Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Τα ΜΜΕ της Χίου για την προκήρυξη εφημεριακών θέσεων από τη Μητρόπολη Χίου.

Εφημερίδα Η ΑΛΗΘΕΙΑ, σελ. 1 και 12 (20/4/2011):

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΑΝΕΙΟΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΝ∆ΡΑ! 

Χωρίς παπά η Μητρόπολη

∆ΕΝ ξέρουµε πού αλλού µπορεί να συµβαίνουν αυτά, αλλά διαβάζοντας στο περιοδικό «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» (επίσηµο δελτίο της εκκλησίας της Ελλάδος) δεν πιστεύει κανείς στα µάτια του. Η Μητρόπολη Χίου (έγγραφο δίπλα) ούτε λίγο ούτε πολύ προκηρύσσει θέσεις για την κάλυψη ιερέων στους Ναούς Αγ. Γάλακτος, Μελανειούς, Χαλάνδρων, Αφροδισίων, Κεράµου, Λεπτοπόδων, Εγρηγόρου, Σιδηρούντας, Κατάβασης, Κηπουριών, Φυτών και Σπαρτούντας, αφήνοντας απ’ έξω την «καυτή πατάτα» που λέγεται κάλυψη των Ιερών Ναών στην Ερειθιανή, την Παναγία Συριώτισσα, αλλά και τον ίδιο το Μητροπολιτικό Ναό, του οποίου ο ιερέας συνταξιοδοτήθηκε.

Και το ερώτηµα είναι, µπορεί ο Σύνδεσµος Κληρικών να επιχαίρει γιατί ικανοποιήθηκε αίτηµά του για προκήρυξη κάλυψης των κενών θέσεων, αλλά η Μητρόπολη αυτό κατάλαβε; Με τη λογική ότι αφήνουν τη Μητρόπολη χωρίς παπά, ψάχνοντας ήρωα να αναλάβει το µέγα ποίµνιο του... Μελανειούς γιατί δεν προκηρύσσουν θέση και για την εκκλησία Αντιψάρων;

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, σελ. 1 και 5 (20/4/2011):

ΕΝΑ ΒΗΜΑ πιο κοντά
  • ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΙΕΡΕΩΝ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
  • ΙKANΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ
Δικαίωση του Συνδέσμου Κληρικών κι ένα βήμα προς θετική κατεύθυνση από πλευράς Μητρόπολης αποτελεί η δημοσίευση στο περιοδικό ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Επίσημον Δελτίον της Εκκλησίας της Ελλά δος), της προκήρυξης για την κάλυψη συνολικά 12 οργανικών θέσεων τακτικών εφημερίων σε ενορίες του νησιού μας.
Η προκήρυξη των θέσεων των ιερέων αποτελεί ένα από τα βασικότερα αιτήματα του Συνδέσμου Κληρικών Χίου που διατυπώθηκε επισήμως από το 2008 κι αποτέλεσε και την αφορμή για να διαρραγούν οι σχέσεις του συνδέσμου με τη Μητρόπολη. 
Από το 2008 ο σύνδεσμος υποστήριζε ότι «Για κάθε κενή εφημεριακή θέση πρέπει να ακολουθείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. 
Έχουμε άπειρα παραδείγματα από το επίσημο δελτίο «Εκκλησία», όπου οι ιερές μητροπόλεις προκηρύσσουν τις κενές θέσεις βάσει των κατωτέρω διατάξεων:
Άρθρο 38 § 2 του Ν. 590/1977
Άρθρα 33 – 37 υπ’ αριθ. 2/1969 Κανονισμού της Ιεράς Συνόδου περί Ιερών Ναών και Εφημερίων.
Για το διάστημα μέχρι την οριστική πλήρωση της κενής οργανικής θέσεως ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι προσωρινά διοικητικά καθήκοντα στις χηρεύουσες ενοριακές θέσεις πρέπει να ανατίθενται στους ιερείς-εφημερίους των όμορων ενοριών και να μην συγκεντρώνονται σε ένα πρόσωπο περισσότερες αρμοδιότητες».

Έστω και με καθυστέρηση
Τρία χρόνια αργότερα έρχεται η δημοσίευση από μόνη της να αποδείξει περίτρανα ότι η Μητρόπολη όφειλε από τότε και γι΄ αυτό προχώρησε τώρα στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων από κληρικούς με απόφαση Μητροπολίτη στις 21 Φεβρουαρίου 2011 και με περιθώριο κατάθεσης των δικαιολογητικών μέσα σε ένα μήνα. Πέρα από τις 12 που προκηρύχθηκαν ο σύνδεσμος έχει ζητήσει κατά το παρελθόν την προκήρυξη κι άλλων θέσεων σε κεντρικές ενορίες οι οποίες να υποθέσουμε, καλή τη πίστει, ότι θα ακολουθήσουν.

Οι θέσεις
Η αρχή γίνεται σε 12 ενορίες μικρών χωριών κυρίως της Βόρειας Χίου και συγκεκριμένα στους Ιερούς Ναούς:
Αγ. Παρασκευής Αγ. Γάλακτος, Ταξιαρχών Μελανιούς, Αγ. Παρασκευής Χαλάνδρων, Αγ. Μάμαντος Αφροδισίων, Αγ. Παντελεήμονος Κεράμου, Γενεθλίων Θεοτόκου Λεπτοπόδων, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Εγρηγόρου, Αγ. Γεωργίου Σιδηρούντος, Αγ. Ματρώνης Καταβάσεως, Αγ. Παντελεήμονος Κηπουριών,  Αγ. Παρασκευής Φυτών και Προφήτου Ηλία Σπαρτούντος

ΠΑΤΡΙΔΑ ραδιόφωνο-τηλεόραση (20/4/2011):

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΝΗ 20.04.11
ΑΦΗΝΕΙ ΕΞΩ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΡΕΙΘΙΑΝΗ
Οι Άγιες μέρες του Πάσχα φαίνεται να φέρνουν πιο κοντά το Σύνδεσμο Κληρικών Χίου και την Ιερά Μητρόπολη, μετά την κίνηση των γραφείων να προκηρύξει 12 θέσεις ιερέων σε κενές ενορίες στα χωριά της Αμανής, την ίδια στιγμή βέβαια που χωρίς εφημέριο μένουν τόσο ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός όσο και η Παναγία Ερειθανή, μετά την συνταξιοδότηση των κληρικών τους. 
Αναμφίβολα η κίνηση της προκήρυξης θέσεων είναι μια κατάκτηση του Συνδέσμου Κληρικών, που από την αρχή της λειτουργίας του είχε θέσει το συγκεκριμένο αίτημα, της νόμιμης πλήρωσης των κενών θέσεων αλλά και μια ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά του Σεβασμιότατου για να γεφυρωθούν οι αποστάσεις με τα μέλη του Συνδέσμου. 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, σχολιάζοντας το γεγονός, σε επικοινωνία που είχαμε, είπε χαρακτηριστικά «είναι μια δικαίωση δεδομένου ότι σχεδόν 30 χρόνια είχαν να προκηρυχτούν στην Μητρόπολη μας θέσεις ιερέων, είναι σημαντικό ότι έρχεται η δικαίωση αυτή τη στιγμή». 
Ωστόσο απορίας άξιο είναι το ότι η Μητρόπολη «άφησε έξω» από την προκήρυξη δυο βασικές ενορίες με πολυπληθή ποίμνιο όπως η Μητρόπολη και η Ερειθιανή και επέλεξε να προκηρύξει θέσεις για ενορίες σε χωριά με λιγοστούς κατοίκους όπως το Μελανιός και το Αγ. Γάλας. Το γεγονός αυτό δεν θέλησε προς το παρόν να σχολιάσει ο π. Κωνσταντίνου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πλήρωση και των υπολοίπων 20 κενών εφημεριακών θέσεων, λέγοντας ότι σχόλια και επισημάνσεις θα γίνουν μετά την Μεγάλη Εβδομάδα... Αναστάσιμα!»

Οι 12 θέσεις είναι στους Ιερούς Ναούς: Αγ.Παρασκευής Αγ. Γάλακτος, Ταξιάρχών Μελανιούς, Αγ. Παρασκευή Χαλάνδρων, Αγ. Μάμαντος Αφροδίσια, Αγ. Παντελεήμονος Κεράμου, Γενεθλίων Θεοτόκου Λεπτοπόδων. Μεταμορφώσεως Εγρηγόρου, Αγ. Γεωργίου Σιδηρούντας, Αγ.Ματρώνης Κατάβασης, Αγ. Παντελεήμονος Κηπουριών, Αγ. Παρασκευής Φυτών και Προφήτου Ηλία Σπαρτούντας.

Εφημερίδα Η ΑΛΗΘΕΙΑ, σελ. 3 (22/4/2011):

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΠΑ ΣΤΑ... ΑΝΤΙΨΑΡΑ 
Χωρίς ιερέα η Αγία Μαρκέλλα!

ΘΕΜΑ πλήρωσης των θέσεων ιερέων στα ιερά προσκυνήµατα της Αµανής όπως της Αγίας Μαρκέλλας, της Μονής Μουνδών  και του Αγίου Γάλακτος βάζει έστω και εµµέσως η κίνηση «Αµανή 19».  
«Θεωρούµε αδιανόητο τέτοιας εµβέλειας ιερά προσκυνήµατα να παραµένουν κλειστά», έλεγε ένα από τα ιδρυτικά µέλη της κίνησης ο Νίκος Γεωργούλης, ζητώντας από την Μητρόπολη «έστω και αν κινούµαστε αντικανονικά», να γίνει µια ανάλογη µε της Αγίας Μαρκέλλας ρύθµιση ώστε ιερείς από τα γύρω χωριά να λειτουργούν εκεί.   
«Επικροτούµε την κίνηση της Μητρόπολης για προκήρυξη θέσεων ιερέων στα αποµακρυσµένα χωριά αφού ας µην ξεχνάµε ότι ο ήχος της καµπάνας στα χωριά αυτά ηχεί παρηγορητικά αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν ιερείς εκεί όπου οι µόνιµοι κάτοικοι είναι λιγότεροι και από  δέκα άτοµα...», σχολίασε. Όπως θετικά µίλησε και για την ανταπόκριση που έτυχε το αίτηµα τους για να τελείται παράκληση στο εκκλησίασµα της Αγίας Μαρκέλλας κάθε Κυριακή από ιερέα γειτονικού χωριού. «Θα µπορούσε κάτι ανάλογο να γίνει και  στα άλλα δύο προσκυνήµατα, όπως ανάλογη ρύθµιση θα µπορούσε να γίνει και για τα χωριά που δεν έχουν ιερέα ώστε και αυτοί να εξυπηρετούνται»,σηµείωσε. Γ.Π. 

ChiosNews.com (21/4/2011):

Δικαίωση του Συνδέσμου - Η Ιερά Μητρόπολη Χίου προκηρύσσει κενές οργανικές θέσεις τακτικών εφημερίων!

Με αυτό τον τίτλο υποδέχεται ο Σύνδεσμος Κληρικών στο blog του //syndesmosklchi.blogspot.com,, ,την προκήρυξη στο Περιοδικό ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Επίσημον Δελτίον της Εκκλησίας της Ελλάδος), Μάρτιος 2011, σελ. 194

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: