Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011

«Σταθμό» χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος την απόφαση του μητροπολίτη Ζακύνθου να παραιτηθεί

Ιερώνυμος: «Ούτε να σέρνεται κανείς, ούτε να παραιτείται νέος»

Το θέμα του ορίου ηλικίας των Ιεραρχών άνοιξε την Πέμπτη ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος με αφορμή την απόφαση του μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου να εγκαταλείψει τον αρχιερατικό του θρόνο, γιατί, όπως είπε, «θέλω να φύγω όρθιος».

Μετά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στη Μονή Πετράκη ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι τυπικά η Σύνοδος δεν έχει λάβει ακόμη γνώση της επιστολής παραίτησης του κ. Χρυσοστόμου - θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό στην συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε - παρά ταύτα, όπως είπε, ο μητροπολίτης Ζακύνθου επιμένει στην απόφασή του.

Μετά από αυτά ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε σταθμό για την Εκκλησία την πρωτοβουλία του κ. Χρυσοστόμου και μίλησε για ένα θέμα που προβληματίζει. Ο κ. Ιερώνυμος σημείωσε ότι η στάση του μητροπολίτη Ζακύνθου θέτει το θέμα στην Εκκλησία αν θα πρέπει να καθιερωθεί ή αν όχι όριο ηλικίας, «αν είναι κάτι που βοηθάει ή κάτι που δεν πρέπει να γίνει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι κάτι που προβληματίζει», επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει: «Η μέση λύση ίσως είναι η καλύτερη, ούτε κάποιος να σέρνεται, ούτε κάποιος να παραιτείται νέος», παρατήρησε ο κ. Ιερώνυμος στέλνοντας, όπως εκτιμάται, ένα πρώτο μήνυμα προς τους υπέργηρους επισκόπους, ενόψει και της συζήτησης του θέματος στην επικείμενη Ιερά Σύνοδο.

Της Μαρίας Αντωνιάδου στο ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: