Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 12 χρόνια (2008-2020) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013

Αποφάσεις Δ.Ι.Σ. μηνός Δεκεμβρίου 2013

Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Δεκέμβριο

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την θλίψη της και τα θερμά Της συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Αστυνομικού Ηλία Κωστένη, που έχασε την ζωή του κατά την ώρα του καθήκοντος, την Κυριακή τα ξημερώματα στο Βροντερό Φλώρινας.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε για τις προσωπικές του ενέργειες καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις αναιτίως απαχθείσες δώδεκα Μοναχές από την Ιερά Μονή Αγίας Θέκλας του Πατριαρχείου Αντιοχείας, στην πόλη Μααλούλα της Συρίας. Οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνεδροι εξέφρασαν την ευχή και την ελπίδα για το αίσιο πέρας της ως μη ώφειλε περιπέτειας των Μοναζουσών καθώς και των δύο Αρχιερέων, των οποίων τα ίχνη αγνοούνται από τον Απρίλιο του 2013.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε αρμοδίως από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για τις κανονικές και νόμιμες διαδικασίες διερεύνησης υποθέσεων Κληρικών των επαρχιών τους, στις οποίες και προέβησαν κατόπιν δημοσιευμάτων εντύπων και αναρτήσεων διαδικτυακών τόπων. 

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος περαιτέρω, αποφάσισε να αποστείλει επιστολή σε έντυπο, που το τελευταίο χρονικό διάστημα προβαίνει συστηματικά σε αναφορές σχετικά με υποτιθέμενο σκάνδαλο Αρχιερέως της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον οποίο δεν κατονομάζει, και να ζητήσει την άμεση υποβολή στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου, όλων των σχετικών στοιχείων, προκειμένου να κινήσει αυτόματα τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους Ιερούς Κανόνες και τους Νόμους του Κράτους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενέκρινε το κείμενο «Προς τον Λαό» σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, μηνός Οκτωβρίου 2013, με θέμα «Ο Θεσμός της Οικογένειας», το οποίο θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς και θα δοθεί στον Τύπο.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Τρίτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Δεκέμβριο

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καταθέτει την κοινή Της αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, καθώς καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπο περιφρονείται και ο ιερός του χαρακτήρας υποτιμάται, ενώ απαξιώνεται κάθε ευγενής προοπτική του. Όμως, ο,τι αποϊεροποιείται, ευτελίζεται. Και ο,τι ευτελίζεται, πωλείται πιο εύκολα στην αγορά.

Έτσι συμβαίνει και σήμερα και με τις εκτροπές του οικογενειακού θεσμού που μεταμφιέσθηκαν σε εναλλακτικές μορφές οικογένειας, όπως το κυοφορούμενο σύμφωνο συμβίωσης. Η οικογένεια δεν θεωρείται πια «μικρή Εκκλησία», αλλά μετατρέπεται σε απλό σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτό τον τρόπο, όμως, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η αποτυχία των ανθρωπίνων σχέσεων. Αυτή η ανθρώπινη σχέση προϋποθέτει την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, με όσα επιχρίσματα και αν καλλωπισθεί η σχέση, δεν έχεις τίποτα.

Η Εκκλησία μας καλείται να διαμορφώσει τη μαρτυρία της, καθώς και την ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των νέων εναλλακτικών σχημάτων του ιδιωτικού βίου της εποχής μας, που αντιστρατεύονται την παραδοσιακή οικογένεια ενώ περιφρονούν τη διδασκαλία Της, η οποία σκοπό έχει την ενδυνάμωση των μελών της στη έμπονη πορεία τους προς τη Βασιλεία του Θεού, λαμβάνοντας σοβαρά υπ ὄψιν Της όλα τα φαινόμενα που αλλοιώνουν τον οικογενειακό βίο.

Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Προέδρου, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας και κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Εκκλησίας και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα κοινωφελή εκκλησιαστικά Ιδρύματα, λόγω αδυναμίας της καλύψεως των εξόδων, εξαιτίας της υψηλής φορολογήσεως και της μη εγκαίρου καταβολής των νοσηλείων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μετά από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο ομίλησαν και οι Συνοδικοί Ιεράρχες για ανάλογα προβλήματα.

Ο κ. Υπουργός, απαντώντας στις τοποθετήσεις του Μακαριωτάτου και των Συνοδικών Αρχιερέων είπε ότι αυτός και η Πολιτεία αναγνωρίζει πλήρως το έργο της Εκκλησίας που επιτελείται στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα διαχρονικά και ιδιαιτέρως την παρούσα περίοδο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως, η οποία πλήττει τις ασθενείς ομάδες του Λαού μας, και ότι πράγματι η Πολιτεία οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς την Εκκλησία. Για όλα τα θέματα που ετέθησαν, υποσχέθηκε να τα εξετάσει με τα αρμόδια υπηρεσιακά πρόσωπα του Υπουργείου και των Ασφαλιστικών Ταμείων για την άμεση επίλυσή τους.

Ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου για την εξέταση των θεμάτων αυτών ορίσθη ο Συνοδικός Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση ότι η προθεσμία, την οποία είχε ορίσει με σχετική πρόσκλησή Της στους δύο δημοσιογράφους που δήλωσαν ότι κατέχουν στοιχεία κατά Κληρικών, εξέπνευσε χωρίς αυτοί να εμφανισθούν, προς διευκόλυνση του έργου της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.

Εν συνεχεία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: