Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ο «άγιος» πατέρας των Ρομά

Τον φωνάζουν «σούπερ παπά της γειτονιάς». Με τη δράση του έχει σώσει δεκάδες Τσιγγανόπουλα στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στον Δενδροπόταμο. Στη συνοικία που αποτελεί το σταυροδρόμι των ναρκωτικών, το άνδρο της εγκληματικότητας και «σχολείο» παραβατικότητας ο πατήρ Αθηναγόρας δίνει καθημερινά έναν ιδιότυπο αγώνα, με όπλο τη θρησκεία, την ανθρωπιά και τον εθελοντισμό.

Η οργάνωσή του, ο Φάρος του Κόσμου, αποτελεί ένα φωτεινό άστρο, μια αγκαλιά για εκατοντάδες παιδιά, που μεγαλώνουν μέσα σε παραπήγματα, σε παράγκες, σε χαρτόκουτα, χωρίς υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής, χωρίς θέρμανση, χωρίς φαγητό και νερό. Εως πριν από την εμφάνιση του Φάρου του Κόσμου στην περιοχή τα περισσότερα Τσιγγανόπουλα ήταν δυνάμει εγκληματίες. Από τα 10 τους στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ, το αμέσως επόμενο βήμα ήταν οι κλοπές, η φυλακή.

«Η τοπική κοινωνία τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί. Οι ίδιοι οι γονείς, που πλέον έχουν συνειδητοποιήσει τη δράση μας, λένε άφησέ μας εμάς. Είμαστε όπως είμαστε, δεν μπορείς να μας σώσεις. Κοίτα τα παιδιά μας, να μη γίνουν σαν εμάς, να σωθούν. Αυτά τα αθώα και γλυκά παιδιά που, στερημένα από τα ουσιώδη λόγω γονέων εξαρτημένων, αλκοολικών, φυλακισμένων ή απλά ανίκανων λόγω των συνθηκών, αγκάλιασε με θέρμη η Εκκλησία μας συναισθανόμενη τη βαριά ποιμαντική της ευθύνη για κάθε παιδί της» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πατήρ Αθηναγόρας.

Τροφή και υγεία

Ο Φάρος σιτίζει καθημερινά, 365 μέρες τον χρόνο, περισσότερα από 120 Τσιγγανόπουλα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Ακόμη και παιδιά που έχουν ενηλικιωθεί συνεχίζουν να τρώνε στο υπόγειο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου, όπου καθημερινά πραγματοποιείται το συσσίτιο, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.

«Αδέρφια και μανάδες μάς φέρνουν καθημερινά βρέφη στα χέρια τους για να τραφούν. Εμείς προσφέρουμε μια ζεστή αγκαλιά, ένα χάδι αδελφικό κι έπειτα τα βασικά, ένα πιάτο σπιτικό φαγητό, ένα ρούχο καθαρό, έναν χώρο προσωπικής υγιεινής, που για άλλους φαίνονται τόσο αυτονόητα. Τα περισσότερα από τα παιδιά δεν ήξεραν στην αρχή να τρώνε με μαχαιροπίρουνα, έτρωγαν με τα χέρια» περιγράφει ο πατήρ Αθηναγόρας.

Στον Δενδροπόταμο δεν υπάρχουν γιατροί. Οι Ρομά ζουν χωρίς περίθαλψη, αποκομμένοι από οποιοδήποτε σύστημα υγείας. Ο Φάρος, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής, έχει καταφέρει να φέρει την... υγεία στην περιοχή.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα επισκέπτονται και εξετάζουν τα παιδιά οδοντίατρος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, ανδρολόγος και κοινωνική λειτουργός. «Η συμμετοχή των γιατρών είναι συγκινητική. Εμβολιάζουν τα παιδιά, τα εξετάζουν, τα δέχονται δωρεάν στα ιατρεία τους, ως και δωρεάν επεμβάσεις πραγματοποιούν» σημειώνει ο πατήρ Αθηναγόρας.

«Ποτέ χρήματα»

Η επιτυχία του τεράστιου εγχειρήματος του Φάρου οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν διαχειρίστηκε χρήματα. «Ποτέ δεν ζητήσαμε χρήματα από όσους φορείς και επιχειρήσεις μάς έχουν βοηθήσει. Ζητάμε είδος και προσφορά υπηρεσιών για τα παιδιά μας. Ετσι, η κρίση δεν μας άγγιξε ούτε στο ελάχιστο. Ακόμη και μεγάλες βιομηχανίες που μας τροφοδοτούν κι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα μπορούν, για παράδειγμα, να συνεχίσουν να δίνουν 10 κιλά μοσχάρι την εβδομάδα» τονίζει ο π. Αθηναγόρας.

Από τα χαρτόκουτα και τις σύριγγες, στα πρόθυρα των πανεπιστημίων!

Οπως λέει ο πατήρ Αθηναγόρας, τα παιδιά, για να μείνουν μακριά από την παραβατικότητα, θέλουν κίνητρα και μόρφωση. «Οταν ξεκίνησε ο Φάρος, πηγαίναμε πόρτα πόρτα και ξυπνούσαμε τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο. Αντικρίζαμε φοβερές συνθήκες, παιδιά 10 ετών να κοιμούνται μέσα σε ακαθαρσίες, μέσα σε σύριγγες ηρωίνης, μέσα σε άδεια μπουκάλια αλκοόλ. Με τον καιρό η κατάσταση βελτιώθηκε» περιγράφει ο πατήρ Αθηναγόρας.

Πριν από οκτώ χρόνια μόλις το 30% των παιδιών έβγαζε τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. «Πλέον του χρόνου περιμένουμε να δούμε τα πρώτα παιδιά μας να μπαίνουν στο πανεπιστήμιο» υπογραμμίζει γεμάτος χαρά.

Σημαντικό κίνητρο για να συνεχίζουν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο αποτελεί ο αθλητισμός. Οπως λέει, ο Δενδροπόταμος είναι γεμάτος από φοβερούς μπαλαδόρους. «Εχουμε κάνει μια πονηριά. Φτιάξαμε τρεις ποδοσφαιρικές ομάδες στην περιοχή, αλλά τα παιδιά μπορούν να παίζουν στο ματς του Σαββάτου, μόνο αν δεν έχουν κάνει απουσίες στο σχολείο μέσα στην εβδομάδα» εκμυστηρεύεται στη «δημοκρατία».

Σε αυτή την εξέλιξη καταλυτικό ρόλο έχει παίξει η συμμετοχή εθελοντών καθηγητών, που πραγματοποιούν φροντιστηριακά μαθήματα στα παιδιά. «Φυσική, χημεία, αρχαία, μαθηματικά και γενικά όλα τα μαθήματα διδάσκονται από εθελοντές δασκάλους στα παιδιά μας, όπως επίσης και ξένες γλώσσες, μουσικά όργανα και τραγούδι» αναφέρει ο π. Αθηναγόρας.

Αριστείδης Μάτιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: