Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Εκλογές για τις Μητροπόλεις Κηφισίας, Ιλίου και Λαγκαδά

Γράφει το Amen.gr:

Tου Νίκου Παπαχρήστου

Την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε την Τετάρτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. H Σύνοδος θα συνέλθει από τις 10 έως 12 Μαΐου προκειμένου να προχωρήσει στην πλήρωση των κενών Μητροπόλεων Κηφισίας και Ιλίου και της χηρεύουσας Μητροπόλεως Λαγκαδά. Επίσης θα γίνει και η εκλογή δύο βοηθών επισκόπων.

Σε ό,τι αφορά τις δύο πρώτες Μητροπόλεις, που δημιουργήθηκαν από τη διχοτόμηση της Μητροπόλεως Αττικής, στελέχη της Ιεράς Συνόδου, αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η πλήρωσή τους ύστερα και από τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι ο κ.Ιερώνυμος έλαβε τη διαβεβαίωση του κ. Βαρθολομαίου πως δεν θα υπάρξει αντίδραση του Πατριαρχείου αν η Αθήνα προχωρήσει σε εκλογές, ανεξάρτητα από την πορεία της υποθέσεως του τέως Μητροπολίτη Παντελεήμονα στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να επιστρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδος τον φάκελο της εκκλήτου προσφυγής του τέως Μητροπολίτη Αττικής προκειμένου να δικασθεί σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και ακολούθως η απόφαση να κοινοποιηθεί στο Φανάρι για την τελική κρίση.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Πατριαρχείου κοινοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Εκκλησία της Ελλάδος οπότε και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες το γράμμα του Πατριαρχείου δε διαφέρει από το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα. 

Οι υποψήφιοι για τις Μητροπόλεις Κηφισίας και Ιλίου

Υπενθυμίζεται ότι για την Μητρόπολη Κηφισίας επικρατέστερος φέρεται ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Κύριλλος Μυσιακούλης ενώ τη Μητρόπολη Ιλίου, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσουν ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Δικαιάκος – Διευθυντής του ιδιαιτέρου Αρχιεπισκοπικού Γραφείου και πνευματικό τέκνο του κ. Ιερωνύμου- και ο Αρχιμ. Ιερόθεος Καλογερόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της παλαιάς Μητροπόλεως Αττικής και τώρα της νεοσυσταθείσας Μητροπόλεως Κηφισίας. Ο κ. Ιερόθεος στηρίζεται από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο και διακριτικά από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο.

Το ενδεχόμενο μετακίνησης του Μητροπολίτη Λήμνου Ιεροθέου στο Ίλιο δεν συζητείται πλέον αφού το μεταθετό δεν επιτρέπεται από την Πατριαρχική Πράξη του 1928.

Οι υποψηφιότητες για τον Λαγκαδά

Για την Μητρόπολη Λαγκαδά ως ισχυρή υποψηφιότητα εμφανίζεται αυτή του Αρχιμ. Ιωάννη Τασσιά, πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ενώ ο Μητροπολίτης Βεροίας προωθεί την υποψηφιότητα του πρωτοσυγκέλλου του Αρχιμ. Γεωργίου Χρυσοστόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τοπικοί παράγοντες του Λαγκαδά, με επιστολές τους προς την Ιερά Σύνοδο, ζητούν την εκλογή του πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμ. Γερμανού Γαλάνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: