Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου
<<ΕΚΕΙ, ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΣΤΟ ΠΥΡΓΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
(Προσκυνηματικός λόγος, λόγος αφήγησης)>>
<<ΣΤΗ ΧΙΟ, ωραίο νησί δαφνόκλαδα σου φτάνει, που ο Χιώτης, πιστός, όπου κι αν πάει ποτές δεν ξεχνά την πατρίδα του και πάντα γλυκαίνεται σαν τη βλέπει…>>, μιλάει στο <<Ταξίδι>> του αντικρίζοντας τη Χίο, ο Γιάννης Ψυχάρης. Και συνεχίζει: <<Από μακριά όταν την είδαμε, μας φάνηκε στα κύματα μέσα σα χρυσολούλουδο του πελάγου. Από μακριά μυροβολούσε…>>.
<<ΕΚΕΙ, στην Αγία Μαρίνα, στο Πυργί της Χίου>> ο λογοτέχνης Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος, μας κάνει κοινωνούς με τον <<προσκυνηματικό λόγο του, λόγος αφήγησης>>, στο νέο βιβλίο του (Χίος 2012), που αφιερώνει: <<Στην ιερή μνήμη εκείνων που μόχθησαν για την ανοικοδόμηση και συντήρηση των ιερών προσκυνημάτων της Αγίας Μαρίνας Πυργίου και υπέρ υγείας, σκέπης και φωτισμού των διατηρούντων, ευπρεπιζόντων και επεκτεινάντων αυτά>>, θα γράψει ο <<ελάχιστος>> στην πρώτη σελίδα του βιβλίου του.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ, αρχαιολογική, γεωγραφική και λαογραφική μελέτη είναι αυτή που μελετούμε από έναν δόκιμο λογοτέχνη που τιμάει τον τόπο του, Χίο και τα Ελληνικά Γράμματα !... Αναδρομή κάνει ο συγγραφέας στον χώρο και τον χρόνο με τεκμηριωμένα στοιχεία απ΄ τον 6ο π. Χ. αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Αναφορά στον βίο της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρίνας (17 Ιουλίου) κάνει στη συνέχεια και δυο Αγιογραφίες αποτυπώνει. Η δεύτερη εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας της Θαυματουργού, όπως βρίσκεται στο τέμπλο του Ναού της και είναι έργο του αγιογράφου Ιωάσαφ Μοναχού (Νέα Μονή), έτους 1949.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τη μαρτυρία και καταγραφή του στις επόμενες σελίδες με τον βίο του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχου Κων/πόλεως (12 Μαΐου) στο ναίδριο του οποίου υπάρχει και οστεοφυλάκιο των μελών της οικογενείας του συγγραφέα, ενώ ακολουθεί ο βίος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, του Νεοφανούς και θαυματουργού (27 Αυγούστου) και έχει την εικόνα του. Ακόμη ένα εικονοστάσι- προσκυνητάρι, με αναφορά στο εορταστικό έθιμο της <<Πίττας του Αγίου Φανουρίου>> ή της λεγομένης <<Φανουρόπιττας>> που γίνεται την παραμονή της εορτής του και συνηθίζεται και τις άλλες ημέρες του χρόνου.
ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ λεύκωμα που παραθέτει ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος, μας αποτυπώνει τον Ι. Ναό της Αγίας Μαρίνας (άνω εικόνα), και κάτω τα τρία προσκυνήματα (Αγία Μαρίνα, Άγιος Γερμανός, Άγιος Φανούριος) και ο περιβάλλον χώρος τους. Μας καταθέτει ένα κείμενο και μια φωτογραφία με το κυπαρίσσι που φύτεψε ο ίδιος το έτος 1993 που είχε ύψος 20 εκατοστά και σήμερα, είκοσι (20) χρόνια μετά, έχει φθάσει στο ύψος των δέκα (10) μέτρων. Στις επόμενες φωτογραφίες αποτυπώνονται, το ιερό Ναίδριο του Αγίου Γερμανού, Πατριάρχου Κων/πόλεως και στην άλλη το εσωτερικό του ναιδρίου.
ΑΞΙΖΕΙ να γίνεται η καταγραφή των Ιερών μας Μνημείων μαζί με φωτογραφίες, για να γίνονται αισθητά, από το Ορθόδοξο Χριστεπώνυμο πλήρωμα και τον ιστορικό του μέλλοντος. Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για τα Ιερά Προσκυνήματα της νήσου Χίου, μας φανερώνουν από μακριά το αρωματισμένο μυστικό τους. Γιατί έχει τόση ήρεμη γλύκα στη ζωή ο κάθε άνθρωπος κι ένα αίσθημα οικειότητας. Η ευπρέπεια και το μέτρο χαρακτηρίζουν τις σχέσεις τους. Η Χίος είναι ένας Παράδεισος κλειστός !...
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Β. ΤΖΟΚΑΣ
Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου
<<ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥΣΗ ΙΑΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛ. ΘΕΟΤΟΚΑ (1898-1973)>>
ΤΟ ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ στον προπάτορά του εκ μητρός ΓΕΩΡΓΙΟ ΗΛ. ΘΕΟΤΟΚΑ (1898-1973) στη μνήμη του λαμπρού ιατρού και εξαίρετου κοινωνικού σκαπανέα από το Πυργί της Χίου, στη μνήμη της συζύγου του και προμήτορος του συγγραφέα, διδασκαλίσσης ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ Γ. ΘΕΟΤΟΚΑ (1905-1989) το γένος Κουτιάδου, ως και της μητέρας του ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΦΩΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (1942-2011), το γένος Γεωργίου Ηλ. Θεοτοκά, αφιερώνεται το καινούριο πόνημα του Γεωργίου Φωτ. Παπαδόπουλου. Η έκδοση έγινε στη Χίο το 2013. Είναι σε μικρό σχήμα κι είναι πλούσιο από οικογενειακές φωτογραφίες, που οφείλει ο καθένας να κάνει, ανεξαρτήτου από συγγραφική σχέση, για να καταγράφει το Γενεαλογικό Δέντρο του. Η φωτογραφία στο εξώφυλλο με τον ιατρό, αείμνηστο Γεώργιο Ηλ. Θεοτοκά είναι χρήσιμη για να καταγραφεί η ιστορία του εξαίρετου κοινωνικού σκαπανέα της Χίου. Όπως και η οικογενειακή του έτους 1946, που αποτυπώνεται στην επόμενη σελίδα.
ΣΕ ΤΡΙΑ ΜΕΡΗ χωρίζει το έργο του ο συγγραφέας Γ. Φ. Παπαδόπουλος. Στο Α΄ μέρος είναι το κείμενο: <<Μειλίχιας σκέψης απαύγασμα>>, που καταλαμβάνει τρεις πυκνογραμμένες σελίδες βιβλίου. Αναφορά στην καταγωγή του ιατρού Θεοτοκά, από το Πυργί. Αρχίζει με τον εξαίρετο νομικό και διπλωμάτη Μιχαήλ Θεοτοκά (1872-1951), προσωπικό φίλο και συνεργάτη, σύμβουλος του Ελευθερίου Βενιζέλου που η συμβολή του στην κατάρτιση της Συνθήκης της Λωζάνης, ήταν σημαντική. Στο οικογενειακό δέντρο ανήκει ο λογοτέχνης Γεώργιος Θεοτοκάς (1905-1966). Μαθαίνει πολλά ο αναγνώστης από τη μελέτη των σελίδων αυτών.
ΣΤΟ Β΄ ΜΕΡΟΣ είναι ο <<Λόγος Αφιέρωσης>>. Από το βιβλίο <<Το χάσμα που άνοιξε ο σεισμός ο μέγας>> (Έκδοση Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, Αθήνα 2007) του φιλόλογου κ. Ν. Τσική, στο αφιέρωμα του <<Ο Οικογενειακός Βίος>> (σελ. 24-25) κάνει αναφορά στον γιατρό Γεώργιο Θεοτοκά, <<που στο Πυργί τον έβλεπαν σαν Θεό !...>>.
ΤΟ Γ΄ ΜΕΡΟΣ έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ως γυμνασιόπαις στην Κάλυμνο το 1914, φοιτητής Ιατρικής το 1919, υπηρετώντας τον Ελληνικό Στρατό στο Διδυμότειχο το 1923, ο Γεώργιος Θεοτοκάς γαμβρός με τη σύζυγό του Μαριάνθη. Υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου (Γέρος της Δημοκρατίας) στο Πυργί της Χίου, το 1964. Ακόμη ο συγγραφέας Γεώργιος Φωτ. Παπαδόπουλος αποτυπώνει την ιατρική ταυτότητα του παππού του, έτους 1960, οικογενειακή κάρτα και άλλα χρήσιμα έγγραφα από τις Αρχές. Με τις τελευταίες δύο φωτογραφίες του ιατρού (παππού του) Γεωργίου Ηλ. Θεοτοκά, με τη θυγατέρα του (μητέρα του συγγραφέα) Ευτυχία Φωτ. Παπαδοπούλου (1942-2011), κλείνει το συγγραφικό και το οικογενειακό χρέος, τιμής και σεβασμού στους προγόνους του. Η βιβλιογραφία που άντλησε ο Γ. Φ. Παπαδόπουλος είναι στη σελ. 20. Το σύντομο βιογραφικό του σημείωμα είναι χρήσιμο για τον ιστορικό των Ελληνικών Γραμμάτων μας. Αλλά και το πλούσιο εργογραφικό έργο του, στην τελευταία σελίδα.
ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ να γνωρίσουμε τους ανθρώπους που απεικονίζουν τη Χίο και την ψυχή της …
ΛΕΥΤΕΡΗΣ Β. ΤΖΟΚΑΣ
Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου