Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΑΝΑΣΤΑΤΑ ΤΑ ΛΕΠΤΟΠΟΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΣΕΙ ΙΕΡΕΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟ ΤΟΥΣ

Έγραψε η εφημερίδα "Πολίτης" στις 12 Μαΐου 2010 (πρωτοσέλιδο και σελίδα 6) :

ΤΥΦΛΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ
ή... πρώτης τάξεως δικαιολογία;


Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΙΕΡΕΑ, ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΛΕΠΤΟΠΟΔΑ, ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΓΑΜΙΑΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ!

Ποιο ήταν το αμάρτημα;
«ΚΟΠΗΚΕ» ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ 8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ή  ΕΠΕΙΔΗ Η ΣΥΜΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ;


Όπως έφευγε σαστισμένος και πικραμένος από τον πνευματικό χώρο, το μόνο που άκουσε πίσω του ήταν ο θόρυβος από τις βαριές πόρτες που μόλις έκλειναν ερμητικά. Αρνούνταν να πιστέψει αυτό που μόλις πριν λίγη ώρα είχε συμβεί. 
«Δεν μπορείς να γίνεις παπάς. Είχες προγαμιαία σχέση και απέκτησες παιδί στους 8 μήνες από την ημέρα του γάμου σου», του είπαν.«Μα είναι δυνατόν;», απορούσε ο «αποδιοπομπαίος τράγος», καθώς απομακρύνονταν από τα γραφεία της Μητρόπολης. Φυσικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η συνέχεια μιας άρνησης που ξαφνικά εκδηλώθηκε από τον άνθρωπο που πριν λίγο καιρό τον είχε διαβεβαιώσει ότι, εφόσον επιθυμεί να γίνει
ιερέας, μια πόρτα στη Χίο και μια εκκλησιά στα Βορειόχωρα θα τον περίμενε.
Ο ίδιος ο Σεβασμιότατος, που πριν λίγο καιρό γινόταν δέκτης της επιθυμίας ενός νέου ανθρώπου να γίνει ιερέας και να υπηρετήσει το Θεό από τα «κοσμικά» Λεπτόποδα, τώρα δεν άκουγε κουβέντα…


Παπάς στα Λεπτόποδα…
Η ιστορία που καταδεικνύει για άλλη μια φορά ότι πίσω από κλειστές πόρτες κανείς δεν μπορεί να προδικάζει τι συμβαίνει, έχει πρωταγωνιστή έναν Χιώτη που διέμενε με τη γυναίκα του και το παιδί του στην Αθήνα. Νοσταλγώντας καθημερινά τον τόπο των γονιών του, τα Λεπτόποδα, ο πατέρας της οικογένειας ανακοίνωσε με καμάρι την απόφαση που πήρε. «Θέλω να γίνω ιερέας στην Αμανή…». Ο γιος του, μόλις είχε περάσει φοιτητής και με κάθε φυσικότητα θα ακολουθούσε πλέον το δικό του μέλλον.
Η γυναίκα του δεν έφερε καμία αντίρρηση και όλα έδειχναν ότι μια καμπάνα θα χτυπούσε ακόμη.


Τα άφησε όλα
Οι δυο σύζυγοι, μετά τη διαβεβαίωση της Ιεράς Μητρόπολης Χίου άρχισαν να προγραμματίζουν από κοινού τα επόμενα βήματα. Αποφάσισαν με τα χρήματα που είχαν μαζέψει να φτιάξουν το πατρικό τους στα Λεπτόποδα, που έμελλε να γίνει ο νέος τόπος κατοικίας. Παράλληλα, θα ξεκινούσε και ο ίδιος τη διαδικασία για τη χειροτονία του. Για να λυθούν τα χέρια τους παραιτήθηκαν και οι δυο από τις δουλειές τους στην Αθήνα, όπου εργάζονταν ως ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Η είδηση στα Λεπτόποδα και στα γύρω χωριά έγινε αποδεκτή με μεγάλη χαρά.
Σε λίγο καιρό θα άκουγαν ξανά το χτύπο της καμπάνας. Η Αμανή θα κέρδιζε μια ακόμη μόνιμη οικογένεια, και άλλο ένα φως θα σιγοφώτιζε στην άκρη των βουνών, θυμίζοντας στον περαστικό ότι εδώ ζουν άνθρωποι…

Η Συμμαρτυρία
Φτάνοντας για δεύτερη φορά στη Μητρόπολη του ανέφεραν την προϋπόθεση της «Συμμαρτυρίας», δηλαδή της πράξης εκείνης όπου κάποιος πατέρας της εκκλησίας υπογράφει κείμενο, σύμφωνα με το οποίο βεβαιώνει την Μητρόπολη για το ποιόν, την ορθότητα των προθέσεων, την πίστη και την αφοσίωση του «εξεταζόμενου» ιερέα στο έργο της Εκκλησίας και ουσιαστικά είναι συνυπεύθυνος για τη χειροτονία του.
Χωρίς να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις ο ενδιαφερόμενος στις 29 Μαρτίου ταξίδεψε στην Αθήνα και έλαβε «Συμμαρτυρία» από ιερέα της Μητρόπολης Νικαίας.

Η εμπλοκή
Επιστρέφοντας με το απαραίτητο έγγραφο στο χέρι, πήγε και πάλι στη Μητρόπολη, όμως δεν τη δέχθηκαν, παροτρύνοντάς τον να απευθυνθεί σε Χιώτη ιερέα, με τον οποίο θα έπρεπε να έρθουν από κοινού στη Μητρόπολη και να συναντηθούν με τον Σεβασμιότατο.
Έτσι ο ενδιαφερόμενος απευθύνθηκε στον ιερέα
Ι. Κοντό από την Ποταμιά που αποδέχθηκε και έβαλε την υπογραφή του στη «Συμμαρτυρία», ενημερώνοντας παράλληλα τον ενδιαφερόμενο ότι ενδεχομένως, λόγω των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ του Συνδέσμου Κληρικών, στον οποίο μετέχει, και της Μητρόπολης, η «Συμμαρτυρία» να μη γινόταν αποδεκτή…
Την επόμενη κιόλας, ο ενδιαφερόμενος, μαζί με έναν συγχωριανό του και τον παπα-Ι. Κοντό, πήγαν στη Μητρόπολη.
Αφού περίμεναν λίγη ώρα, πέρασαν το κατώφλι του γραφείου του Σεβασμιότατου, όπου έκπληκτοι άκουσαν τον ίδιο να αναφέρει ότι δεν μπορεί να χειροτονηθεί ιερέας, καθώς το παιδί του είχε γεννηθεί 8 μήνες μετά το γάμο του, και άρα είχε προγαμιαία σχέση με τη σύζυγο του, γεγονός που στερεί δια βίου το δικαίωμα της χειροτονίας, όπως ορίζουν οι εκκλησιαστικοί κανόνες.
«Ξεχάστε το. Δεν μπορεί να γίνει ιερέας», αναφέρθηκε στη συνάντηση. Ο ενδιαφερόμενος, σκεπτόμενος ότι είχε εγκαταλείψει τη δουλειά του, είχε αφήσει το σπίτι του, είχε κάνει έξοδα για να φτιάξει το νέο σπίτι στα Λεπτόποδα, σχεδόν κέρωσε. Ειδικά όταν για την ενέργειά του, τον είχαν παροτρύνει από τη Μητρόπολη. 
Οι παρευρισκόμενοι έγιναν έξαλλοι. «Πώς είναι δυνατόν ο Μητροπολίτης Χίου να μη δέχεται ένα νέο άνθρωπο για ιερέα; Όλοι γνωρίζουμε ότι νέοι ιερείς δεν υπάρχουν. Δεν γίνονται πια εύκολα. Ποιος θα δεχθεί να αναλάβει ενορία στην Αμανή; Δε μιλάμε για τη Ευαγγελίστρια και τον Αγ. Ιάκωβο, μιλάμε  για τα Λεπτόποδα… Ποιοι και πώς απορρίπτουν την ανάγκη μιας αρμαθιάς ανθρώπων να έχουν ιερέα; Είναι απαράδεκτο και κατακριτέο. Άραγε δεν έχει παρατυπήσει ποτέ και κανείς μέσα στη Μητρόπολη; Όλα λειτουργούν με τους Κανόνες;», υποστηρίζει στον «π» ένας οργισμένος Λεπτοποδούσης.
Η εναλλακτική λύση
Οι επανειλημμένες απόπειρες κατοίκων από τα Λεπτόποδα να κάμψουν την αρτηριοσκληρωτική προσκόλληση στους εκκλησιαστικούς κανόνες δεν απέδωσαν. Το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος ο Σεβασμιότατος προ σφέρθηκε να βοηθήσει να χειροτονηθεί ο ενδιαφερόμενος σε άλλη Μητρόπολη! Προφανώς εκεί η θρησκευτική ανοχή στην προγαμιαία σχέση θα ήταν μεγαλύτερη.
Στα αναστατωμένα Λεπτόποδα υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια χειροτονίας υπονομεύτηκε από τη στιγμή που η «συμμαρτυρία» κατατέθηκε από μέλος του Συνδέσμου Κληρικών.
Αυτό υποπτεύουνται ότι ήταν το αρχικό σφάλμα, που έκανε το επιτελείο του Σεβασμιότατου να ανατρέξει στα οικογενειακά αρχεία του ενδιαφερόμενου. Και φέρονται αποφασισμένοι να κινηθούν δυναμικά το επόμενο διάστημα, απαιτώντας ιερέα για το χωριό τους.
Όσο για το θύμα της υπόθεσης; Επιχειρεί να φτιάξει ξανά τη ζωή του από το μηδέν στην κόλαση της Αθήνας, την ώρα που το Δ.Ν.Τ. προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας στο 15%.
Ν.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: