Ιστολόγιο "Σύνδεσμος Κληρικών Χίου" 15 χρόνια (2008-2023) συνεχούς και συνεπούς παρουσίας στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://syndesmosklchi.blogspot.gr/
Ἀπολυτίκιον Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου Ἦχος πλ. δ'. Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν. Σύνδεσμος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, έτος ιδρύσεως 2007

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ανοιχτή επιστολή 32 συλλόγων καρκινοπαθών και εθελοντών

Οι σύλλογοι καρκινοπαθών και εθελοντών, που συνυπογράφουμε αυτή την επιστολή, απευθυνόμαστε σε εσάς, σε μια ύστατη προσπάθεια να κατανοήσετε την επείγουσα κατάσταση που δημιουργείται και απειλεί όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την πορεία της ασθένειας, την ίδια τη ζωή των καρκινοπαθών, εξαιτίας της μη παροχής των φαρμακευτικών σκευασμάτων που δικαιούνται από το σύστημα υγείας.
Οι κραυγές αγωνίας που έφτασαν στα ΜΜΕ δεν αποδίδουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της απελπισίας και του αδιέξοδου στο οποίο οδηγούνται καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο αλλά και άλλες κατηγορίες χρονίως πασχόντων.
Η λύση, που δόθηκε από τον Υπουργό Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει, έστω βραχυπρόθεσμα, το οξυμένο εδώ και καιρό πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρείται σε νοσοκομειακά φάρμακα και φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Η λύση αυτή, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν έχει αποδείξει ακόμα τη βιωσιμότητά της ενώ αντίθετα έχει οδηγήσει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και σύγχυση τους ίδιους τους καρκινοπαθείς που δεν γνωρίζουν από πού θα προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Την ίδια στιγμή παραμένει, και μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται, το πρόβλημα της προμήθειας των φαρμάκων, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και των συνεπειών του, από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η διακοπή πίστωσης των ιδιωτικών φαρμακείων προς τους ασφαλισμένους, αποτέλεσμα του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει αυτά, από τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, εξαναγκάζει τους καρκινοπαθείς σε διακοπή της θεραπείας τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των φαρμάκων τους, περιμένοντας, «Κύριος οίδε», πότε θα αποζημιωθούν για αυτά από το ασφαλιστικό τους ταμείο. Λάβετε δε υπόψη σας ότι τα απλήρωτα τιμολόγια αγοράς αναλώσιμου υλικού (οξυγόνο, καθετήρες, ουροσυλλέκτες, τραχειοσωλήνες κλπ), τα οποία εδώ και 6 μήνες καταθέτουν οι καρκινοπαθείς στα ασφαλιστικά τους ταμεία (τα έχουν ήδη πληρώσει στους ιδιώτες προμηθευτές), χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα για την πληρωμή τους, έχουν οδηγήσει ήδη σε οικονομική ασφυξία τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν απειλή για τη ζωή των καρκινοπαθών και παίρνουν διαστάσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, η άμεση αντιμετώπιση της οποίας είναι συνταγματικά επιβεβλημένη υποχρέωση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης. 
Σας ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες που απορρέουν από την κατάσταση και να αποδεσμεύσετε πόρους προκειμένου να ανταποκριθείτε στη ρητή συνταγματική επιταγή περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτούμε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα απαντώντας στο πραγματικό δίλημμα των ημερών:
«Θα αφήσετε τους καρκινοπαθείς, χωρίς φάρμακα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους ή θα δώσετε άμεση λύση για να μπορέσει να συνεχιστεί η προμήθεια των φαρμάκων τους;» 

Οποιαδήποτε ολιγωρία στην παροχή των φαρμάκων στους ασθενείς που κινδυνεύουν, από την κοινοποίηση της παρούσης και μετά, δεν συνιστά απλώς εγκληματική αμέλεια αλλά δολοφονία από πρόθεση.

Υ.Γ. Κοινοποίηση της επιστολής στον Συνήγορο της Υγείας

Διαβάστε την επιστολή σε PDF

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ (Δημήτρης Μυωτέρης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: