Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Με αφορμή την πρόσφατη πολιτισμική διημερίδα του ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ "ΚΟΡΑΗΣ"

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου- πρώην Δημοτικού Συμβούλου Χίου 

Είναι ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι, γύρω από την περίφημη Βιβλιοθήκη της Χίου <<ΚΟΡΑΗΣ>> δρά και ενεργοποιείται ο δραστήριος Σύλλογος Φίλων της Βιβλιοθήκης <<ΚΟΡΑΗΣ>> ο οποίος λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας και προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του μεγαλύτερου αυτού εν ενεργεία πνευματικού καθιδρύματος στον τόπο μας. 

Επί σειρά ετών, όσοι αγαπούν τη Βιβλιοθήκη, διατρίβουν δε και διάγουν αρκετό χρόνο της πνευματικής τους ζωής σ΄ αυτή, γνωρίζουν τις πολυποίκιλες και εύστοχες παρεμβάσεις και επισημάνσεις των ανθρώπων του Συλλόγου αυτού, ο οποίος έχει σταθεί περισσότερο παντός άλλου ως αντιστάθμισμα είτε στην αδιαφορία της κρατικής μηχανής και της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε στις προσωπικές επιδιώξεις κάποιων – κατά καιρούς –επιτηδείων και έχει λειτουργήσει ως <<ανάχωμα>> στις ορέξεις υπερφίαλων ανθρώπων κατά το παρελθόν. Επίσης, είναι γνωστό ότι, με ενέργειες μελών του περιήλθε στην περιουσία και κυριότητά της ένα μεγάλο μέρος συγγραφικού υλικού αλλά και υλικής περιουσίας, δια δωρεών επιφανών και μη ανθρώπων του νησιού μας. 

Ο εν λόγω σύλλογος μπορεί να επιχαίρει, μεταξύ των όσων άλλων έχει πράξει, και για την εμπνευσμένη διημερίδα που πρόσφατα διοργάνωσε, το διήμερο 1-2/06 ε.ε., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, με θέμα <<Στο βηματισμό της ιστορίας του τόπου μας>> και όπου κατόρθωσε να συγκεντρώσει την τοπική <<αφρόκρεμα>> της πνευματικής ζωής στα πλαίσια προβολής της τοπικής ιστορίας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων – ενός αιώνα – από την απελευθέρωση του νησιού μας εκ των Τούρκων. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας π. Μάρκος (εξαίρετος Θεολόγος και λαμπρός Φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές), ο Δρ. Θεολογίας – Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Χίου π. Γεώργιος Λιαδής, η Δ/ντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- Φιλόλογος Κα Ευτυχία Βλυσίδου, ο φιλόλογος κ. Κώστας Μερούσης, ο Δρ. Φιλολογίας και Επίτιμος Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Κώστας Φραγκομίχαλος, ο Δρ. Φιλολογίας και Επίτιμος Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Νίκος Στουπάκης, ο Δρ. Ιστορίας της Ιατρικής κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Θεολόγος- Λυκειάρχης κ. Σωτήρης Παραδείσης, η Δρ. Φιλολογίας Κα Αθηνά Ζαχαρού- Λουτράρη, ο συγγραφέας κ. Νίκος Μίτσης, η Δρ. Ιστορίας και Πανεπιστημιακός Κα Εύη Ψαρρού, ο Ιστορικός κ. Γιάννης Κολάκης, η Φιλόλογος- Δρ. Θεατρολογίας Κα Στέλλα Τσιροπινά, ο τ. Δ/ντης της Βιβλιοθήκης & Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημήτρης Δημητρακόπουλος, είναι εκ των εκλεκτών ομιλητών της διημερίδας, την οποία συντόνιζαν οι κ.κ. Ι. Βούλγαρης, Ν. Χαβιάρας (Δρ. Φιλ.), Κ. Ζαφείρης, Δ. Γεμέλου, Ελ. Μπλούγκαρη & Δ. Κοκκινάκης. Ομολογουμένως, οι εισηγήσεις όλων αυτών των επιστημόνων μπορούν να εκδοθούν ως επετειακό υλικό στα 100χρονα της επετείου απελευθέρωσης του νησιού μας. 

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στον Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης <<ΚΟΡΑΗΣ>> για τη συγκεκριμένη δράση του αλλά και την εν γένει. 

Στον δε αγαπητό και πάντοτε ευγενικό φίλο, Δρ.-Ιατρό κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη εύχομαι πάντοτε να πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και τον ευχαριστώ θερμά για την ευγενική του πρόσκληση συμμετοχής σ΄ αυτές.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: