Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ, ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΑΝΑΦΥΕΝ, ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (ή "Όταν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ποδοπατείται επιμελώς και δια πολλών")

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρ. Δημοτικού Συμβούλου Χίου

Μέσα σε μια ξενοκίνητη κυβέρνηση, όπου η διατήρηση των θώκων έχει ξεπεράσει και ποδοπατήσει κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς, όλα τα περιμέναμε! 

Από αυτούς τους άπληστους και απάνθρωπους που μας κυβερνούν, περιμέναμε ότι μισθοί και συντάξεις θα γυρίσουν δέκα χρόνια πίσω, όμως, ότι οι συγκοινωνίες και οι μετακινήσεις του νησιωτικού πληθυσμού θα έφθαναν έως και πενήντα χρόνια πίσω, έ αυτό, ομολογουμένως, μόνο μια "νεοδημοκρατικοπασοκική" κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει !!!

Στη Χίο της υπερηφάνειας, στη Χίο την ανεξαρτησίας, στη Χίο τον τόπο καταγωγής των περισσοτέρων διακριτών εφοπλιστών της υφηλίου (των οποίων τα βαπόρια αρμενίζουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της θάλασσας που υπάρχει επάνω στον πλανήτη γη), έμελλε να δούμε και τούτο το προσβλητικό για τον τόπο της ναυτοσύνης. Να έχουμε σχεδόν τρεις φορές την εβδομάδα πλοίο για τον Πειραιά !

Από τη μια το μονοπώλιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας (όταν θέλεις ακόμη και 200 Ευρώ για να πας στην Αθήνα και άλλα 200 να γυρίσεις, δηλαδή ακριβώς μισό μηνιάτικο), που έχει καταστήσει απλησίαστη την επιλογή των επιβατών με αερομεταφορέα, από την άλλη η ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου με τον Πειραιά, μεταβάλλουν το νησί της προόδου και της ευημερίας σε βραχονησίδα και τόπο εγκλωβισμού των μονίμων κατοίκων.

Αφού απολύουν καθημερινά χιλιάδες κόσμου, αφού έφθασαν την ανεργία στο 28 % (σε όσα κράτη παγκοσμίως ξεπέρασε το 30 %, προκλήθηκε εμφύλιος πόλεμος. Θυμηθείτε το αυτό σε λίγο καιρό -2 με 3 χρόνια από σήμερα- να δείτε τι θα γίνει στην Ελλάδα. Συνδυάστε το με τους πρόσφατους φόνους ένθεν και ένθεν νεοελλήνων και βγάλτε συμπέρασμα. Εάν δεν ξεκουμπιστεί η παρούσα κυβέρνηση μην απορήσετε όταν δείτε σε λίγο Έλληνες να σκοτώνουν Έλληνες. Αυτό επεδίωκαν πάντοτε οι ξένοι που εξουσίαζαν την Ελλάδα σε συνεργασία με τα εδώ πειθήνια όργανά τους. Διαβάστε σύγχρονη, νεοελληνική ιστορία να διδαχθείτε), αφού κλείνουν σχολεία, διαλύουν την Ειδική (για παιδιά με αναπηρίες) και Τεχνική Εκπαίδευση, αδειάζουν νοσοκομεία και τα μετατρέπουν σε κέντρα υγείας, τα δε κέντρα υγείας και τα αγροτικά ιατρεία τα κλείνουν (θυμηθείτε το και τούτο, τα επόμενα 2-3 χρόνια, να μου πείτε τι θα γίνει το Κέντρο Υγείας Πυργίου. Κάποιος απελθών εγκάθετος πολιτικός της Χίου είχε πει παλιά ότι θα το κάνει ΄΄αχυρώνα΄΄. Αυτό που δεν κατόρθωσε κάποτε το κόμμα του –εκδικούμενο το τότε ΠΑΣΟΚ– θα το επιδιώξει σήμερα με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε με κόπο πολύ το Κέντρο Υγείας στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Άραγε, τι είδους Κέντρο Υγείας είναι σήμερα εφόσον δεν παρέχει καμία επιπλέον υπηρεσία πλην εκείνων που προσφέρουν τα πολυδύναμα αγροτικά ιατρεία ? Μήπως έχει χειρουργό, παθολόγο, ακτινολόγο, οδοντίατρο, μικροβιολόγο, παιδίατρο, αναισθησιολόγο ? Τα αγροτικά ιατρεία διαθέτουν τουλάχιστον έναν ιατρό κάθε ειδικότητας. Ας αντιδράσουν σήμερα οι εμπλεκόμενοι φορείς: Δ.Σ. Νοσοκομείου, Εκκλησία, Περιφέρεια, Δήμος, πολιτικοί, παραγωγικοί, πολιτιστικοί, κοινωνικοί φορείς, κ.α. διότι σε λίγο θα είναι αργά. Ευτυχώς, το αισθητήριο των Πυργούσων κινείται σύντομα), ήλθαν σήμερα να κόψουν (με την όλη πολιτική τους τακτική έναντι πολιτών αλλά και ακτοοπλόων) τα δρομολόγια των πλοίων της νησιωτικής Ελλάδας.

Θεωρώ ντροπή για το νησί της ναυτοσύνης και τόπο καταγωγής των περισσοτέρων εφοπλιστών να μειωθεί έστω και ένα δρομολόγιο εβδομαδιαίως από το νησί μας. Οι ευπατρίδες χίωτες εφοπλιστές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να ξεσηκωθούν σύσσωμοι και να απαιτήσουν από τον Πρωθυπουργό της χώρας μας (γιατί Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κλπ. εξαφανισθέντες από την καθημερινή δημόσια ΄΄πιάτσα΄΄ έχουν αποδειχθεί ικανοί μόνο για την εκφώνηση λογυδρίων ! και τη συμμετοχή τους σε εγκαίνια, δοξολογίες, παρελάσεις και τα τοιαύτα…) την καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Χίου με την κεντρική Ελλάδα. 

Για δε τις τοπικές Αρχές τι να πω: Εάν θεωρούν ότι, με επιστολές και φωνές (στον καταπέλτη του πλοίου που θα στείλει μια ναυτιλιακή εταιρία στο λιμάνι της Χίου για την εκτέλεση τακτικού δρομολογίου), κάτι θα πετύχουν, μάλλον οι άνθρωποι βρίσκονται στο δικό τους κόσμο. Εν έτει 2013 οι αντιδράσεις του κόσμου γίνονται δι΄ άλλων τρόπων, δυναμικότερων τούτων. Υπάρχουν παραιτήσεις ομαδικές στον Υπουργό Εσωτερικών (για τους αιρετούς της τοπικής Αυτοδιοίκησης), υπάρχουν και ανεξαρτητοποιήσεις (για τους βουλευτές, εκείνους –ασφαλώς– που θέλουν να μείνει το όνομά τους στην τοπική ιστορία και όχι απλά να εξασφαλίσουν μια νέα εκλογή). Τούτα, βεβαίως, ισχύουν και για τους αιρετούς και πολιτικούς και των λοιπών γειτονικών (όμορων) νησιών που συμπλήττονται από την εφαρμοζόμενη κακή πολιτική. Όμως από όλους αυτούς δεν περιμένω τίποτα, διότι όλους τους έχουμε ζήσει επί χρόνια. Θέλετε, ειλικρινά, να σας πω από ποιους περιμένω κάτι ? Από τους χιώτες πλοιοκτήτες, των οποίων την τιμή και την εθνική αξιοπρέπεια έχουν ποδοπατήσει οι λοιποί του κυβερνητικού συναφιού. Ας σκεφτούν κι εκείνοι τον τόπο που τους γέννησε. Ας σκεφτούν από πού ξεκίνησαν οι γονείς και οι παππούδες των. 

Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, από την Θάσο μέχρι τη Γαύδο και από την Μακρόνησο μέχρι το Καστελόριζο και τα Ίμια, είναι ελληνικά. Όσα έχουν μονίμους κατοίκους απαιτούν συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το κέντρο. Ακόμη περισσότερο, όσα είναι πρωτεύουσες νομών απαιτείται να έχουν καθημερινή.

Έλεος. Δεν θα μας πάτε πίσω στο 1950.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: