηλώσεις των 7 κληρικών ήταν πανομοιότυπες ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου τις παρομοίασε με δηλώσεις μετανοίας που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συνδέονται με προσπάθειες υποβολής, εκφοβισμού αλλά και ταξίματος προς τους αποχωρήσαντες κληρικούς.
Ποια θα είναι η συνέχεια τώρα μετά τη χθεσινή συνέντευξη; Άραγε θα δοθεί στην πράξη;
Έτσι κι αλλιώς άμεσα ή έμμεσα τίθεται στη ζωή και στην πράξη θέμα Μητροπολίτη και αυτό είναι το σοβαρό.

Ευγ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: