Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΘΟΡΥΒΗΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟ

Γράφει η εφημερίδα "Η Αλήθεια":



ΣΙΔΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ, ΠΟΡΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ

Εκκλησίες φρούρια

ΘΟΡΥΒΗΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟ


21/5/2010

Ο φόβος για νέα κλοπή επιβάλλει τη μετατροπή της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου σε φρούριο, ενώ ενδέχεται το δρόμο αυτό να ακολουθήσουν κι άλλοι μετά τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων σε ναούς. Όπως δήλωσε ο ιερέας του Αγ. Ιωάννου, Νικόλαος Μακρής, σκοπεύουν να τοποθετήσουν σιδεριές στα παράθυρα και να θέσουν σε λειτουργία σύστημα συναγερμού, αποτρέποντας στο μέλλον επίδοξους διαρρήκτες που στην προκειμένη περίπτωση δε φαίνεται να έχουν το… Θεό τους.
Εμφανώς σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος ο ιερέας, που επί 15 χρόνια είναι εφημέριος στη συγκεκριμένη ενορία, χωρίς μέχρι τώρα να σημειωθεί κανένα κρούσμα κλοπής, σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» σημείωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβη, κάτω από το σπίτι του!
«Ευτυχώς ο καλός Θεός με προστάτεψε και δεν κατέβηκα, σε περίπτωση που με ειδοποιούσαν να πάω να μεταλάβω κάποιον άνθρωπο στις 2 με 3 τα μεσάνυχτα, διότι αν έμπαινα μέσα ήρεμος, χωρίς να αντιληφθώ κάτι, ίσως αυτοί και από αντίδραση να με σκότωναν» , ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ασημόπληκτη εικόνα του Αγίου Ιωάννου γυμνή από τα 15-17 χρυσά στην πλειοψηφία τους τάματα των πιστών. 
Την ίδια τύχη είχε και η εικόνα του Αγίου Εφραίμ από την οποία αφαίρεσαν πέντε χρυσά δαχτυλίδια, μία καδένα και ένα σταυρό επίσης χρυσά καθώς και αρκετά χρυσά τάματα.

Ο ή οι εισβολείς, που την Κυριακή τα ξημερώματα μπήκαν στο ναό, εκτός από τα δύο παγκάρια που τα άνοιξαν παίρνοντας το περιεχόμενό τους (περίπου 500 ευρώ), αφαίρεσαν τα τάματα που υπήρχαν στις εικόνες (ακόμη και τα πιο μικρής αξίας), τα οποία όμως υπάρχουν σε φωτογραφίες και πιθανά να βοηθήσουν στο έργο που καλείται να φέρει σε πέρας η Αστυνομία για τον εντοπισμό του δράστη – δραστών.
«Φώναζα στους πιστούς να μην αφήνουμε τα τάματα και να τα πηγαίνουμε στη θυρίδα, αλλά ήθελαν να τα βλέπουν. Ο Δεσπότης έχει πει επανειλημμένως να τα κρύβουμε», σχολίασε ο ιερέας.

Τσακισμένο το φιλόπτωχο ταμείο, ενώ το παγκάρι της εκκλησιάς εξαφανίστηκε.

Εκείνο που πλήγωσε περισσότερο τον παπα –Νικόλα ήταν ότι η… χάρη των δραστών έφτασε μέχρι το ιερό και από μια βιτρίνα που υπήρχε πίσω από το Ευαγγέλιο και τα δισκοπότηρα έκλεψαν κάποια φακελάκια με χρήματα (περίπου 400 ευρώ) τα οποία προορίζονταν για άπορους, για παιδιά με προβλήματα υγείας κ.λπ.
Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ότι εκείνοι που χτύπησαν στο συγκεκριμένο ναό, είχαν γνώση του χώρου και δεν ήταν ερασιτέχνες, αφού φεύγοντας έχυσαν λάδι προκειμένου, όπως είπε ο ιερέας, να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.
Μια θρασύτατη κλοπή, που σίγουρα πρέπει να ταρακουνήσει και τους πιο εφησυχασμένους, όπως χθες μετέφεραν στελέχη της Αστυνομίας, προκειμένου να λαμβάνονται τα όποια μέτρα ασφάλειας και κυρίως να αποφεύγονται κινήσεις αθωότητας, όπως είναι το να αφήνουμε τις πόρτες ανοιχτές, τα κλειδιά μας «κρυμμένα» στα γνωστά σημεία κ.ο.κ.
Χρ. Ψ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: