Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Δεύτερη έκτακτη συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 11 Μαΐου 2010, στη δεύτερη Έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Νικοδήμου, Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, Λήμνου κ. Ιεροθέου, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και Κυθήρων κ. Σεραφείμ, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.
Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Προ της ενάρξεως των εργασιών της σημερινής Ημερησίας Διατάξεως, οι νεοεκλεγέντες Μητροπολίτες και Επίσκοποι έδωσαν ενώπιον του Σώματος της Ιεραρχίας το Μικρό Μήνυμα. Κατόπιν μετέβησαν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, όπου χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία των Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών, οι Θεοφιλέστατοι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ Αθηναγόρας και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, και οι Θεοφιλέστατοι εψηφισμένοι Επίσκοποι Τανάγρας κ. Πολύκαρπος και Φωτικής κ. Διονύσιος, έδωσαν κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, τα Μεγάλα Μηνύματα.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος Πρόεδρος και οι Σεβασμιώτατοι επέστρεψαν στην Αίθουσα των Συνεδριάσεων της Ιεραρχίας, όπου άρχισαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, σύμφωνα με την θεματολογία της Ημερησίας Διατάξεως.

Στην αρχή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος εισηγήθηκε το θέμα «Εικόνα του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας σήμερα». Επί της εισηγήσεως ακολούθησε ευρεία συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Ηλείας κ. Γερμανός, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ώστε με αυτό τον τρόπο να σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσεως. Επιπλέον να προβληθεί το ήδη επιτελούμενο έργο με την έκδοση ενός τόμου και την δημιουργία ενός ψηφιακού δίσκου (dvd), στα οποία θα καταγράφεται αυτό.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος εισηγήθηκε το θέμα «Ενδογενή και Εξωγενή Προβλήματα της Ιερατικής διακονίας στην σημερινή Κοινωνία». Επί της εισηγήσεως ομίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο.

Οι χειροτονίες των Θεοφιλεστάτων εψηφισμένων Μητροπολιτών και Επισκόπων θα τελεσθούν ως εξής :
Την Πέμπτη 13 Μαΐου 2010, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, θα τελεσθεί η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρου.
Την Πέμπτη 13 Μαΐου 2010, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Καισαριανής, θα τελεσθεί η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Φωτικής κ. Διονυσίου.
Την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010, στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων, θα τελεσθεί η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου.
Την Κυριακή 16 Μαΐου 2010, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης θα τελεσθεί η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου.
Τo Σάββατο 22 Μαΐου 2010, με την κανονική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, στην Ιερά Μονή Αναλήψως Σκούρτων Βοιωτίας, θα τελεσθεί η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Τανάγρας κ. Πολυκάρπου.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: