Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η ΚΕ` Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας (video εισηγήσεων)


Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ολοκληρώθηκαν χθές, 6.11.2013, οι εργασίες της ΚΕ΄ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Ἐκκλησιών και Ιερῶν Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε, στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσιάτικα Βόλου, υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, και υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων. Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν Εντεταλμένοι δέκα Ορθοδόξων Εκκλησιών και εβδομήντα τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Η Συνδιάσκεψη, με θέμα: «Το πρόβλημα της ασθενείας, αιρετικές και αποκρυφιστικές προσεγγίσεις», μελέτησε το πρόβλημα της ασθενείας και της θεραπείας της, όπως κατανοούνται, αφ' ενός στην Ορθόδοξη Εκκλησία και αφ' ετέρου στις σύγχρονες αιρετικές, αποκρυφιστικές και ανατολικοθρησκευτικές ομάδες.

Μετά το πέρας των εργασιών της, συνέταξε και ενέκρινε ομοφώνως κείμενο Πορισμάτων, στα οποία, μεταξύ των άλλων, τονίζει τα εξής:

Η ασθένεια, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έχει σχέση με την κτιστότητα του ανθρώπου και είναι αποτέλεσμα της πτώσεως, δηλαδή της εκουσίας απομακρύνσεώς του από την πηγή της ζωής και της αφθαρσίας, τον Θεό.

Στις διάφορες αιρετικές, αποκρυφιστικές και ανατολικοθρησκευτικές ομάδες συναντάμε διαφορετικές αντιλήψεις για την ασθένεια και την προέλευσή της. Στις ομάδες του ευρύτερου προτεσταντικού χώρου η ασθένεια κατανοείται ως έργο ενός τιμωρού Θεού, εξαιτίας προσωπικών αμαρτημάτων, ή ως αποκλειστικό έργο του διαβόλου. Στίς αποκρυφιστικές και ανατολικοθρησκευτικές ομάδες και τις ομάδες της «Νέας Εποχής», η ασθένεια κατανοείται ως «μπλοκάρισμα» της ομαλής ροής της ενέργειας (τύπου Πράνα, Τσί, Συμπαντική Ἐνέργεια κ.ἄ.) στο ανθρώπινο σώμα. Οι λεγόμενες «εναλλακτικές θεραπείες» θεμελιώνονται σε κοσμοθεωριακό υπόβαθρο, το οποίο είναι αντίθετο και ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη πίστη.

Ο άνθρωπος ως δημιούργημα του Θεού, είναι ολοκληρωμένος και πραγματικά θεραπευμένος , κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας, μόνο στην πλήρη ένωσή του με τον Ιησούν Χριστόν, μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις εισηγήσεις της Συνδιασκέψεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: