Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΑΡΤΟΝ: ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΗΣ":

Εκεί κανείς δεν αντιδρά;
ΗΜΑΡΤΟΝ: ΣΤΟΝ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Όσο η τοπική κοινωνία εδώ και μια δεκαετία αδυνατεί να καταλήξει σε χωροθέτηση πεδίου βολής, σπρώχνει στο Στρατό σε λύσεις... απελπισίας. Πληροφορίες που εμμέσως επιβεβαιώνονται από την 96 ΑΔΤΕ αναφέρουν ότι στα πλαίσια της επιχειρησιακής ετοιμότητας έχει επιλεγεί η βορειοδυτική Χίος για τη διεξαγωγή βολών, ιδιαίτερα η ευρύτερη ζώνη της Αγίας Μαρκέλλας και η περιοχή του Μελανειούς.
«Οι βολές θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος του Γενάρη στη βόρεια Χίο, σε σημείο που θα ανακοινωθεί αφού ληφθούν οι οριστικές άδειες», εξηγούν στρατιωτικές πηγές στον «π».

Έχει ενημερωθεί η Μητρόπολη;
Το ερώτημα που αυτονόητα προκύπτει είναι αν ο ιερός χώρος του Προσκυνήματος είναι ο ιδανικός για να φιλοξενεί τη στρατιωτική εκπαίδευση,  την ώρα που όλοι συμφωνούν ότι η θεματική μορφή του θρησκευτικού τουρισμού μπορεί να δώσει ισχυρή πνοή στο ισχυρά κλονισμένο τουριστικό προϊόν της Χίου.
Εύλογο και το ερώτημα αν έχει ενημερωθεί για το θέμα και έχει δώσει τη συγκατάθεση της η Ιερά Μητρόπολη Χίου.

Ανύπαρκτες αντιδράσεις - πολλαπλάσιο κόστος
Ανεξάρτητα από το αν οι βολές εμποδίζουν ή όχι τη διάσταση ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού (δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το σημείο που έχει επιλεγεί να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το Προσκύνημα), η τελική κατάληξη στην επιλογή περιοχών της Αμανής επιβεβαιώνει δυο ταυτόχρονα στοιχεία. Πρώτον την άτακτη υποχώρηση του Στρατού, ο οποίος υποχρεώνεται να καταλήξει σε λύσεις που εξ’ αρχής είχε αποκλείσει λόγω αυξημένου κόστους μετακίνησης και στενών δρόμων διέλευσης των τεθωρακισμένων, δεύτερον ότι η αναγκαία αλλά οχλούσα δραστηριότητα φορτώνεται στην Αμανή, από όπου οι προσδοκίες ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις είναι αυξημένες. Η πληθυσμιακή αποσύνθεση της εδώ και δεκαετίες προδικάζει ότι τόσο για την Αγία Μαρκέλλα όσο και το Μελανειός οι αντιδράσεις πιθανότατα θα είναι αδύναμες, οπότε, έστω και με αυξημένο κόστος, τουλάχιστον οι βολές θα διεξαχθούν.
Πόσο λογικό όμως είναι ο Στρατός να εξωθείται σε επιλογές που δεν ήθελε, πιθανά μπλοκάρουν την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού αλλά τελικά επιλέγονται γιατί από εκεί οι συνήθεις κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι ανεπαίσθητες; Το ερώτημα ας το απαντήσει το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: