Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Υπό «επιτήρηση» οι επισκέψεις Πατριαρχών στην Ελλάδα Ολες οι προσκλήσεις πρέπει να απευθύνονται μέσω της Ιεράς Συνόδου

Προσπάθεια να περιορίσει και να ελέγξει τις επισκέψεις των Προκαθημένων στην Ελλάδα καταβάλει η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας. Με εγκύκλιό τους οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες δηλώνουν στους αρχιερείς ότι όλες οι προσκλήσεις προς τους Προκαθημένους, δηλαδή Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πρέπει να απευθύνονται μέσω της Ιεράς Συνόδου και σε καμία περίπτωση απευθείας από τους μητροπολίτες. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι η ίδια τακτική πρέπει να ακολουθείται και όταν απευθύνονται προσκλήσεις προς τους προκαθημένους από δημόσιους και ιδιωτικούς, οργανισμούς ή και ιδρύματα. 

Η εγκύκλιος αποφασίστηκε να αποσταλεί στις 16 Ιουνίου, φέρει όμως ημερομηνία δημοσίευσης 12 Ιουλίου. Και οι δύο ημερομηνίες συμπίπτουν χρονικά με τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και προκαλεί πολλά ερωτήματα η συγκεκριμένη απόφαση καθώς όλες οι προσκλήσεις είχαν απευθυνθεί προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο μέσω της Ιεράς Συνόδου.

Το εντυπωσιακό είναι οτι η Ιερά Σύνοδος σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις άμεσες αντιδράσεις απο τους Προκαθημένους εξαιτίας της ενέργειάς της δηλώνει ότι εκδίδει την εγκύκλιο επειδή «κατά καιρούς ερωτάται η Ιερά Σύνοδος υπό Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών (...), αλλά και προέδρων ενίων Δημοσίων ή Ιδιωτικών Ιδρυμάτων ή ετέρων Φορέων, ου μήν άλλά και υπό λοιπών προσώπων εν υπεροχή όντων ποία είναι η προβλεπομένη Κανονική Τάξις και Πράξις της εκκλησίας (...)». 

Ακόμη τονίζει ότι στόχος της είναι η «αρτιωτέρα προετοιμασία της επισκέψεως, ου μόνον εκ μέρους της προσκαλούσης οικείας Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και εκ μέρους της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Αρχής ημών». Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφασή της έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί εντάσεις και προβληματισμούς μεταξύ των Προκαθημένων και των Ιεραρχών.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ Μαρία Αντωνιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: