Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Και παπάς και ζευγάς - part time ιερείς

Το πρωί με πολιτικά στη δουλειά και την Κυριακή με ράσα
Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΥΣΗ στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μ ε τις χειροτονίες νέων κληρικών βρήκε η Ελλαδική Εκκλησία. Μετά την αμετάκλητη απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, που έκανε σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξαίρεση στο καθεστώς -μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις- ούτε για τους κληρικούς, οι ιεράρχες αποφάσισαν αν ακολουθήσουν άλλη οδό...
Θα χειροτονούν και κληρικούς που εργάζονται, έτσι ώστε να έχουν κανονικά το μισθό τους. "Αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι αναγκασμένος αν πηγαίνει στη δουλειά του με τα ράσα", μας είπε μητροπολίτης της Β. Ελλάδας.
Παρόμοιες περιπτώσεις ήταν ελάχιστες στο παρελθόν όσον αφορά την Ελλαδική Εκκλησία και επρόκειτο κυρίως γι καθηγητές πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Real naews, το αμέσως επόμενο διάστημα θα χειροτονηθούν ένας τραπεζικός υπάλληλος και ένας πανεπιστημιακός γιατρός, οι οποίοι θα είναι ουσιαστικά οι πρώτοι που θα μπορούν να ιερουργούν ενώ παράλληλα το πρωί θα ασκούν κανονικά τα επαγγέλματά τους χωρίς άμφια.
Η αναγκαστική αλλαγή ρότας από την Ελλαδική Εκκλησία, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν δημιουργεί πρόβλημα στους κανόνες της και για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνουν μητροπολίτες, δεν θα χρειαστεί συνοδική απόφαση. "Η κάθε χειροτονία θα εξεταστεί κατά περίπτωση από τον επίσκοπο της κάθε περιοχής", τονίζουν χαρακτηριστικά.
Θετικός ο Αρχιεπίσκοπος 
Θετικός σ' αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να είναι και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς τα προβλήματα από τις κενές θέσεις δεν λείπουν ούτε στην πρωτεύουσα, όπου λειτουργούν οι περισσότεροι κληρικοί. Δεν αποκλείεται τη θέση του αυτή να την κάνει γνωστή κι στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου ακόμα και οι "διστακτικοί" ιεράρχες να προχωρήσουν σε χειροτονίες πολιτών που ήδη εργάζονται. Οι περιπτώσει, αυτή τη στιγμή, δεν είναι πολλές, ωστόσο η διοίκηση της Εκκλησίας εκτιμά πως, με αυτή την κίνηση, δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός τους. 
Αναμένεται, επίσης, να υπάρξουν και αντιδράσεις από τους λεγόμενους "σκληρούς" μητροπολίτες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να κυκλοφορούν ιερείς με πολιτικά και ζητούν την απευθείας σύγκρουση με την κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα, καθώς εκατοντάδες νέοι που φοιτούν στις εκκλησιαστικές σχολές θα μείνουν εκτός "νυμφώνος". Ήδη, πάντως, στη Μητρόπολη του Βόλου αλλά και σε άλλες μητροπόλεις, οι ιεράρχες προχώρησαν σε χειροτονίες κληρικών οι οποίοι έχουν δεχθεί να μείνουν απλήρωτοι μέχρι να έλθει η έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως, αρκετές εκκλησίες -κυρίως στην περιφέρεια- αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη κληρικών, κάτι που θα φανεί ιδιαίτερα την περίοδο της Μ. Εβδομάδας.

Πηγή: Realnews (7/4/2011, σελ. 43)

Δεν υπάρχουν σχόλια: