Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Μπήκε στο... χορό και η Αρχιεπισκοπή! (Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ)

Μπήκε στο... χορό και η Αρχιεπισκοπή!

ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Η ΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Προδιαγεγραμμένες κινήσεις... σκακιστών, που έχουν μελετήσει πολύ καλά το επόμενο βήμα τους, θυμίζουν οι σχέσεις κληρικών του Συνδέσμου και των Μητροπολιτικών Γραφείων. Οι τελευταίοι κρατούσαν στο συρτάρι τους από τις 11 Σεπτεμ βρίου 2009 επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον κ.κ.
Διονύσιο, με την οποία εκφράζει την ελπίδα του να πρυτανεύσει υπακοή στο πρόσωπο του Επισκόπου, χαρακτηρίζοντας την επιστολή του στο Σύνδεσμο Κληρικών, με αφορμή το Συνέδριο για τους Κολλυβάδες Πατέρες, απεσταλμένη «δια λόγους ευγενίας», αναιρώντας στην ουσία τον εαυτό του!

Οι πατέρες των γραφείων της Μητρόπολης έκριναν σκόπιμο να τη διαρρεύσουν χθες, ως απάντηση στα όσα ακούστηκαν στη συνέντευξη των μελών του Συνδέσμου, ως πλήγμα στη νομιμότητά του.
Καμία ανάμειξη

Φυσικά η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου διαθέτει συμβολική καθαρά μορφή, δεδομένου ότι δεν έχει δικαίωμα, παρά τον τίτλο του «Αθηνών και Πάσης Ελλάδος», να αναμειγνύεται στα εσωτερικά Μητροπόλεων.
Ωστόσο, για την επικράτηση στο πεδίο των εντυπώσεων, η διοίκηση του Συνδέσμου φέρεται αποφασισμένη να μεταβιβάσει στον Αρχιεπίσκοπο όσα έχουν συμβεί και, δυστυχώς, κλονίζουν ολοένα και περισσότερο την ικανότητα του Σεβασμιωτάτου να επιβληθεί εν ειρήνη στις τάξεις του χιακού κλήρου.

Η απάντηση

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών Χίου αναλυτικά αναφέρει:

«Από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Χίου λάβαμε γνώση της από 11 Σεπτεμβρίου 2009 απαντητικής επιστολής του Μακαριω τάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου στον Σεβαμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσ σών κ.κ. Διονύσιο.
Η ως άνω επιστολή είναι αποτέλεσμα μιας επιστολής που εστάλη από το Μητροπολίτη μας, το περιεχόμενο της οποίας κανείς δεν γνωρίζει. 
Η από 4 Σεπτεμβρίου 2009 επιστολή του Μακαριωτάτου στο Σύνδεσμο εστάλη ως ευγενική όντως απάντηση στην πρόσκληση που του απευθύνθηκε για ένα Συνέδριο, που είχε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, που η πρώτη του μέρα αφιερώθηκε στην απόδοση τιμής στα 30 χρόνια ποιμαντορίας του, και που ο ίδιος είχε δηλώσει στην οργανωτική επιτροπή ότι θα παραστεί και τούτο δεν κατέστη δυνατόν γιατί ανεχώρησε εσπευσμένα για την Αθήνα, λόγω αιφνιδίου ασθενείας της αδελφής του, όπως επίσημα δήλωσε η Ιερά Μητρόπολη.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα: 
1) Γιατί η εν λόγω επιστολή του Μακαριωτάτου δημοσιοποιήθηκε 6 μήνες μετά τη λήψη της;
2) Ποιο ήταν το περιεχόμενο της επιστολής στην οποία απαντάει ο Μακαριώτατος;
3) Ισχύει τελικά το κώλυμα λόγω του οποίου δεν παρεβρέθη στο Συνέδριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης;
4) Για ποιο λόγο δεν μας κοινοποιήθηκε το έγγραφο στο οποίο απαντάει ο Μακαριώτατος και δεν μας το ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στην κατ’ ιδίαν επίσκεψή μας; 
5) Είναι δυνατόν να υπάρξει αρμονία με τέτοιου είδους πρακτικές και τακτικές;
Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος επιφυλάσσεται να αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο, με την οποία να τον ενημερώνει για την πραγματική κατάσταση στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: