Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Επιστολή στην εφημερίδα "Το Ποντίκι"

Προς την 
Εφημερίδα «Το ποντίκι» 
Καφαντάρη 27
11631 Αθήνα 

Διαβάσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας της 17-02-2012 άρθρο με τίτλο «Παπαδημούλης : Στην Ιταλία φορολογείται για πρώτη φορά η Εκκλησία, στην Ελλάδα πότε;» και λυπούμεθα πραγματικά για όσα γράφετε στις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου σας, οι οποίες ουδόλως αναφέρονται στην επερώτηση του βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Εάν διαβάσετε την εν λόγω επερώτηση θα δείτε, ότι ο κ. Παπαδημούλης κατ’ αρχήν αναφέρεται σε συγκεκριμένο θέμα της Μονής Φιλοθέου Αγίου Όρους και ερωτά θέματα αφορώντα σε αυτό και αφετέρου ζητά να μάθει πόσοι είναι οι βεβαιωθέντες φόροι σε Μονές και Ναούς και πόσοι οι εισπραχθέντες για το 2010. Από την επερώτηση αυτή δείχνει ότι γνωρίζει ότι στην Ελλάδα φορολογείται η Εκκλησία. Και καλώς ζητεί να μάθει, ως μέλος του Κοινοβουλίου, τις ανωτέρω πληροφορίες.

Σεις όμως κακόβουλα γράφετε στην επικεφαλίδα και στις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου σας, ότι στην Ελλάδα δεν φορολογείται η Εκκλησία. Και είναι κακόβουλη η συμπεριφορά σας, για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ότι συμβαίνει στην Ιταλία δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Και δεύτερον, διότι προφανώς γνωρίζετε τόσο την από 15-09-2011 Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία αναφέρονται οι φόροι τους οποίους καταβάλλουν τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα όσο και την από 16-02-2012 απάντηση της Εκκλησίας της Ελλάδος σε δημοσιεύματα του Γαλλικού Τύπου, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι μόνον το έτος 2011 η Εκκλησία κατέβαλλε 12.584.139,92€ για φόρους (www.ecclesia.gr).

Τέλος σας πληροφορούμε, αν και το γνωρίζετε έστω και αν κάνετε πως δεν το ξέρετε - ότι τόσο η Μονή Φιλοθέου όσο και η Μονή Βατοπεδίου ανήκουν στο Άγιο Όρος, υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν έχουν διοικητική σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος και απολαμβάνουν ειδικού προνομιακού φορολογικού καθεστώτος που προβλέπεται στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος έχει ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Καλό, λοιπόν, είναι να μη παραπληροφορείτε τους αναγνώστες σας, προκειμένου να αυξήσετε την κυκλοφορία της εφημερίδας σας.

Εκ του Γραφείου της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου

Πηγή: www.ecclesia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: