Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Αποφάσεις Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 4ης Μαΐου 2010

Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Μάιο

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 4 Μαΐου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ενημέρωσε εγγράφως την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ότι, ως Τοποτηρητού της καταργηθείσης Μητροπόλεως Αττικής, μετά τη διχοτόμηση της Μητροπόλεως αυτής σε δύο επί μέρους Ιερές Μητροπόλεις Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού και Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών, και την κατανομή του Αρχείου, περιήλθαν σε γνώση του νέα στοιχεία επί της Αρχιερατείας του τέως Μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονα, τα οποία άπτονται θεμάτων διαχειριστικής νομιμότητας, που χρήζουν περαιτέρω διερευνήσεως. Γενομένης συζητήσεως απεφασίσθη να ανατεθεί στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ως Τοποτηρητού της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως, να προβεί σε κανονικές ανακρίσεις, σύμφωνα με το άρθρο 100 του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας».

Με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αναστέλλονται για ένα έτος οι καθιερωμένες Ειρηνικές Επισκέψεις στις ομόδοξες Εκκλησίες, λόγω της επιβαλλομένης λιτότητας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος για να παραστούν :
– Στο Φόρουμ διαλόγου των Ευρωπαϊκών Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά του αντιστοίχου Συμβουλίου Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
– Στο 18ο «Διαχριστιανικό Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξης Πνευματικότητας», που θα πραγματοποιηθεί στο Bose της Ιταλίας, από 8ης έως 11ης Σεπτεμβρίου ε.ε.
– Στο 8ο Διεθνές Λειτουργικό Συμπόσιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Bose της Ιταλίας το από 3ης έως 5ης Ιουνίου ε.ε..

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεδέχθη πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου, να παραστεί η Εκκλησία της Ελλάδος δι’ εκπροσώπου της στις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Κορέα με την ευκαιρία της συμπληρώσεως εκατόν δέκα ετών παρουσίας της Ορθοδοξίας στην Χώρα της Άπω Ανατολής. Την Εκκλησία θα εκπροσωπήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλος, ο οποίος θα μεταβεί εκεί δι’ ιδίων εξόδων.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: