Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Ο χαιρετισμός του προέδρου του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στην Γ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε.

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 στο παρεκκλήσιο της Υπαπαντής, που βρίσκεται κάτω από τον Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος.

Από πλευράς του Συνδέσμου Κληρικών Χίου στη Γ.Σ. πήραν μέρος ο πρόεδρος π. Γεώργιος Κωνσταντίνου και ο ταμίας π. Δημήτριος Μαρμαράς.

Η Γ. Σ. ξεκίνησε με προσευχή. Ακολούθησε πρόγευμα και αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής άνοιξε τις εργασίες της συνελεύσεως προσφωνώντας τους παρευρισκομένους και χαιρετίζοντας την παρουσία των αδελφών Συνδέσμων Χίου και Κρήτης (από πλευράς Κρήτης πήρε μέρος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης).

Αμέσως μετά κλήθηκε στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου για να απευθύνει χαιρετισμό.
Χαιρετισμός στη Γενική Συνέλευση του Ι. Σ. Κ. Ε. 

Αγαπητοί συμπρεσβύτεροι, 

Η ευγενική πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος μας δίνει και πάλι την ευκαιρία της συνάντησης στον ίδιο ιερό και φιλόξενο χώρο που έγινε η Γενική Συνέλευση του περασμένου Νοεμβρίου. 

Μαζί με τον πατέρα Δημήτριο Μαρμαρά, ταμία του Συνδέσμου μας, ταξιδέψαμε από τη Χίο, για να μεταφέρουμε τον χαιρετισμό και τις ευχές και των λοιπών αδελφών μας και να παρακολουθήσουμε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης. 

Όπως είναι φυσικό ο Σύνδεσμός μας, ανάμεσα στα άλλα, προωθεί την επίλυση εφημεριακών θεμάτων, τα οποία εισηγούνται τα μέλη του στα νόμιμα όργανά του. Ο Σύνδεσμος έχει υποβάλει τις θέσεις του και τα αιτήματά του στον Μητροπολίτη μας και σε ολόκληρη τη χιακή κοινωνία. Αιχμή του δόρατος είναι το θέμα των χειροτονιών και της πλήρωσης των θέσεων εφημερίων. Ζητάμε ο υποψήφιος να γνωρίζει για ποιαν ενορία χειροτονείται. Ζητάμε να προκηρύσσονται οι θέσεις τακτικών διακόνων και οι κενές οργανικές θέσεις τακτικών εφημερίων, σύμφωνα με το νόμο. 

Σε μία δημοκρατία, όταν κατατίθενται προτάσεις, θέσεις και αιτήματα, ακολουθεί ο διάλογος. Από τον Δεκέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα η Μητρόπολη τηρεί αρνητική στάση απέναντι στον Σύνδεσμο. Τα μητροπολιτικά γραφεία αντί διαλόγου και συνεργασίας επιχείρησαν την απαξίωση και διάλυση του Συνδέσμου. Όλα αυτά προσκρούουν στο ακμαίο αγωνιστικό φρόνημα των μελών του Συνδέσμου, στην ακλόνητη νομιμότητά του, που κανένας δεν επιχείρησε να αμφισβητήσει και στη συμπαράσταση της κοινωνίας και σχεδόν σύσσωμου του χιακού τύπου. 

Το αίνιγμα γιατί αυτή η αρνητική στάση προς το Σύνδεσμό μας, για μας έχει λυθεί. Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος μας έχει δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τον συνδικαλισμό στην Εκκλησία. Άρα το πρόβλημα δεν είναι ο τοπικός Σύνδεσμος Κληρικών, αλλά οποιαδήποτε οργανωμένη παρουσία των κληρικών, ακόμα και αυτή του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος. Διαφορετικά η πρόσκληση για τη σημερινή Γενική Συνέλευση, που εστάλη και στη Μητρόπολή μας, θα είχε φθάσει μερίμνη του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου σε όλους τους εφημερίους του νησιού. Και όπως είναι φυσικό ο Μητροπολίτης μας συντονίζεται με τους επί πολλά χρόνια συνεργάτες του. 

Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 δόθηκε από το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης για το έργο του Συνδέσμου και την πορεία των αιτημάτων μας. 

Η Μητρόπολη, όπως φάνηκε από επιστολή του Αρχιεπισκόπου που διοχέτευσε στον τοπικό τύπο 5 μήνες μετά την αποστολή της, ενοχλημένη από την ευγενική του απάντηση στην πρόσκληση που του στείλαμε για το πρώτο μας Συνέδριο, απέστειλε επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας είναι άγνωστο, μεταφέροντας με δικής της ευθύνη ένα τοπικό θέμα έξω από τα όρια της μητροπολιτικής μας περιφέρειας. 

Το Δ. Σ. συνέταξε και απέστειλε επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο επισυνάπτοντας 53 ντοκουμέντα, έγγραφα, εφημερίδες κ.λ.π. και DVD του Συνεδρίου, ώστε να δοθεί πλήρης και αληθινή εικόνα περί του Συνδέσμου μας και της χιακής εκκλησίας. Όλα αυτά κοινοποιούνται προς τον Ι. Σ. Κ. Ε. Περιέχονται σε αυτόν εδώ τον φάκελο, που καταθέτω επίσημα στο προεδρείο του Ι. Σ. Κ. Ε. Πιστεύουμε ότι σε καμία περίπτωση η ενάσκηση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων δεν μπορεί να θεωρηθεί ανυπακοή προς τον Μητροπολίτη μας. 

Σας ενημερώνω ότι οι δύο νομικοί μας σύμβουλοι έχουν στη διάθεσή τους την κείμενη νομοθεσία για τις χειροτονίες και την προκήρυξη θέσεων και τη βούληση του Δ. Σ. του Συνδέσμου να ασκήσουν κάθε νόμιμο μέσο προς την κατεύθυνση της ακριβούς τήρησης του νόμου. 

Επικροτούμε την πρόθεση για συγκρότηση νομικής υπηρεσίας από τον Ι. Σ. Κ. Ε. Αποβλέπουμε σε στενή της συνεργασία με τους νομικούς μας συμβούλους, ώστε αυτά που και σεις ενστερνίζεστε και ακούσαμε και σε εισηγήσεις στην προηγουμένη Γενική Συνέλευση να μη μείνουν ευχολόγια, αλλά να γίνουν πράξεις. 

Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ.Κ.Ε. να επισκεφθεί τη Χίο για στενότερη συνεργασία, στα κοινά θέματα που αφορούν τον ιερό κλήρο, ως και τα λοιπά Διοικητικά Συμβούλια των αδελφών Συνδέσμων. Έτσι φαίνεται η έμπρακτη συμπόρευση και η από κοινού αντιμετώπιση των εφημεριακών θεμάτων και η εις το μέλλον συναδέλφωση (συνομοσπονδία) με τη διατήρηση της αυτονομίας. 

Μέχρι να βρεθεί κατάλληλη νομική λύση για το θέμα μιας συνομοσπονδίας αποφασίσαμε, παράλληλα με τη διατήρηση της αυτονομίας του Συνδέσμου μας, όσοι από μας το επιθυμούμε, με πρώτον τον ομιλούντα, να εγγραφούμε ως μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. επεκτείνοντας τη δύναμή του στην ακριτική μας Μητρόπολη, δείχνοντας έτσι έμπρακτα ότι επικροτούμε τους κοινούς μας στόχους και την κοινή μας πορεία. 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
Ο Αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε. π. Ιωάννης Κατωπόδης


Ο π. Σταύρος Παπαχρίστος

Το φωτογραφικό υλικό είναι του π. Γεωργίου Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: