Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011

To Πολεμικό Ναυτικό τίμησε τη μνήμη του μακαριστού μητροπολίτη Χίου

Το Πολεμικό Ναυτικό τίμησε την μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Χίου κυρού Διονυσίου, τελώντας το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο από την κοίμηση του, την Κυριακή 28 Αυγούστου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πόρου, αποτίωντας φόρο τιμής στον Ιεράρχη που επί σχεδόν εικοσαετία υπηρέτησε στις τάξεις του ως στρατιωτικός Ιερεύς μέχρι και της θέσεως του Διευθυντού Θρησκευτικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ναός και ο χώρος γνώριμος στον Μακαριστό Ιεράρχη, καθώς και τα πρόσωπα από της εποχής που ο τότε νεοαφιχθείς στον Πόρο πατήρ Διονύσιος διαδέχθηκε τον αποχωρούντα Αρχιμανδρίτη του Στόλου Προκόπιο Μενούτη, μετέπειτα Μητροπολίτη Κεφαλληνίας.

Την λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Δροσινός, πνευματικό ανάστημα και χειροτονία του Χίου Διονυσίου, που κατάγεται από τον Πόρο και στο αναλόγιο έψαλλε ο βυζαντινολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιος Καλαμάκης.

Παρόντες ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πλοίαρχος Δημήτριος Λεμονής ΠΝ, ο τέως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλός, ο κ. Σπυρος Σπυρίδων Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής (Νήσων), τ. Γ. Γραμματέας Περιφέρειας Δ. Ελλάδος και τ. Δήμαρχος Πόρου, οι Ναύαρχοι εν αποστρατεία κ.κ. Νικόλαος Ακύλας και Ιωάννης Μανιάτης, οι Αρχιπλοίαρχοι εν αποστρατεία Γεώργιος Αλιφέρης και Παναγιώτης Γκύζης, καθώς και πλήθος κόσμου από την Αθήνα, τον Πειραιά και τον Πόρο, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία στην Χίο.

Για την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος Ιεράρχου μίλησαν ο π. Ηλίας Δροσινός και ο κ. Άγγελος Δενδρινός, τα κείμενα των οποίων παραθέτουμε:

Ομιλία π. Ηλία Δροσινού:

Το πρωϊ της Κυριακής 17ης Ιουλίου εξεδήμησεν προς Κύριον ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών Δονύσιος ο Μπαϊρακτάρης. Της νεκρωσίμου ακολουθίας γενομένης εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Χίου προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος πλαισιούμενος υπό Αρχιερέων και σύμπαντος του τοπικού κλήρου. Τον Οικουμενικόν Πατριάρχην εξεπροσώπησεν ο Μητροπολίτης Μυθήμνης ο και Τοποτηρητής κ. Χρυσόστομος. Μνημειώδη επικήδειον λόγον εξεφώνησεν ο Αρχριγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και πνευματικόν τέκνον του εκλιπόντος, Αρχιμανδρίτης Μάρκος Βασιλάκης, Χίος την καταγωγήν.

Ο Μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε σεμνός και πράος, ευγενής και αριστοκράτης, ιεροπρεπής κατά την εμφάνησιν, σοβαρός και λιτός εις την ιδίαν αυτού ζωήν, πρότυπον πολυμερούς πλήν αθορύβου φιλανθρωπίας, φιλεργίας και ευγενίας ψυχής.

Αξίζει τα τονισθεί το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της διακονίας του εξελέγη υπό του κλήρου Γενικός Γραμματεύς του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, όταν ανεσυστήθη μετά την Κατοχή, γεγονός άκρως τιμητικόν, λόγω του νεαρού –τότε- της ηλικίας του, οφειλόμενον εις το ήθος και την οξυδέρκειάν του.

Με την κοίμησίν του έσβησε το ευπροσύγορον φως των οφθαλμών του που εσκόρπα την χαράν και την καλωσύνην της καρδίας του, ενώ τα γλυκύφωνα χείλη του έκλεισαν δια να συνεχίσουν τον ύμνον των Αγίων και των Αγγέλων του Θεού.

Ο Χίου Διονύσιος απεδείχθη εις τον βίον του δόκιμος εν πάσι και ευρισκόμενος ενώπιον του θρόνου του δικαιοκρίτου Θεού δύναται να λάβη κατά τον Απόστολον Ιάκωβον «τον στέφανον της ζωής, Ον ευηγγελίσθη Κύριος τοις αγαπώσιν Αυτόν» (Ιακ. Α’ 12)

Ομιλία κ. Α. Δενδρινού:

Η είδηση του θανάτου του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ιωνίας κυρού Διονυσίου Μπαϊρακτάρη στις 17 Ιουλίου 2011, μετά σύντομη νοσηλεία του, ήρθε να κλείσει το κεφάλαιο της διακονίας του στην Εκκλησία και την κοινωνία, την πορεία του οποίου διήνυσε εφοδιασμένος με θεολογικές και νομικές πανεπιστημιακές γνώσεις, πηγαία δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και αγάπη προς τον Θεό, την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο.

Μια διακονία που ξεκίνησε προ πενηνταεννέα ετών, το 1952, με την χειροτονία του ως Διακόνου, την οκτάχρονη υπηρεσία του ως Αρχιδιακόνου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, την χειροτονία του ως Πρεσβυτέρου το 1960, την δεκαοκτάχρονη υπηρεσία του στις Τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού (1960-1978), οπου δίδαξε στις Παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών Πόρου και Ναυστάθμου Σαλαμίνος, για να λάβει στην συνέχεια τη θέση του Γενικού Διευθυντή Θρησκευτικού των Ενόπλων Δυνάμεων το 1979.

Η Εκκλησία, εκτιμώσα το έργο και την προσωπικότητά του τον εξέλεξε Μητροπολίτη Χίου, όπου κλήρος και λαός της θεοσώστου λαχούσης επαρχίας του, της μυροβόλου ναυτομάνας του Αιγαίου, τον υπεδέχθη ανήμερα των Ελευθερίων της Νήσου και ενθρονίστηκε στις 16 Νοεμβρίου 1979.

Κατά την 32 χρονη Αρχιερατεία του προσέφερε πολλές και ποικίλες υπηρεσίες στην Εκκλησία, μετέχων σε πολλές Εκκλησιαστικές Αποστολές τόσο του Εξωτερικού όσο και του Εσωτερικού και ως Τοποτηρητής Επίσκοπος των Ιερών Μητροπόλεων Σάμου & Ικαρίας και Μυτιλήνης.

Ο ευσεβής λαός της Χίου και οι απανταχού Γης απόδοιμοι Χιώτες, Ψαριανοί και Αιγνουσιώτες θα θυμούνται με αγάπη και ευγνωμοσύνη τον πολίο Ιεράρχη τους σαν σεβαστό πατέρα και Ποιμενάρχη, θα προσεύχονται πάντα για την ανάπαυση της ψυχής του και θα διατηρούν την μνήμη του άληστο.

Χαρά εκφράζουμε σήμερα για την τέλεση του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου από της κοιμήσεως του αλησμόνητου Χίου Διονυσίου από το ένδοξο Πολεμικό Ναυτικό, που ο κυρός Ιεράρχης υπηρέτησε και διηκόνησε επί σχεδόν εικοσαετία. Πολλά έχουν να θυμηθούν γι αυτόν τόσο οι υπηρετήσαντες Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ναυτοδίοποι των παραγωγικών Σχολών Πόρου και Σαλαμίνος, καθώς και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

Παράλληλα, συγχαίρουμε τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Ηλία Δροσινό, Διευθυντή του Κινήματος Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιερατικώς προϊσταμένου του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής οδού Ακαδημίας στην Αθήνα, πνευματικό ανάστημα και χειροτονία του μακαριστού Ιεράρχου, τόσο για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου, όσο και για την εν γένει φροντίδα και περιποιήσεις που προσέφερε ανελιπως στον πνευματικό του πατέρα, ο οποίος τον περιέβαλε με την αγάπη του και την εμπιστοσύνη του.

Ο Χίου Διονύσιος θα παραμένει στην μνήμη μας για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγους προσωπικούς και ιδιαίτερους. Η μελωδική αξέχαστη φωνή της ψαλμωδίας του αντηχεί ακόμη στ΄ αυτία μας και οι προτροπές του για αγάπη άνευ όρων προς τον Θεό, την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο θα είναι οι κοινές παρακαθήκες που αφήνει σε όλους μας.

Μακαριστέ Γέροντα η Χία γη σε αγκαλίαζει πλέον για πάντα. Τα λόγια αυτά καταθέτω εδώ στον Πόρο, τόπο που εξ ίσου αγάπησες, μεταφέροντας την θλίψη του καπετάν Νικόλα Φράγκου, Προέδρου του Συνδέσμου των απανταχού Γης Καρδαμυλιτών, της εριτίμου κυρίας Καλλιόπης Σαμωνά-Σκηνίτη, Προέδρου της Ορθοδόξου Πολιτιστικής Ενώσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των μελών της Διεθνούς Εταιρείας Εθελοντισμού, του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, οργανώσεις που περιέβαλλες με την φροντίδα και τις συμβουλές σου.

Διονυσίου του αειμνήστου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσών, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ιωνίας αιωνία η μνήμη.

Πηγή: ΡΟΜΦΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: