Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Διχάζει τους μητροπολίτες το όριο ηλικίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης, Γιάννης Παπαδόπουλος

Διχασμένοι εμφανίζονται οι μητροπολίτες της Ιεραρχίας στο ενδεχόμενο να θεσπιστεί όριο ηλικίας για την παραμονή τους στη θέση του επισκόπου. Η απόφαση του μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου να αποχωρήσει από τη θέση του στα 72 του χρόνια, την 1η Σεπτεμβρίου, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση στην Εκκλησία αν πρέπει να αλλάξει το ισχύον καθεστώς της ισόβιας παραμονής των επισκόπων.
Αρκετοί είναι οι μητροπολίτες που μίλησαν στα «ΝΕΑ» τονίζοντας πως δέχονται τον Κανόνα της Εκκλησίας, από την άλλη όμως θεωρούν πως ένας επίσκοπος όταν δεν έχει τις σωματικές δυνάμεις για να «διακονήσει» πρέπει να αποχωρεί αξιοπρεπώς.
Ο 48χρονος μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, από τους νεώτερους ιεράρχες, δηλώνει ότι θα αποχωρήσει στα 72 του χρόνια. «Το λέω αυτό τώρα που είμαι μόλις 14 μήνες μητροπολίτης και έχω όλη τη ζωή μπροστά μου. Αυτό χαρακτηρίζει τους νεώτερους μητροπολίτες». Οπως εξηγεί, «οι Ιεροί Κανόνες προβλέπουν ότι ο μητροπολίτης πρέπει να είναι ικανός. Η ισοβιότητα σημαίνει ικανότητα. Οχι για να διοικείς, αλλά για να λειτουργείς. Να δίνεις τη θεία κοινωνία. Να περιοδεύεις. Αν δεν μπορώ να σταθώ όρθιος και να τα κάνω όλα αυτά, τότε τι νόημα έχει να συνεχίζω να είμαι στη θέση του μητροπολίτη;». Θεωρεί ωστόσο πως ο νόμος δεν μπορεί να επιβάλει όριο ηλικίας. «Πρέπει η Εκκλησία να βρει και να βάλει ασφαλιστικές δικλίδες για το πώς μπορεί να αποχωρεί ένας επίσκοπος».
Παρόμοια άποψη έχει διατυπώσει και ο 55χρονος μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος είχε πει παλαιότερα στα «ΝΕΑ» πως το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί από την Εκκλησία με τρόπο ώστε «να δίνει διέξοδο σε επισκόπους οι οποίοι για κάποιους λόγους δεν μπορούν να έχουν πραγματική παρουσία στη μητρόπολή τους». Παράλληλα όμως, είχε προσθέσει, η Εκκλησία να μη στερεί και τη δυνατότητα «σε μητροπολίτες μεγάλης ηλικίας που όμως έχουν τις δυνάμεις τους να συνεχίσουν να εργάζονται και να παραμένουν στα καθήκοντά τους».
Στον αντίποδα είναι οι μητροπολίτες που τάσσονται κατά της θέσπισης ορίου ηλικίας. Για παράδειγμα ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος, 72 ετών, έχει τονίσει στα «ΝΕΑ» ότι οι Κανόνες της Εκκλησίας είναι σαφείς και λένε πως δεν μπορεί να υπάρχει όριο ηλικίας στους μητροπολίτες. Με τον δικό του τρόπο διατυπώνει την άποψή του αν πρέπει να υπάρχει όριο ηλικίας στους επισκόπους ο 81χρονος μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Αρχικά είπε, «άκρα σιωπή», ενώ στο ερώτημα γιατί ο ίδιος δεν αποχωρεί απάντησε: «Γιατί να αποχωρήσω; Δεν είμαι υπάλληλος για να αποχωρήσω».
Υπάρχουν όμως και μητροπολίτες που λένε πως η Εκκλησία και η Σύνοδος πρέπει να βρουν μέση λύση. Υποστηρίζουν πως ένας επίσκοπος δεν μπορεί να είναι ισόβιος, αλλά προσθέτουν πως κάποιοι μητροπολίτες μεγάλης ηλικίας είναι πιθανό να μην έχουν συγγενείς και όταν αποχωρήσουν από το αξίωμά τους δεν θα έχουν πού να πάνε.
Αυτή την άποψη διατυπώνει ο 52χρονος μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, από τους νέους σε ηλικία επισκόπους, ο οποίος αναφέρει ότι δεν πρόκειται να κατέχει αυτό το αξίωμα ισόβια. «Οσο μπορώ να διακονήσω θα βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, αλλιώς θα παραιτηθώ για να αναλάβει κάποιος άλλος». Ωστόσο, λέει πως δεν μπορεί να απαιτήσει κάτι παρόμοιο από άλλους επισκόπους, ενώ θεωρεί πως βασική προϋπόθεση για τη θέσπιση ορίου ηλικίας στο αξίωμα του επισκόπου είναι να μεριμνήσει η Εκκλησία για τη μετέπειτα πορεία τους.
Παρομοίως ο 63χρονος μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ λέει στα «ΝΕΑ» πως το ζήτημα του ορίου ηλικίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους μητροπολίτες με τον ίδιο τρόπο. «Εάν ο επίσκοπος δεν έχει πλέον τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις του πρέπει να φεύγει αξιοπρεπώς. Συνεπώς, είναι θέμα διακρίσεως και πνευματικής ωριμότητας το πότε θα φύγει. Ωστόσο, αν θα τεθεί όριο ηλικίας στους επισκόπους, είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσει η Ιεραρχία της Εκκλησίας».
Ο 68χρονος μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος λέει πάντως ότι ο υπάρχων Κανόνας δεν είναι δογματικός. «Μπορεί ένας επίσκοπος εάν έχει πρόβλημα υγείας, εάν είναι ασθενής

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ (20/8/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια: