Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Η προσφορά της μαστίχης για την παρασκευή του Αγίου Μύρου (φωτογραφίες)

Η Κωνσταντινούπολις είναι ο Παράδεισός μας και δεν μπορεί κανείς να μας εκβάλει από αυτόν. Με αυτά τα λόγια και με αφορμή τη ρήση ενός ρουμάνου φιλόσοφου που λέει ότι «Οι αναμνήσεις μας είναι ο Παράδεισός μας από τον οποίον δεν μπορεί να μας διώξει κανείς» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής της Απόκρεω, όπου χοροστάτησε, στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στο Μπεμπέκι του Βοσπόρου, αναφέρθηκε στη βίωση της Πόλης ως Παράδεισου των Ρωμηών κατοίκων της.
Συγκεκριμένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε τα εξής:«Εμείς εδώ στην Κωνσταντινούπολη έχουμε πολλές, πάρα πολλές αναμνήσεις από το παρελθόν του Γένους μας, της Εκκλησίας μας, της πίστεώς μας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Αναμνήσεις ημερών δόξης και μεγαλείου αλλά και αναμνήσεις ημερών διωγμών, παθημάτων, μαρτυρίου, αγωνίας, ικριωμάτων και εδώ στο Βόσπορο αλλά και στην Κλειστή Πύλη στο Φανάρι που μας τα θυμίζει όλα αυτά. Και με αυτά ζούμε. Είναι τα βιώματά μας, είναι οι αναμνήσεις μας, είναι ο Παράδεισός μας. Ακόμα και οι πικρές εμπειρίες αποτελούν και αυτές τον Παράδεισό μας από όπου δεν μπορεί να μας εκβάλει κανείς. Ζούμε διαρκώς μέσα στον κόσμο των ιστορικών αναμνήσεων, της ιστορικής μνήμης, όμως η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι ένα απέραντο μουσείο δεν είναι μόνο ιστορία.» Ακόμη ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας: «Δοξάζουμε το Θεό για τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε, όταν βλέπουμε να αποκαθίστανται, η μια μετά την άλλη, οι πολλές αδικίες του παρελθόντος, οι πολλές αδικίες τις οποίες υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η περί αυτό Ομογένεια και συνεχίζουμε με κουράγιο, με αποφασιστικότητα και με αγωνιστικό φρόνημα την συντήρηση και την διατήρηση των ιερών θεσμίων και της μεγάλης κληρονομίας και παρακαταθήκης που παραλάβαμε από τους προγόνους μας». 
 
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βίκτωρ Μαλιγκούδης και οι Μητροπολίτες Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Επόπτης της Περιφέρειας Βοσπόρου, ο οποίος και προσφώνησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Σισανίου και Σιατίστης Παύλος και Χίου Μάρκος. Επίσης από μέρους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ναού του Αγίου Χαραλάμπους μίλησε η Μαίρη Συμεωνίδου. 
 
Κατά την δεξίωση που ακολούθησε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, μαζί με τον Πρόεδρο της ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ευθύμιο Μονίαρο, προσέφερε την απαιτούμενη ποσότητα μαστίχης για την παρασκευή του Αγίου Μύρου κατά το προσεχές Πάσχα. Παραδίδοντας τα δώρα της φύσης της μυροβόλου νήσου Χίου ο Μητροπολίτης Μάρκος ανέφερε την εξής φράση από το τροπάριο του Αγίου Ισιδώρου για το πρόσωπο του Πατριάρχου ¨ταις προς τον Κτίστην ευχαίς Σου, Συ εχαρίτωσας το αποστάζον δάκρυ εκ των σχίνων της Χίου¨.
Τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος και ο Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Παρασκευής Πελεκάνου Αρχιμ. Στέφανος Λαμπρόπουλος, ενώ τον Μητροπολίτη Χίου συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Λαδής, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος του νησιού Πρωτοπρ. Δημήτριος Γέμελος, ο Εφημέριος της Νέας Μονής της Χίου Αρχιμ. Διονύσιος, ο Αντιπεριφεριάρχης Χίου Κ. Γανιάρης, ο Αντιδήμαρχος Χίου Ν. Μαρτάκης, ο Διευθυντής Οικονομικών της ΕΚΥΟ Δ. Τίκας, ιερείς και 70 προσκυνητές από τη νήσο Χίο. Συμπροσευχήθηκαν επίσης πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες του Εξωτερικού.
Ρεπορτάζ-φωτογραφίες Νικολάου Μαγγίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: